Teľacie rezne na cibuli
Zapekané cestoviny
Bublanina s pudingom
* * *
Hovädzia polievka s hubami
Potrebujeme:
350 g hovädzieho predného mäsa s kosťou, 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 1 stredne veľkú cibuľu, strúčik cesnaku, hrsť sušených húb, 4 zrnká čierneho korenia, soľ, mleté čierne korenie, vegetu, 50 g tvrdého syra, uvarené rezance.
Postup:
Umyté hovädzie mäso vložíme do 1,5 litra studenej vody a privedieme do varu. Pridáme celú umytú cibuľu, očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, osolíme a miernym varom varíme do polomäkka. Huby vopred namočíme, vodu zlejeme a vložíme do polievky. Pridáme očistený strúčik cesnaku, celé korenie, okoreníme mletým korením, ochutíme vegetou a varíme do mäkka. Mäso vyberieme, vykostíme, pokrájame a vložíme späť do polievky. Do každej porcie dáme trochu postrúhaného tvrdého syra a podávame s varenými rezancami.
* * *
Teľacie rezne na cibuli
Potrebujeme:
600 g teľacieho stehna, soľ, mleté čierne korenie, hladkú múku, olej, 4 cibule, 1,5 dl mäsového vývaru, 1 dl bieleho vína.
Postup:
Teľacie stehno pokrájame na rezne, mierne naklepeme, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Na rozohriatom oleji z oboch strán prudko opražíme, rezne vyberieme a uložíme na teplom mieste. Do výpeku dáme očistené na kolieska pokrájané dve cibule a za stáleho miešania opražíme. Pridáme mäso, podlejeme mäsovým vývarom a dusíme do polomäkka. Zvyšné cibule očistíme, pokrájame na kolieska, posypeme nimi mäso, podlejeme vínom a za občasného miešania udusíme do mäkka.
* * *
Zapekané cestoviny
Potrebujeme:
300 g uvarených cestovín, olej, cibuľu, 150 g šunkovej salámy, 150 g prerastenej údenej slaniny, 100 g póru, 2 vajcia, 1 dl kyslej pochúťkovej smotany, 100 g tvrdého syra, mleté čierne korenie, soľ, vňať z mladej cibuľky.
Postup:
Uvarené cestoviny uložíme do misy, pokvapkáme olejom a premiešame. Na troche oleja speníme očistenú pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájanú šunkovú salámu, pokrájanú slaninu a spolu opražíme. Pridáme umytý na kolieska pokrájaný pór, kyslú smotanu, polovicu postrúhaného syra a premiešame s cestovinami. Okoreníme mletým korením, podľa chuti osolíme a preložíme do vymastenej zapekacej nádoby. Vo vyhriatej rúre zapečieme. Pred podávaním posypeme zvyšným postrúhaným syrom a pokrájanou cibuľkovou vňaťou.
* * *
Bublanina s pudingom
Potrebujeme:
4 vajcia, 1 hrnček (250 ml) hrubej múky, 1 hrnček polohrubej múky, 200 ml oleja, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1 kypriaci prášok, 1 vanilkový cukor, 1 lyžicu rumu (koňaku), 1-2 lyžice kakaa, marhuľový kompót (720 ml), 1 veľký banán, 1 vanilkový a 1 čokoládový pudingový prášok.
Postup:
Vajcia s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme olej, mlieko, múku s kypriacim práškom a nakoniec rum. Asi 2/3 cesta rozotrieme na vymastený a pomúčený plech, do zvyšku vmiešame kakao a polejeme ním cesto na plechu. Marhule scedíme, necháme odkvapkať, poukladáme ich na cesto a upečieme. Ešte teplý koláč natrieme roztlačeným banánom. Šťavu z kompótu dolejeme do 1 litra a rozdelíme na polovice. Z prášku uvaríme v šťave s vodou najprv vanilkový puding (osladíme ho podľa chuti) a ešte horúcim polejeme koláč. Rovnako uvaríme čokoládový puding, nalejeme ho na koláč, necháme stuhnúť a pokrájame.
Autor: Hovädzia polievka s hubami
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.