Vianočná ruža
DNES VARÍ
Mária Šofranková (40) je rodáčkou z Víťaza (okres Prešov), býva v Hrabkove (okres Prešov), kam sa vydala. Žije s manželom a 4 dcérami. Mesiac je nezamestnaná, predtým pôsobila tri roky ako opatrovateľka, bola tiež krajčírkou a záhradníčkou. Je vášnivá hubárka. Od desiatich rokov rada varí a pečie, chcela sa aj vyučiť za kuchárku, vyučila sa však za krajčírku. Na varenie a pečenie sa dali aj všetky dcéry, varechy sa chopí aj manžel.
MENU:
Vianočná ruža
Šoldrinova poľevka z trepankami
Škvarkové koláčiky s lekvárom
DOBRÉ RADY:
Nie je dobré dávať do koláčikov džem, lebo sa rozleje, musí to byť hustý lekvár
Ryžu je lepšie najprv trocha opražiť na masti s cibuľou, a až tak pridať vodu a uvariť
Polievka musí vrieť pomaly, nie prudko, ináč sa zamúti
-
Vianočná ruža
Potrebujeme: (pre 6 osôb) 1 kg kuracích pŕs, 6 vajec, 6 plátkov tvrdého syra, 6 plátkov šunky, 1 trojdecilitrové sklo kapie, 2 cibule, olej, horčicu, soľ, čierne korenie, sladkú papriku, vegetu, oregano, huby.
Postup: Mäso naklepeme na veľké a tenké plátky (1), osolíme, okoreníme, potrieme horčicou. Na vrch uložíme plátok syra, kapiu, plátok šunky (2) a celé vajce uvarené na tvrdo. Zabalíme to do šatôčky, ktorú spojíme ihlicou (špajľou), aby "ruža" držala pohromade (3). Na panvici rozohrejem olej, poukladáme na ňu tieto ruže (4). Opečieme ich z jednej, aj z druhej strany, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, aby sa spražila. Na vrchu okoreníme mäso oreganom, vegetou, sladkou červenou paprikou a podlejeme vriacou vodou (cca 4 dcl). Pridáme huby. Prikryjeme a dusíme cca 30 min., z času na čas poobraciame, premiešame, prípadne aj podlejeme horúcou vodou. Podávame s ryžou, hranolkami a zeleninovou oblohou.
***
Šoldrinova poľevka z trepankami
(Údená polievka s haluškami)
Potrebujeme: 1 údené koleno (do 1 kg), koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler), 1 cibuľu, pol kocky bujónu, soľ, čierne korenie, vegetu, sladkú červenú papriku. Na halušky: 5 - 6 zemiakov, 1 vajce, cca 20 dag polohrubej múky, štipku soli.
Postup: Do studenej vody dáme umyté koleno. Po zovretí pridáme nakrájanú zeleninu a koreniny a varíme na miernom ohni. Varíme, kým koleno nezmäkne (keď sa mäso samo oddeľuje od kosti). Servírujeme s haluškami, ktoré dáme priamo na tanier.
Škvarkové koláče s lekvárom
Potrebujeme: Kvások (1 droždie, 2 dcl mlieka, 1 PL cukru), 2 PL octu, štvrť smetolu, pol vrecúška prášku do pečiva, 2 vajcia, 4 PL cukru, štipku soli, mlieko (na dolievanie, podľa potreby), 1 kg polohrubej múky, 30 dag pomletých oškvarok
Postup: Zapravíme na cesto, po vykysnutí rozvaľkáme a potrieme rozmletými "škvarkami". Cesto 'poskladáme' a necháme vykysnúť. Následne ho rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a narežeme na štvorčeky, ktoré plníme (domácim) slivkovým lekvárom. Necháme 10 min. postáť a dáme na zhruba 10 min. piecť do rúry rozohriatej na 220 stupňov. Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.