vložiť ho do úst. To nám problémy nerobí. Nevieme však, kedy a ako treba jesť ovocie. Správne konzumovanie ovocia je pritom dôležité nielen pri dodržiavaní zásad delenej stravy.
Najúčinnejším spôsobom na odstraňovanie toxických látok z tela je konzumovanie jedál s vysokým obsahom vody. A práve ovocie má zo všetkých jedál najvyšší obsah vody. Okrem toho sa v ovocí nachádzajú všetky vitamíny, minerály, uhľohydráty, aminokyseliny a mastné kyseliny potrebné k existencii ľudského tela. Životnej sile ukrytej v ovocí sa nevyrovná žiadny druh potravy.
"Keďže sa ovocie zdrží v žalúdku veľmi krátko, pre jeho správne konzumovanie platí: Nikdy ho nejedzte s niečím iným alebo bezprostredne po inom jedle. Podstatné je, aby sme ovocie jedli nalačno," tvrdí Diamond a uvádza príklady.
"Povedzme, že zjete obložený chlebíček a po ňom nejaké ovocie, napríklad dyňu. Dyňa je pripravená prejsť žalúdkom do čriev, ale chlebíček jej v tom bráni. Tak sa v našom vnútri začne jedlo kvasiť, kaziť, kysnúť. V tom okamihu, ako sa ovocie v žalúdku stretne s inou potravou a žalúdočnými šťavami, celá masa sa začne kaziť. Všetko sa zmení na kyselinu a my začneme zháňať nejaký liek proti nevoľnosti. Dá sa to ľahko dokázať a väčšina z vás to už určite pocítila na vlastnej koži," tvrdí Diamond vo svojej knihe o delenej strave.
Mnohí jedia ovocie nesprávne, a potom svoju nevoľnosť pripisujú na jeho konto. Vravia: "Vieš, nemôžem jesť jablká. Ak tak predsa urobím, celú noc odgrgávam." Diamond na to reaguje jednoducho. Jablko bolo skonzumované po výdatnej večeri a namiesto toho, aby sa mohlo rýchlo dostať do čriev, zabránilo mu v tom iné jedlo. Potom začalo kvasiť a obeť celú noc odgrgávala. "Obviňovanie jablka je nesprávne. Stačilo by, keby ste zjedli najprv jablko alebo melón, a až po hodine si dali iné jedlo. Z takéhoto postupu by žiadna galiba nevznikla," dodáva Diamond.
Ovocie a zelenina má mimoriadnu schopnosť neutralizovať kyseliny vznikajúce v organizme. "Nesprávne kombinovanie potravín, nedostatočné množstvo jedál s vysokým obsahom vody, vedľajšie produkty vysoko koncentrovaných potravín a k tomu znečistený vzduch i stres zamorujú organizmus toxickými látkami a kyselinami. Takto zamorené telo poznáte podľa nafúknutia, nadmernej váhy, ukladania tuku na bokoch, bruchu a stehnách, nervových výbuchov a čiernych kruhov pod očami. Priamym následkom kyselín rozžierajúcich organizmus je žalúdočný vred," varuje Diamond.
Recept, ako tomu predísť, je jednoduchý. Správne kombinácie potravín, oddelenie sacharidov (chlieb, ryža, zemiaky) od bielkovín (mäso, syry), pričom ku každému jedlu z ktorejkoľvek skupiny patrí len veľká porcia zeleniny. No a samozrejme správna konzumácia ovocia výhradne nalačno, ktoré má podľa Diamonda obdivuhodnú omladzujúcu a životodarnú schopnosť. A záverom už len dodávame, že existuje len jediný zdravý typ ovocia, a to čerstvé, teda nie zavárané, konzervované či sušené.
Autor: Pripravila: Renáta NÉMETHOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.