Šošovicová polievka s kapustou
Srnčie závitky
Granadír
Kávové rezy
Šošovicová polievka s kapustou
Potrebujeme:
100 g šošovice, 1 cibuľa, 100 g údenej slaniny, 2 zemiaky, 2 lyžice bravčovej masti, 150 g kyslej kapusty, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, drvená rasca, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 2 dl mäsového vývaru, majorán.
Postup:
Prebratú umytú šošovicu vložíme do hrnca, zalejeme 1 litrom vody, osolíme, pridáme bobkový list a varíme do polomäkka. Na rozohriatej masti opražíme na kocky pokrájanú slaninu, očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú kyslú kapustu a za stáleho miešania opražíme. Vložíme do šošovice, okoreníme mletým korením, posypeme rascou, vlejeme mäsový vývar a varíme domäkka. Ošúpané zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle a vložíme do polievky. Pridáme pretlačený cesnak, premiešame a za občasného miešania krátko povaríme. Hotovú polievku ochutíme majoránom.
* * *
Srnčie závitky
Potrebujeme:
600 g srnčieho stehna, 4 borievky, soľ, kečup, 100 g údenej prerastenej slaniny, olej, 1 cibuľu, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1,5 dl červeného vína, 2 paradajky, petržlenovú vňať, 1 citrón.
Postup:
Srnčie stehno pokrájame na plátky, mierne naklepeme, natrieme kečupom, osolíme a posypeme podrvenými borievkami. Polovicu údenej slaniny pokrájame na hranolčeky, rozdelíme na plátky, zvinieme a spevníme špáradlom. Závitky prudko opražíme na oleji, pridáme na kocky pokrájanú zvyšnú slaninu, očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu a za stáleho miešania krátko opražíme. Podlejeme trochou vody a dusíme do polomäkka. Pridáme paradajkový pretlak, podlejeme vínom a krátko podusíme. Paradajky pokrájame, pridáme k mäsu a udusíme domäkka. Pred podávaním posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme šťavou z citróna.
* * *
Granadír
Potrebujeme:
400 g zemiakov, 150 g fliačikov, soľ, olej, 2 cibule, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať.
Postup:
Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme domäkka. Scedíme, necháme vychladiť, ošúpeme a pokrájame na drobné kúsky. Na oleji opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme zemiaky a za stáleho miešania opražíme. Posypeme mletou červenou paprikou a premiešame. Fliačiky uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody, scedíme a vmiešame do zemiakov. Granadír okoreníme mletým čiernym korením a premiešame.
Kávové rezy
Potrebujeme:
4 vajcia, 200 g polohrubej múky, 8 lyžíc silnej kávy, 1 vanilínový cukor, 200 g práškového cukru, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, poleva. Krém: 250 ml bielej kávy, 1 vanilínový cukor, 2 lyžice hladkej múky (alebo maizeny), 1 žĺtok, 120 g masla, 120 g práškového cukru.
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom, po lyžičkách pridávame horúcu kávu a spolu ešte vyšľaháme. Potom postupne pridáme múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na polovice a na vymastenom, múkou posypanom plechu upečieme dva pláty. Pripravíme plnku: Z kávy, múky (maizeny) a žĺtka uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom do peny a spojíme s vychladnutou kašou. Pláty cesta prekrojíme na polovice, tri natrieme krémom, uložíme na seba a zakryjeme štvrtým. Vrch polejeme ľubovoľnou polevou. Rezy dáme do chladu stuhnúť a potom pokrájame na rovnaké kúsky.
Autor: Spracoval Štefan Lazorišák
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.