Korzár logo Korzár

MENU

Šošovicová polievka s kapustouSrnčie závitkyGranadírKávové rezyŠošovicová polievka s kapustouPotrebujeme:100 g šošovice, 1 cibuľa, 100 g

Šošovicová polievka s kapustou

Srnčie závitky

Granadír

Kávové rezy

Šošovicová polievka s kapustou

Potrebujeme:

100 g šošovice, 1 cibuľa, 100 g údenej slaniny, 2 zemiaky, 2 lyžice bravčovej masti, 150 g kyslej kapusty, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, drvená rasca, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 2 dl mäsového vývaru, majorán.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup:

Prebratú umytú šošovicu vložíme do hrnca, zalejeme 1 litrom vody, osolíme, pridáme bobkový list a varíme do polomäkka. Na rozohriatej masti opražíme na kocky pokrájanú slaninu, očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú kyslú kapustu a za stáleho miešania opražíme. Vložíme do šošovice, okoreníme mletým korením, posypeme rascou, vlejeme mäsový vývar a varíme domäkka. Ošúpané zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle a vložíme do polievky. Pridáme pretlačený cesnak, premiešame a za občasného miešania krátko povaríme. Hotovú polievku ochutíme majoránom.

SkryťVypnúť reklamu

* * *

Srnčie závitky

Potrebujeme:

600 g srnčieho stehna, 4 borievky, soľ, kečup, 100 g údenej prerastenej slaniny, olej, 1 cibuľu, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1,5 dl červeného vína, 2 paradajky, petržlenovú vňať, 1 citrón.

Postup:

Srnčie stehno pokrájame na plátky, mierne naklepeme, natrieme kečupom, osolíme a posypeme podrvenými borievkami. Polovicu údenej slaniny pokrájame na hranolčeky, rozdelíme na plátky, zvinieme a spevníme špáradlom. Závitky prudko opražíme na oleji, pridáme na kocky pokrájanú zvyšnú slaninu, očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu a za stáleho miešania krátko opražíme. Podlejeme trochou vody a dusíme do polomäkka. Pridáme paradajkový pretlak, podlejeme vínom a krátko podusíme. Paradajky pokrájame, pridáme k mäsu a udusíme domäkka. Pred podávaním posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou a pokvapkáme šťavou z citróna.

SkryťVypnúť reklamu

* * *

Granadír

Potrebujeme:

400 g zemiakov, 150 g fliačikov, soľ, olej, 2 cibule, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať.

Postup:

Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme domäkka. Scedíme, necháme vychladiť, ošúpeme a pokrájame na drobné kúsky. Na oleji opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme zemiaky a za stáleho miešania opražíme. Posypeme mletou červenou paprikou a premiešame. Fliačiky uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody, scedíme a vmiešame do zemiakov. Granadír okoreníme mletým čiernym korením a premiešame.

Kávové rezy

Potrebujeme:

4 vajcia, 200 g polohrubej múky, 8 lyžíc silnej kávy, 1 vanilínový cukor, 200 g práškového cukru, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, poleva. Krém: 250 ml bielej kávy, 1 vanilínový cukor, 2 lyžice hladkej múky (alebo maizeny), 1 žĺtok, 120 g masla, 120 g práškového cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, po lyžičkách pridávame horúcu kávu a spolu ešte vyšľaháme. Potom postupne pridáme múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na polovice a na vymastenom, múkou posypanom plechu upečieme dva pláty. Pripravíme plnku: Z kávy, múky (maizeny) a žĺtka uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom do peny a spojíme s vychladnutou kašou. Pláty cesta prekrojíme na polovice, tri natrieme krémom, uložíme na seba a zakryjeme štvrtým. Vrch polejeme ľubovoľnou polevou. Rezy dáme do chladu stuhnúť a potom pokrájame na rovnaké kúsky.

Autor: Spracoval Štefan Lazorišák

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 580
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 298
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 711
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 107
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 331
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 920
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 403
  1. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  4. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  5. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  6. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  7. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  8. Viktor Pamula: Ako sa minister obrany ministrom zdravotníctva stal
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 30 019
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 784
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 145
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 974
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 877
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 016
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 873
  1. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  2. Tupou Ceruzou: Smerákov
  3. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  4. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  5. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  6. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  7. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  8. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  4. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  5. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  6. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  7. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  8. Viktor Pamula: Ako sa minister obrany ministrom zdravotníctva stal
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 30 019
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 784
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 145
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 974
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 877
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 016
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 873
  1. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  2. Tupou Ceruzou: Smerákov
  3. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  4. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  5. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  6. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  7. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  8. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu