Korzár logo Korzár

Pečieme

Orechové laskonkyRýchly krémešKokosová tortaŠtedrovečerný koláč* * *Orechové laskonkyPotrebujeme:4 bielky, 100 g práškového cukru, 80 g

Orechové laskonky

Rýchly krémeš

Kokosová torta

Štedrovečerný koláč

* * *

Orechové laskonky

Potrebujeme:

4 bielky, 100 g práškového cukru, 80 g pomletých orechov, 40 g polohrubej múky, 20 g roztopeného masla

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plnka: 4 žĺtky, 4 lyžica kakaa, 4 lyžice práškového cukru, 4 lyžice mlieka, 200 g masla

Postup:

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor a ďalej šľaháme nad parou asi 15 minút. Do mierne vychladnutého snehu pridáme múku, orechy a roztopené vlažné maslo. Na vymastený hrubou múkou vysypaný plech formujeme lyžičkou rovnaké placky a usušíme ich v mierne predhriatej rúre. Po vychladnutí ich spájame po dve pripravenou plnkou.

SkryťVypnúť reklamu

Plnka: Žĺtky, cukor, kakao a mlieko šľaháme nad parou až do zhustnutia. Krém po vychladnutí postupne pridávame do zmäknutého masla a vymiešame do hladka.

* * *

Rýchly krémeš

Potrebujeme:

360 g hladkej múky, 200 g stuženého tuku, 2 vajcia, 2 lyžice octu, štipka soli

Plnka: 1 l mlieka, 3 balíčky krémového prášku Zlatý klas, 3 žĺtky, 200 g masla, 250 g práškového cukru, 2 lyžice rumu

Poleva: 100 g čokolády na varenie, 100 g masla

Postup:

Do preosiatej múky nastrúhame zmäknutý stužený tuk, pridáme štipku soli, vajcia, ocot a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme na chladnom mieste niekoľko hodín postáť. Cesto rozdelíme na dve časti a po jednej rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Cesto pečieme na opačnej strane plechu. Vychladnuté pláty naplníme plnkou vo vrstve plát plnka, plát plnka, polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Plnka: Z mlieka, žĺtkov a zlatého klasu uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme rum a po častiach vmiešame do vychladenej kaše.

Čokoládová poleva: maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme polámanú čokoládu a vymiešame do hladka.

* * *

Kokosová torta

Potrebujeme:

4 vajcia, 300 g práškového cukru, 8 lyžíc vody, 250 g polohrubej múky, 1 balíčku prášku do pečiva

Plnka: 4 dl mlieka, 4 lyžice polohrubej múky, 250 g masla, 200 g práškového cukru, šťava z 1 citróna, 100 g kokosovej múčky

Postup:

Žĺtky vymiešame s polovicou práškového cukru do peny. Za stáleho miešania postupne pridáme vodu, preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva a vmiešame sneh z bielkov vyšľahaný so zvyškom cukru. Cesto vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Vychladnutý korpus vyklopíme, prekrojíme na tri časti a naplníme dvoma tretinami plnky. Vrch aj boky natrieme zvyšnou plnkou, posypeme kokosovou múčkou a ľubovoľne ozdobíme.

SkryťVypnúť reklamu

Plnka: Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny a vmiešame do vychladnutej kaše. Pridáme citrónovú šťavu, kokosovú múčku a vymiešame do hladka.

* * *

Štedrovečerný koláč

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, štipka soli, 30 g droždia, 1 lyžička kryštálového cukru, 2 dl mlieka, 2 žĺtky, 100 g masla, 1 lyžica práškového cukru, 2 lyžice oleja

Maková plnka: 200 g pomletého maku, 2 dl mlieka, 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry, 120 g práškového cukru

Lekvárová plnka: 100 g slivkového lekváru, 2 lyžice rumu

Orechová plnka: 200 g mletých orechov, 100 g práškového cukru, 1 bielok 2 dl mlieka

Tvarohová plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 120 g práškového cukru, 1 vajce, 2 bielky, 1 vanilkový cukor, 30 g hrozienok

Postup:

Preosiatu múku dáme do misy. Dve lyžice múky odoberieme a do zvyšnej pridáme soľ, práškový cukor a premiešame. Z vlažného mlieka, múky, droždia a cukru pripravíme kvások. Po vykysnutí pridáme do múky spolu so žĺtkami, zmäknutým maslom a olejom. Vymiesime vláčne polotuhé cesto, rozdelíme na päť bochníčkov a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť. Na pečenie použijeme menší hlbší plech, ktorý vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou. Prvý bochník rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu a preložíme do pripraveného plechu. Na cesto rozotrieme makovú plnku, zakryjeme druhým vyvaľkaným bochníkom a natrieme lekvárovou plnkou. Znova zakryjeme tretím rozvaľkaným bochníkom, natrieme orechovou plnkou, zakryjeme štvrtým vyvaľkaným bochníkom a natrieme tvarohovou plnkou. Z piateho bochníka urobíme valčeky asi 0,5 cm hrubé a uložíme na tvaroh do tvaru mriežky. Natrieme rozšľahaným žĺtkom a vo vyhriatej rúre upečieme.

Plnky: Maková pomletý mak vysypeme do vriaceho mlieka, pridáme cukor, citrónovú kôru a premiešame.

Slivková lekvár zohrejeme, pridáme rum a dohladka vymiešame.

Orechová pomleté orechy sparíme vriacim mliekom, pridáme cukor, premiešame a necháme vychladiť. Nakoniec vmiešame vyšľahaný sneh z bielka.

Tvarohová tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, so žĺtkom, citrónovou kôrou a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Autor: MENU

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 319
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 891
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 421
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 4 021
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 3 868
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 326
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 664
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 353
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  2. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  4. Anna Miľanová: Ľudia, myslím, často málokto rozozná čo je naozaj objav, senzácia. Lebo to neviete bez kriku, hádok...
  5. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  6. Jozef Varga: Bi FicoSMER....
  7. Tomáš Vodvářka: Návštěva (povídka na neděli)
  8. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 3.
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 336
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 374
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 277
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 016
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 090
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 813
  7. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 807
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 549
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Old Basing
  2. Vladimír Krátky: Nomen omen, alebo dokedy bude v zdravotníctve cirkus ?
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 4.
  4. Anna Miľanová: Ľudia, myslím, často málokto rozozná čo je naozaj objav, senzácia. Lebo to neviete bez kriku, hádok...
  5. Lukáš Čelinák: Ekonomické dôsledky zbrojenia: Stimul bez pokroku
  6. Jozef Varga: Bi FicoSMER....
  7. Tomáš Vodvářka: Návštěva (povídka na neděli)
  8. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 3.
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 336
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 374
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 277
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 016
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 090
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 813
  7. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 807
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 549
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu