mäso po záruke aj grilovali. Vyplýva to z kontroly inšpektorov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Novinárom to včera oznámil minister poľnohospodárstva Zsolt Simon.
"Považujem to za hazard a klamanie spotrebiteľa, keď obchodný raťazec zneužíva svoje postavenie," povedal Simon. Kontrolu nariadil potom, čo sa nedostatky pri predaji mäsa potvrdili v Česku.
Minister naznačil, že zamestnanci obchodov mäso po záruke a hydinu využívajú napríklad na grilovanie.
Rozsiahla kontrolná akcia, do ktorej sa zapojilo 192 inšpektorov, sa uskutočnila od 12. do 18. októbra. Z 313 preverených supermarketov a hypermarketov sa nedostatky vyskytli v 45 prípadoch. Inšpektori stiahli z predaja niekoľko kilogramov mäsa po záruke. Podľa podkladov ministerstva zaznamenali kontrolóri najväčšie nedostatky v obchodných domoch spoločnosti Tesco Stores, Carrefour, Ahold, Billa a Metro.
Napríklad v sklade predajne Tesco v centre Bratislavy zistili 33,5 kilogramu kurčiat po dátume spotreby, ktoré boli určené na grilovanie. Hovorkyňa slovenskej pobočky Tesco Oľga Hrčiarová hovorí, že za to môže zlyhanie ľudského faktora. "Urobíme všetko preto, aby podobné situácie nenastávali."
Kontrolóri začali proti 36 obchodom správne konanie, ktoré umožňuje dať pokutu milión korún. Simon povedal, že v pripravovanej novele zákona o potravinách chce výrazne zvýšiť pokuty za podobné previnenia. "Navrhujem zvýšiť sankciu na 50 miliónov korún."
Porušovanie pravidiel hygieny a bezpečnosti potravín zistili kontrolóri nedávno aj v niektorých českých reťazcoch, napríklad v Delvite či predajniach spoločnosti Ahold.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.