Korzár logo Korzár

Riziko potravinových zásob

Šetríme časom a preto nekupujeme potraviny každý deň, aspoň nie všetky, veď máme chladničky i mrazničky. V nich uchovávame chlieb i pečivo, v

potravinových skriniach a špajzách aj zaváraniny. Keď sa na nich vytvorí plieseň, dáme ju preč a lekvár či kompót rýchlo spotrebujeme. A to sa nemá robiť!

Vieme, že z potravín môžeme ochorieť, napr. na salmonelózu, preto sa v horúčavách vyhýbame majonézovým jedlám, krémovým zákuskom aj niektorým druhom rýchleho občerstvenia. Snažíme sa jesť zdravé potraviny, celozrnný chlieb aj pečivo, lenže neuvedomujeme si, že okrem živín môžu obsahovať aj škodlivé látky, ak potraviny nesprávne uskladňujeme. Vytvárajú sa v nich vtedy pliesne a niektoré z nich produkujú počas svojej látkovej premeny pliesňové jedy. Výroba a uskladnenie potravín sú kontrolované, ale od chvíle, kedy ich kúpime, všetko záleží už len od nás.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Chlieb a pečivo nikdy "neutrafíme" kúpiť presne - buď je ho veľa alebo málo. Radšej však kúpime viac a šup s ním do mikroténu a do chladničky. Mali by sme kúpiť také množstvo, ktoré rodina zvládne zjesť do 48 hodín. Ak máme pri nákupe obľúbených druhov pečiva a chleba väčšie oči, mali by sme ich hneď zmraziť - pri teplote mínus 18 stupňov C sa uchová bez problémov. Väčšina druhov pliesní sa dá v pečive zistiť po dvoch dňoch skladovania laboratórne, lebo pliesne nie sú viditeľné okom, a ak áno, vyzerajú ako pomúčený chlieb. Veľa pliesní nevytvára ani typický pach. Predtým bola teória, podľa ktorej bol rast pliesní záležitosťou teplôt nad 10 stupňov C, dnes sa vie, že kvalitu pečiva nezachráni ani jeho uloženie v chladničke pri 8 stupňoch. Vysoké teploty tiež nič neriešia a ak pripravíme zo staršieho chleba hrianky (teplota nad 100 stupňov C), pliesňové jedy poputujú do nášho organizmu nezmenené. Ich najväčšie množstvo bolo zistené v chlebe, ktorý bol v mikroténovom vrecúšku týždeň pri teplote miestnosti. Na balenie pečiva používajme vždy nové vrecko a ak si berieme chlieb na dovolenku, kúpme druh s dlhšou trvanlivosťou.

SkryťVypnúť reklamu

Trvanlivé salámy kupujeme iba kvalitné a bez viditeľných zmien, vákuovo balené údeniny by sme mali spotrebovať po otvorení a neodkladať. Takisto si všímajte syry krájané v obchode. Všeobecne nie je dobré kupovať krájané syry do zásoby. O ovocí by sme mali vedieť, že nahnité alebo plesnivé kusy obsahujú jedy aj v takzvanej zdravej časti, preto také ovocie zo spodnej časti chladničky vyhoďte. Opatrnosť nezaškodí ani u džemov. Tie, ktoré majú menší podiel cukru a sú dosladené umelými sladidlami, sú náchylnejšie na tvorbu pliesňových jedov. Týka sa to aj kompótov. Menej sladené zaváraniny spotrebujme čím prv. Ani domáce džemy nemôžeme pripravovať z menej kvalitných surovín. Neľutujme zaváraniny na vrchu s pliesňou vyhodiť, lebo toxíny sú v celom množstve džemu.

SkryťVypnúť reklamu

Pliesňové jedy sú záludné a ich opakovaný prívod do nášho organizmu aj v malých dávkach môže mať neskoršie vážne následky - napr. zníženie výkonnosti imunitného systému i zhubné bujnenie.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 434
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 608
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 382
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 438
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 6 034
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 619
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 067
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu