MENU
Musaka
Domáca pečeňová paštéta
Zapekané kurča
Dvojfarebný koláč
* * *
Domáca pečeňová paštéta
Potrebujeme: 500 g bravčovej pečene, 500 g bravčového rebierka, 5-6 strúčikov cesnaku, 1 lyžička soli, mleté čierne korenie.
Postup: Pečeň umyjeme, osušíme, rebierko vykostíme, oboje pokrájame na pásiky a na jemno pomelieme. Pridáme soľ, korenie podľa chuti a dobre premiešame. Cesnak očistíme, prelisujeme alebo roztlačíme a pridáme k zmesi. Zmes rozdelíme do menších zaváracích pohárov, dobre ich uzavrieme a dáme na tri hodiny sterilizovať. Paštétu nekonzumujeme hneď, necháme ju odležať aspoň dva týždne.
* * *
Musaka
Potrebujeme: 60 g bravčového pliecka, 2 cibule, 4 rajčiny, 300 ml mlieka, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice masla, 300 g Eidamu, 5 zemiakov, 100 ml oleja, soľ, čierne korenie, vegeta, strúhanka.
Postup: Mäso najemno pomelieme, rajčiny ošúpeme a pokrájame. Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, rajčiny, príchute a dusíme. Pripravíme bešamel: Maslo roztopíme, primiešame múku a urobíme svetlú zápražku. Odstavíme ju z ohňa a za stáleho miešania prilejeme mlieko. Pridáme tretinu postrúhaného syra a necháme zovrieť. Potom prilejeme dve rozšľahané vajcia, jemne dosolíme, premiešame a odstavíme. Do vymasteného pekáča poukladáme vrstvu očistených a na kolieska pokrájaných zemiakov a v rúre ich trocha opečieme. Potom na ne navrstvíme polovicu bešamelu. Postup zopakujeme a vrchnú vrstvu omáčky posypeme syrom i strúhankou. Upečieme.
Náš tip: Pravá grécka musaka sa pripravuje aj s baklažánmi, ktorý tvorí druhú vrstvu.
* * *
Zapekané kurča
Potrebujeme: 1 kurča, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, hladká múka, olej, 500 g zemiakov uvarených v šupke, 2 cibule, petržlenová vňať, 2 rajčiny, 1,5 dl hydinového vývaru, 100 g tvrdého syra.
Postup: Umyté kurča rozporciujeme, osolíme, okoreníme, natrieme pretlačeným cesnakom a zľahka obalíme v hladkej múke. V hlbšej rajnici zohrejeme olej, vložíme pripravené kurča a 4 minúty vyprážame. Mäso vyberieme na tanier a uložíme na teplom mieste. Do zapekacej nádoby rozložíme ošúpané na kolieska pokrájané uvarené zemiaky, osolíme a posypeme očistenou pokrájanou cibuľou. Na zemiaky rozložíme opečené kurča, podlejeme hydinovým vývarom, posypeme postrúhaným syrom a necháme zapiecť. Pred podávaním ozdobíme petržlenovou vňaťou a pokrájanými rajčinami.
* * *
Dvojfarebný koláč
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, štipka soli, 30 g droždia, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 dl mlieka, 1 vajce, 50 g práškového cukru, 80 g rastlinného tuku alebo masla, 2 lyžice kakaa, 1 lyžička rumu, trochu postrúhanej citrónovej kôry.
Postup: Preosiatu múku premiešame so soľou a práškovým cukrom. Pridáme kvások, pripravený z vlažného mlieka, droždia a kryštálového cukru, vajce, roztopený tuk, postrúhanú citrónovú kôru a vymiesime vláčne a tuhšie cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme trochu mlieka. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej vmiesime kakao premiešané s rumom. Bledé cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 0,5 cm, naň položíme kakaové cesto, jemne pritlačíme a spolu zvinieme. Závin preložíme na vymastený plech, natrieme rozšľahaným vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečený vychladený koláč posypeme cukrom a pokrájame.
Autor: Vladimír HORECKÝ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.