Závitky s ryžou
Maďarská slepačia polievka
Kokosové bonbóny
* * *
Parížsky šalát
Potrebujeme:
5 uvarených vajec, 500 g jemnej salámy, 2 kyslé uhorky, 2 kapie, 1 téglik majonézy, 1 téglik nátierkového masla, 1 lyžičku horčice, 1 lyžičku práškového cukru, soľ, mleté čierne korenie.
Postup:
Majonézu, nátierkové maslo a príchute dobre vymiešame (najlepšie elektrickým šľahačom). Vajcia, salámu, uhorky a papriku nadrobno pokrájame, všetko dáme do misy, pridáme ochutenú zmes a dobre premiešame.
* * *
Závitky s ryžou
Potrebujeme:
600 g hovädzej roštenky, 1 cibuľu, 100 g húb, 100 g uvarenej ryže, 1 lyžičku vegety, 1 kapiu, 1 vajce, 500 ml mäsového vývaru (môže byť z kocky), 1 lyžičku Solamylu, olej, soľ, mleté čierne korenie.
Postup:
Mäso odblaníme a pokrájame ho na rezne (hrubé asi 1 cm), naklepeme, osolíme a okoreníme. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu a huby (najlepšie čerstvé), krátko ich podusíme. Primiešame ryžu, pokrájanú kapiu i vajce, vegetu. Zmesou natrieme rezne, zvinieme ich a spojíme. Závitky opražíme na oleji, podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Ak treba, prilievame vodu. Nakoniec šťavu zahustíme Solamylom rozmiešaným v troške vody.
* * *
Maďarská slepačia polievka
Potrebujeme:
1 sliepku, 150 g suchej fazule, 2-3 mrkvy, 1/2 menšieho kalerábu, 1/2 zeleru, 150 g hlávkovej kapusty, soľ, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, 5 plátkov sušených húb, petržlenovú vňať.
Postup:
Očistenú a umytú sliepku dáme spolu s vopred namočenou fazuľou do hrnca, zalejeme 1,5 l vody, osolíme, okoreníme a na miernom ohni varíme asi pol hodiny. Zeleninu očistíme, umyjeme a spolu s celou hlávkou kapusty, namočenými hubami a bobkovým listom pridáme do polievky. Varíme, kým mäso nezmäkne. Uvarenú sliepku vyberieme, vykostíme a rozkrájame. Polievku scedíme, zeleninu pokrájame na menšie kúsky. Do každej porcie dáme kúsky mäsa i zeleniny, uvarené širšie rezance a posypeme ju posekanou vňaťou.
* * *
Kokosové bonbóny
Potrebujeme:
1 balíček detských piškót, 50 g Hery, 30 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g kokosovej múčky, 50 ml rumu.
Postup:
Heru, práškový i vanilkový cukor dáme do misy a dobre vymiešame. Pridáme časť kokosovej múčky a za stáleho miešania zapracujeme pomleté piškóty s rumom. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke a ukladáme do papierových košíčkov.
Autor: Parížsky šalát
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.