Sójové fašírky s cesnakovou omáčkou
Kelová krémová polievka
Rezy s banánovou plnkou
* * *
Gazdovská misa
Potrebujeme:
600 g bravčového stehna alebo karé, 50 g údenej slaniny, 1 pár domácej klobásy, soľ, mleté čierne korenie, olej, 500 g polohrubej múky, 250 ml vody, kvasená kapusta.
Postup:
Mäso pokrájame na hrubšie rezne, vyklepeme ich, osolíme a okoreníme. Z múky a vody pripravíme cesto, v slanej vode uvaríme halušky. Vyberieme ich a ešte na sitku zľahka prepláchneme. Dáme ich do misy a premiešame s opraženými kockami slaniny. Rezne i klobásu oprážame na oleji z obidvoch strán, kým mäso nie je mäkké. Hotové poukladáme na halušky. Podávame so surovou kvasenou kapustou.
Sójové fašírky s cesnakovou omáčkou
Potrebujeme:
250 g sójových kociek, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, tuk na vyprážanie. Omáčka: 150 ml vývaru (masox), 1 lyžica hladkej múky, 3 strúčiky cesnaku.
Postup:
Vopred namočené sójové kocky pomelieme, osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak, pokrájanú cibuľu, vajce a posekanú petržlenovú vňať. Dobre premiešame, vytvarujeme fašírky a vypražíme ich. Omáčka: Vo vychladnutom vývare rozmiešame múku, pridáme roztlačený cesnak a za stáleho miešania povaríme.
Kelová krémová polievka
Potrebujeme:
300 g kelu, olej, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, vegeta, 150 ml sladkej smotany, 1 vajce, 50 g tvrdého syra, oregano, opražený chlieb.
Postup:
Kel umyjeme a pokrájame na pásiky. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme kel, soľ i korenie, podlejeme a zakryté varíme do polomäkka. Dolejeme vodu (do 3/4 l), pridáme roztlačený cesnak, vegetu a necháme zovrieť. Smotanu rozšľaháme s vajíčkom, za stáleho miešania vlejeme do polievky, povaríme a dochutíme oreganom. Pred podávaním do každej porcie pridáme opražený chlieb a postrúhaný syr.
Rezy s banánovou plnkou
Potrebujeme:
4 vajcia, 50 g práškového cukru, 80 g hladkej múky, 20 g kakaa. Plnka: 100 g Hery, 2 banány, 100 g práškového cukru, 20 g čokolády na varenie, citrónová šťava.
Postup:
Z bielkov a práškového cukru ušľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtky a zľahka zapracujeme múku zmiešanú s kakaom. Cesto rozotrieme na vymastený, múkou posypaný plech a upečieme.
Plnka: Heru s práškovým cukrom vymiešame do peny. Banány olúpeme, roztlačíme a s trochou citrónovej šťavy vmiešame do plnky. Vychladnuté cesto rozkrojíme na 3 časti a spojíme ich plnkou. Tou natrieme aj boky a vrch koláča a necháme ho v chlade stuhnúť. Pokrájame na rezy, ktoré ozdobíme postrúhanou čokoládou, prípadne i kúskami banánu.
Autor: Gazdovská misa
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.