V minulom čísle ste sa dozvedeli niečo o začatí pestovania ananásu. Veríme, že sa vám to podarilo a už máte svoj ananás kdesi uložený a onedlho ho
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
zasadíte do pôdy. A čo potom?
Ananásy by sa mali pestovať na miestach, kde sa udržiavajú najvyššie teploty a nemal by naň pôsobiť mráz. Najlepšia pôda pre ananás je drobivá, dobre priepustná piesočnato-hlinitá s vysokým obsahom organickej hmoty, pH by malo byť v rozpätí od 4,5 do 6,5. Pôdy, ktoré nie sú dostatočne kyslé môžeme vylepšiť síranmi na dosiahnutie požadovaného stupňa. Rastlina nesmie stáť vo vode ani byť podmočená. Ananás je odolný proti suchu, ale určitá vlhkosť substrátu je potrebná pre dobrý vývin plodu.
Dusíkaté hnojivo by sa malo pridávať každé 4 mesiace. Tak isto je dôležité železo, ktoré môžeme dodať striekaním roztoku zelenej skalice (síranu železnatého) na list.
Počas letných mesiacov pestujeme ananásy vonku. Veľmi im prospieva zakrytie pôdy čiernou plastovou fóliou, ktorá obmedzuje rast buriny a zadržiava teplo aj vlahu. Vzdialenosť rastlín je zvyčajne 30 cm. Vrcholové ružice sadíme do hĺbky asi 5 cm; odnože 7 až 10 cm.
Neviete si rady a radi by ste pestovali tropické rastliny? Môžete sa obrátiť na Citrus klub pri Botanickej záhrade. Kontakt: 0903 038 070.
Ananás pochádza zrejme zo strednej a Južní Ameriky, v tejto oblasti sa doteraz vyskytuje i na prírodných stanovištiach. Je veľmi pravdepodobné, že Indiáni poznali túto rastlinu od nepamäti. Po objavení Ameriky (1492) sa čoskoro ananás dostal i do Starého sveta, na jeho rozšírení mali najväčší podiel Portugalci. V Európe bol pestovaný predovšetkým v skleníkových kultúrach v Anglicku, bol však obľúbený medzi vysokou aristokraciou i u nás - býval súčasťou "rastlinného inventáru" v zámockých oranžeriách a skleníkoch (prvé doklady pochádzajú z obdobia okolo roku 1750). Módnym bolo pestovanie ananásu predovšetkým v 19. storočí. Najrozsiahlejšie plantáže sa v súčasnosti nachádzajú v tropických oblastiach Južní Ameriky a juhovýchodnej Ázie. Najbližšie k Európe je možné sa s kultúrou ananásu stretnúť na portugalské Madeire.
Ananásovníky sa pestujú pre chutné plody, konzumujú sa surové, používajú sa aj na výrobu kompótov, marmelád a tiež pri výrobe liehovín. Šťava ananásu je aj vyhľadávaným liečebným prostriedkom, slúži predovšetkým pri žalúdočných a črevných problémoch. Z listov sa tiež získava vlákno.