Korzár logo Korzár

Slávny múčnik, ktorý vošiel do dejín

Keby neochorel Metternichov kuchár, Rakúšania by nemali Sacherovu tortu, ktorú pečú vyše 170 rokovPred dvoma týždňami - 12. januára sme písali o

Keby neochorel Metternichov kuchár, Rakúšania by nemali Sacherovu tortu, ktorú pečú vyše 170 rokov

Pred dvoma týždňami - 12. januára sme písali o prvej slovenskej kuchárskej knihe Jána Babilona, aj o tom, čo jedla šľachta a ako stolovala. Dnes vám predstavíme jeden z najslávnejších múčnikov - Sacherovu tortu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak príde do Viedne cudzinec, okrem návštevy Hoffburgu, Schönbrunu, katedrály sv. Štefana, múzea si nájde čas aj na povestnú kaviareň Sacher. Len tam si môže pochutiť na originálnej Sacherovej torte. Aj dnes ju pripravujú podľa pôvodného receptu z roku 1832, po celý čas prísne utajovaného. Aj u nás si môžeme kúpiť či upiecť Sacherove rezy, Sacherovu tortu, ale ten, kto raz ochutná pravú viedenskú, ozdobenú na vrchu každého kúska, ktorý si objedná, čokoládovou pečaťou s nápisom "Original Sacher Torte", pokrúti záporne hlavou. To nie je ono, aj keď je jej príprava dosť drahá.

SkryťVypnúť reklamu

Budova, v ktorej Hotel Sacher, reštaurácia a cukráreň tiež s názvom Sacher, patrila rodine Sacher, ktorá sa zapísala do dejín gastronómie nielen týmto múčnikom. Interiér všetkých priestorov je zariadený tak, ako pred 174 rokmi. Pravidelne sa vymieňa a obnovuje zariadenie aj doplnky. V kaviarni sú steny potiahnuté hodvábnymi jemne vzorovanými tapetami cyklámenovej farby, na nich sú vzácne originály starých majstrov, zamatové čalúnenie pohoviek, lavíc a stoličiek. Koberce toho istého vzoru. Na mramorových stoloch sú vysoké sviečky, tiež cyklámenovej farby, stojan s novinami formátu A4 s názvom Sacher Zeitung. Obsahujú informácie o vzniku tohto podniku, o vzácnych pravidelných hosťoch vrátane korunovaných hláv, ako boli cisár František Jozef, cisárovná Alžbeta, ruský cár Nikolaj, kniežatá, hudobní skladatelia. Na počesť slávnych ľudí pomenovali aj niektoré jedlá, ako napr. Tanier Johann Strauss. Je to bohatá studená misa. Gulášová polievka nesie meno jedného zo stálych hostí Nikolausa von Szemere. Tento veľkostatkár a majiteľ dostihových stajní, ktorý žil v Budapešti, sa presťahoval do Viedne do apartmánu v hoteli Sacher. Bez cigary neurobil ani krok a bol to on, kto naučil fajčiť cigary hostiteľku a majiteľku hotela Annu Sacher. Sacher Zeitung je zároveň aj jedálnym lístkom, ktorý sa roky nemení. Hostia v kaviarni si okrem Sacherovej torty so šľahačkou objednávajú Viedenskú jablkovú štrúdľu (asi 20 dag kus) a Viedenskú tvarohovú štrúdľu, k tomu je grátis minerálka. Z deviatich druhov kávy podľa starodávnej receptúry si zvyčajne objednávajú Sacher Kaffee s originálnym Sacher likérom a šľahačkou, Maria Theresia Kaffee a kávu Fiaker. Fiaker káva je mocca pomenovaná podľa fiakristov, ktorí ju pili najradšej, keď čakali na zákazníkov. Fiakristi s krásnymi fiakrami, s čiernymi a čisto bielymi koňmi, čakajú aj dnes na svojom stanovišti pred Hoffburgom, aby urobili s turistami asi 30-minútový okruh s výkladom. Kávu Fiaker si v kaviarni Sacher nekupujú, lebo tam dnes nemajú fiakre povolený vjazd.

SkryťVypnúť reklamu

Vráťme sa ale k tomu, ako vôbec vznikla povestná Sacherova torta, ktorú označujú Viedenčania za svetovú a famóznu. Písal sa rok 1832, keď Metternich poveril svoju kuchyňu pripraviť niečo zvláštne, nové, dezert, ktorý by nebol ani veľmi sladký, ani krémový, skrátka niečo, čo ešte nebolo na žiadnom stole. Metternichov šéfkuchár bol chorý, ležal s teplotou v posteli, preto presvedčil vtedy svojho 16-ročného pomocníka Františka Sachera, aby vymyslel zákusok mimoriadnej chuti a kvality. Kreácia mladučkého Sachera zožala úspech a pochutnávajú si na nej hostia, ktorí prídu do kaviarne Sacher.

Tento podnik má okrem špeciálnych receptúr aj inú zvláštnosť. Je ňou originálna kniha hostí Anny Sacher. Táto dáma niekedy na prelome 19. a 20. storočia požiadala svojho nemeckého vrchného čašníka Wagnera, aby priniesol jemný damaškový obrus. Poprosila princa Otta, ktorý bol práve po večeri v separé, aby sa na obrus podpísal. Po tomto prvom autograme už nebolo potrebné vzácnym hosťom nič vysvetľovať. Veľmi ochotne sa na obrus podpísalo ešte ďalších štyristo hostí, medzi nimi aj cisár František Ferdinand.

SkryťVypnúť reklamu

Kaviareň, reštaurácia aj hotel je vlastne múzeum, v ktorom je príjemné posedieť si na mieste, ktoré dýcha históriu. Patrí k nej aj etiketa hostiteľov. Len čo prekročíte prah podniku, už vás poprosia o kabát a batožinu, odnesú ich do šatne, a keď sa dvíhate od stola, s úsmevom vám ich prinesú. Tomuto móresu sa nečudujú z cudzincov iba Japonci, ktorí sú povestní zdvorilosťou.

Soňa MAKAROVÁ

Foto: autorka a archív

Texty k foto:

1. Titulná strana novín Sacher Zeitung, ktoré si môžete kúpiť iba v kaviarni Sacher. Vpravo dole je čokoládová pečať.

2. Interiér kaviarne

3. Anna Sacher

4. Detail knihy hostí - obrusu s vyšitou cisárskou korunou

5. Stály hosť - maďarský šľachtic Mikuláš von Szemere v roku 1910

Autor: rm

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 147
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 747
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 171
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 864
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 301
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 550
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 404
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 247
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 263
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 342
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 027
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 933
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 125
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 059
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 799
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 671
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 263
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 342
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 027
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 933
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 125
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 059
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 799
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 671
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu