Korzár logo Korzár

Varíme

MENUMusakaDomáca pečeňová paštétaZapekané kurčaDvojfarebný koláč* * *Domáca pečeňová paštétaPotrebujeme: 500 g bravčovej pečene, 500 g

MENU

Musaka

Domáca pečeňová paštéta

Zapekané kurča

Dvojfarebný koláč

* * *

Domáca pečeňová paštéta

Potrebujeme: 500 g bravčovej pečene, 500 g bravčového rebierka, 5-6 strúčikov cesnaku, 1 lyžička soli, mleté čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Pečeň umyjeme, osušíme, rebierko vykostíme, oboje pokrájame na pásiky a na jemno pomelieme. Pridáme soľ, korenie podľa chuti a dobre premiešame. Cesnak očistíme, prelisujeme alebo roztlačíme a pridáme k zmesi. Zmes rozdelíme do menších zaváracích pohárov, dobre ich uzavrieme a dáme na tri hodiny sterilizovať. Paštétu nekonzumujeme hneď, necháme ju odležať aspoň dva týždne.

SkryťVypnúť reklamu

* * *

Musaka

Potrebujeme: 60 g bravčového pliecka, 2 cibule, 4 rajčiny, 300 ml mlieka, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice masla, 300 g Eidamu, 5 zemiakov, 100 ml oleja, soľ, čierne korenie, vegeta, strúhanka.

Postup: Mäso najemno pomelieme, rajčiny ošúpeme a pokrájame. Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme mäso, rajčiny, príchute a dusíme. Pripravíme bešamel: Maslo roztopíme, primiešame múku a urobíme svetlú zápražku. Odstavíme ju z ohňa a za stáleho miešania prilejeme mlieko. Pridáme tretinu postrúhaného syra a necháme zovrieť. Potom prilejeme dve rozšľahané vajcia, jemne dosolíme, premiešame a odstavíme. Do vymasteného pekáča poukladáme vrstvu očistených a na kolieska pokrájaných zemiakov a v rúre ich trocha opečieme. Potom na ne navrstvíme polovicu bešamelu. Postup zopakujeme a vrchnú vrstvu omáčky posypeme syrom i strúhankou. Upečieme.

SkryťVypnúť reklamu

Náš tip: Pravá grécka musaka sa pripravuje aj s baklažánmi, ktorý tvorí druhú vrstvu.

* * *

Zapekané kurča

Potrebujeme: 1 kurča, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, hladká múka, olej, 500 g zemiakov uvarených v šupke, 2 cibule, petržlenová vňať, 2 rajčiny, 1,5 dl hydinového vývaru, 100 g tvrdého syra.

Postup: Umyté kurča rozporciujeme, osolíme, okoreníme, natrieme pretlačeným cesnakom a zľahka obalíme v hladkej múke. V hlbšej rajnici zohrejeme olej, vložíme pripravené kurča a 4 minúty vyprážame. Mäso vyberieme na tanier a uložíme na teplom mieste. Do zapekacej nádoby rozložíme ošúpané na kolieska pokrájané uvarené zemiaky, osolíme a posypeme očistenou pokrájanou cibuľou. Na zemiaky rozložíme opečené kurča, podlejeme hydinovým vývarom, posypeme postrúhaným syrom a necháme zapiecť. Pred podávaním ozdobíme petržlenovou vňaťou a pokrájanými rajčinami.

SkryťVypnúť reklamu

* * *

Dvojfarebný koláč

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, štipka soli, 30 g droždia, 1 lyžička kryštálového cukru, 1 dl mlieka, 1 vajce, 50 g práškového cukru, 80 g rastlinného tuku alebo masla, 2 lyžice kakaa, 1 lyžička rumu, trochu postrúhanej citrónovej kôry.

Postup: Preosiatu múku premiešame so soľou a práškovým cukrom. Pridáme kvások, pripravený z vlažného mlieka, droždia a kryštálového cukru, vajce, roztopený tuk, postrúhanú citrónovú kôru a vymiesime vláčne a tuhšie cesto. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme trochu mlieka. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej vmiesime kakao premiešané s rumom. Bledé cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 0,5 cm, naň položíme kakaové cesto, jemne pritlačíme a spolu zvinieme. Závin preložíme na vymastený plech, natrieme rozšľahaným vajcom a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečený vychladený koláč posypeme cukrom a pokrájame.

Autor: Vladimír HORECKÝ

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 432
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 603
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 376
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 427
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 025
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 609
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 071
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu