ktorému hovoríme spoločenský, alebo prešľap a to pri tanci aj za stolom alebo pri konzumovaní nie každodenných jedál bohatých švédskych stolov.
Ples nie je tanečný večierok ani diskotéka, ale najslávnostnejšia tanečno-spoločenská udalosť. Pompéznosť a obradnosť minulých rokov o ktorých čítame už len v literatúre, nahradil lesk a honosnosť súčasnosti. Čaro radosti a krásy z tanca, zo stretnutia s priateľmi a známymi osobnosťami v nevšedne slávnostnom prostredí a atmosfére im zostalo. Aby sem si ho nepokazili, mali by sme skontrolovať svoju znalosť spoločenských pravidiel.
O oblečení hovoriť nebudeme, iba poradíme, že k dámskym, večerným šatám patrí aj večerný plášť, pelerína alebo kožušinový prehoz, páni by si nemali na smoking obliekať vetrovku, ale plášť. Aktuálny je zvyk, na ktorý dbali naše prababičky - naučiť sa vo večerných šatách chodiť. Chôdzu by si mala nacvičiť pred plesom v toalete, ktorú bude mať oblečenú, každá žena. Nemala by robiť dlhé kroky, ani drobčiť, chôdza by mala byť ladná, držanie tela graciózne. Ak ide hore schodmi, musí si šaty vpredu trošku zdvihnúť, nie však po kolená, ale len toľko, aby si ich nepristúpila. Pri schádzaní zo schodov, pri každom kroku si sukňu špičkou topánky trošku odkopne, aby sa jej lepšie a gracióznejšie išlo. to všetko patrí k večernej toalete a pohyb k nej si treba nacvičiť, aby bol na úrovni nevšedného večera.
Spôsob, akým sa konzumujú kraby, raky, ustrice a iné exotické jedlá, si doma natrénovať nemôžeme, ale mali by sme vedieť, že RAKY jeme rukami aj príborom a to tak, že rukou raka rozlomíme alebo oddelíme zadnú časť od prednej a príborom vyberieme mäso. Z prednej časti raka sa je iba mäso z klepiet. V miske s vodou si po jedle opláchneme prsty a utrieme do obrúska. ÚSTRICE zvyčajne čašník pootvorí a my na ne už iba kvapneme citrón a vysŕkneme. Ak nie, hostia si ich otvoria sami špeciálnym silnejším nožom. KRABY sa podávajú v rozpolenom krunieri, z ktorého mäso vyberáme dezertnou vidličkou. Nôž nepoužívame. MUŠLE (aj slimáky) vyberáme z ulít zvláštnou malou vidličkou a lyžičkou. Na BANÁNE najprv nožom odrežeme špičku, rukou ošúpeme a banán ukrajujme vidličkou. Na POMARANČI na kôre nakrojíme plátky, rukou olúpeme, potom rozdelíme a jeme. JABLKÁ, HRUŠKY, BROSKYNE jeme podľa toho, či servírujú k nim príbor. Ak áno, ovocie na tanieri rozštvrtíme, štvrťku nabodneme na vidličku, nožom olúpeme, ukrajujeme kúsky a jeme. PLÁTKY CITRÓNA vymačkáme rukou. Drobné ovocie, ktoré je upravené, jeme rukou, kôstky vylupujeme nad tanierom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.