pomarančov či mandarínok, či by sa nedali pestovať tieto plody, hoci len ako rastliny, aj doma. Nuž veru, dali. A keďže v tomto čase je v záhradkách pokoj, budeme sa trochu venovať tejto téme. A keďže abeceda začína písmenom A, tak aj my začneme ananásom.
Ako na to?
Vojdete do supermarketu, hypermarketu, alebo obyčajného zelovocu a budete hľadať plod ananásu. Dôležité je, aby nebol uložený v chladiacom boxe a aby mal peknú zelenú ružicu. Našli ste práve taký? Tak potom je to ten správny "jedinec" na zasadenie. Prídete domov, ružicu oddelíte od plodu. Čo s plodom? Najlepšie skonzumovať. A čo s ružicou? To sme boli zisťovať u citrusára pána Hvožďalu. Tak ako vidíte na obrázkoch, pekne ju očistite od dužiny. Potom ju položíte niekam (tak aby vám nezavadzala) na 3 - 5 dní. Vhodným miestom je aj debnička s dreveným uhlím. Pýtate sa, kvôli čomu? Preto, aby sme zabránili hnitiu. Po pár dňoch dáme mierne uschnutú ružicu na vlhký substrát, polievame (len aby bol substrát vlhký) a čakáme. Obrníme sa trpezlivosťou. Po čase sa na ružici objavia prvé korienky. Vtedy nastane čas na zasadenie ružice. Zemina by mala byť kyslá, takže ju obohatíme vápencom. Nádoba by nemala mať väčší priemer ako 10 cm. V nej ostane rastlina minimálne 1 rok. Potom ju budeme môcť presadiť do väčšieho kvetináča. Dôležité upozornenie na úvod. Dávajte pozor, aby vás váš ananás raz nevytlačil z bytu. Dorastie totiž do výšky asi 1,2 m a v priemere má až 50 cm. Nabudúce si povieme niečo o ďalšom pestovaní tejto tropickej rastliny.
Neviete si rady a radi by ste pestovali tropické rastliny? Môžete sa obrátiť na Citrus klub pri Botanickej záhrade. Kontakt: 0903 038 070.
Ananás je viacročná tropická bylina s mečovitými listami (Ananas comosus), ktoré tvoria prízemnú ružicu. Uprostred nej sa vytvára krátka kvetná ružica. Po odkvete sa jednotlivé plody zrastajú v zložené dužinaté oplodie, ktoré vyrastie až do váhy 3 kg. Dnes sa pestujú v Číne, Mexiku, na Havaji, v Brazílii a inde. Ananásy môžu mať najčastejšie žltú až zlatožltú farbu, ale poznáme i také, ktoré majú farbu bronzovú, červenú, fialovú i čiernu. Vo vnútri plodu je modrastá alebo žltá dužina, pri kultúrnych plodoch je bez semien. Ananás znáša dobre prepravu, ale podľa niektorých odborníkov chutí lepšie konzervovaný. Pri nákupe vyberáme pevné, neotlačené plody. Najjednoduchšie je, keď čerstvý ananás nakrájame na plátky, odrežeme šupku (so všetkými tmavými bodkami) a vyrežeme prostrednú drevnatú os. Ananás je možné tiež prekrojiť a dužinu vyjesť lyžičkou.
Ananás v priemere obsahuje 10 i viac % cukru. Vitamínu C má menej ako citróny - 12 - 15 mg/100 g. Obsahuje provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovú. Z minerálnych látok draslík, horčík a tiež aj vápnik a fosfor, zinok, železo a trocha sodíka. Je v ňom obsiahnutý enzým bromelín, účinný pri trávení, hlavne bielkovín.
Autor: jv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.