Aké červené hrozno je možné pestovať na východe našej krajiny?
Jozef S., Košice
Pestovať hrozno v prvom rade treba v polohách, ktoré mu vyhovujú. Situácia je o to horšia, že ak chce niekto pestovať modrú muštovú odrodu. Tá totiž potrebuje viac slnečného svitu, ako sa jej dostáva v našich podmienkach. Slovensko všeobecne nie je krajinou, kde by sa rodili veľké červené vína. Pokiaľ ale chcete pestovať niektorú z novovyšlachtených odrôd, napr. Nitra, Hron či Dunaj, vyrobené vína budú s najväčšou pravdepodobnos?ou neharmonické s nízkym extraktom, nízkou cukornatosťou a vysokými kyselinami. Novošlachtence uvádzame preto, že sú vyšľachtené na naše podmienky, dozrievajú trochu skôr a dosahujú vyššie cukornatosti, ako napríklad populárny Cabernet Sauvignon.
Ďalším limitujúcim faktorom je mrazuvzdornosť. Pokusy dokázali, že aj najodolnejšie odrody sú výrazne postihnuté mrazom pod -22°C. Odporúčame sledovať minimálne teploty a v prípade, že teploty pod -22°C budú veľmi zriedkavé, uvažovať nad mrazuvzdornými odrodami napríklad Rizling rýnsky alebo z novošľachtencov Aromína. Je to nová odroda, ktorá dosahuje výborné výsledky čo sa týka mrazuvzdornosti. Aromína je krížencom odrôd Devín (Tramín červený a Veltlínske červené skoré) a Irssay Oliver. Dozrieva asi týždeň pred Irssayom Oliverom. V aromatike je príbuznou skôr odrody Irssay Oliver, avšak vína sú na rozdiel od Irssayu plnšie s vyšším obsahom extraktu. Odroda je schopná zahusťovať cukor a má kratšie vegetačné obdobie, čo je výhoda v okrajových vinohradníckych oblastiach. V južnoslovenskej oblasti dosiahla 23°. Pri posledných pokusoch dosiahla najlepšiu mrazuvzdornosť, lepšiu ako Rizling Rýnsky. Ide však o bielu muštovú odrodu. Ak vám môžeme poradir, zabudnite na modré odrody a skúste vysadir napríklad Aromínu. Je to však možné len v prípade, že víno je určené na vlastnú spotrebu. Aromína zatiaľ nie je uznaná odroda.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.