zabezpečenie vhodnej stravy pre kozmonautov. Pri týchto letoch si už nebudú môcť kozmonauti všetku potrebnú stravu niesť zo Zeme, pretože hmotnosť zásob potravín by bola príliš veľká. Aspoň časť stravy sa bude musieť produkovať priamo v kozmických lodiach a potom na kozmických základniach, vybudovaných na Marse či na ďalších planétach alebo na iných vesmírnych telesách. Aká to však bude strava? Týmto problémom sa už intenzívne zaoberá aj Európska vesmírna agentúra (ESA). Podľa Christopha Lasseura, ktorý je koordinátorom ESA pre výživu na dlhodobých vesmírnych misiách, je počiatočným cieľom zabezpečiť z "miestnych" zdrojov približne 40 % celkového množstva potravín resp. surovín na prípravu jedál. Pod "miestnymi" zdrojmi treba rozumieť zdroje, produkované priamo v kozmickej lodi alebo na mimozemskej základni. Pôjde, samozrejme, o pestovanie rastlín, pretože s chovom zvierat sa (aspoň zatiaľ) pri dlhodobých vesmírnych letoch nepočíta. Lasseur predpokladá, že na iných planétach by sa mohlo pestovať deväť produktov, a to ryža, cibuľa, paradajky, sója, zemiaky, hlávkový šalát, špenát, obilie a spirulina. Všetko sú to bežné rastliny s výnimkou spiruliny, čo je modrozelená riasa, považovaná za veľmi výživný zdroj energie pre človeka. Riasy spirulina obsahujú mimoriadne veľa proteínov (65 % ich hmotnosti) a tiež vápnik, uhľovodíky, lipidy a rôzne vitamíny. Podľa Lasseura by množstvo rastlín, ktoré by dodávali približne 40 % celkového potrebného množstva potravín, produkovalo ako takpovediac vedľajší produkt dostatok kyslíka a vody pre kozmonautov, žijúcich na vesmírnej stanici. Odborníci pritom tvrdia, že dobré jedlo je potrebné nie len na to, aby posádka v zdraví prežila dlhý pobyt vo vesmíre, ale môže byť pre kozmonautov aj akousi psychologickou oporou.
ESA nedávno požiadala dve francúzske firmy (ADF a GEM), aby s použitím len spomenutých deviatich surovín pripravili čo najchutnejšie jedlá. Podľa šéfkuchára firmy ADF Armanda Arnala bolo skutočnou výzvou pripraviť širokú paletu charakteristických a chutných jedál len s použitím deviatich základných produktov. "Okrem nich sme smeli vo veľmi obmedzenej miere použiť soľ a bolo povolené pridať do pokrmov trochu cukru a tuku, aby boli jedlá chutnejšie," povedal Arnal. Spomedzi jedál, ktoré francúzski kuchári pripravili pre budúce vesmírne misie, možno spomenúť halušky na báze rias spirulina, marťanský chlieb so zelenou paradajkovou marmeládou a koláčiky akoby z lístkového cesta, ktoré však boli pripravené zo zemiakov a paradajok. Čo myslíte, chutili by vám tieto "marťanské" jedlá?
Autor: rm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.