Korzár logo Korzár

Chov japonskej prepelice

Japonská prepelica sa na našom kontinente považovala až do päťdesiatych rokov minulého storočia za exotickú hydinu a jej produkty sa konzumovali len

výnimočne. Až neskôr sa začala chovať strednej Európe, vrátane Slovenska. Záujemcovia získavali návod na chov a verejnosť bola oboznámená s dietetickými vlastnosťami prepeličích vajec i mäsa.

Po počiatočnom nadšení v zakladaní veľkochovov pri bývalých JRD a ŠM, záujem o chov japonských prepelíc v dôsledku nezvládnutej zootechniky a neštandardného kŕmenia prudko klesal. V súčasnosti u nás neevidujeme žiadneho chovateľa, ktorý by ich produkty ponúkal do obchodnej siete. Existujú však mnohí samozásobitelia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Prepelica (Coturnix coturnix) pochádza z východnej Ázie, kde ju chovajú už dlhé obdobie. V Japonsku prešla v minulom storočí dôkladným šľachtiteľským programom, pričom sa upevnila vysoká znáška a produkcia relatívne veľkých vajec (v pomere k hmotnosti tela). Neskoršie sa šľachtitelia, najmä na americkom kontinente, zamerali na zvýšenie mäsovej produkcie. Dosiahli pozoruhodné výsledky a v súčasnosti už niektoré línie vynikajú dobrým osvalením, vysokou hmotnosťou (180 až 140 gramov), ale aj produkciou kvalitného lahôdkového mäsa.

Po 16 až 18 dňoch inkubácie sa liahnu kurčatá, ktoré sú ihneď aktívne a zháňajú si potravu. Vyšľachtené populácie sú rané, jatočne a pohlavne dospievajú približne vo veku 60 dní, kedy začnú znášať. Aby v produkcii vajec neboli výkyvy, treba prepelice chovať po celý rok vo vnútorných priestoroch pri teplote okolo 20 °C.

SkryťVypnúť reklamu

Japonská prepelica nie je náročná na krmivo, ale aby dosahovala požadovanú úžitkovosť, každá veková kategória potrebuje kvalitnú kŕmnu zmes. Zmes určená pre mláďatá mať sypkú konzistenciu, pre mládky a nosnice má byť granulovaná. Ak ju nemáme k dispozícii, hydine podávame drvené obilie, kukuričný šrot a kŕmnu dávku spestríme olejnatými semenami, prosom, minerálnou prísadou, vitamínmi a preosiatym pieskom. Prepelica si rada pochutná aj na zelenom krmive a v zime na "odrolkoch" sena. Okopaniny jej podávame celé, sama si bude odštipovať primerané sústa. Pri správnom kŕmení a ošetrovaní je chov bezproblémový a hynutie minimálne.

Mierne vlažnú vodu predkladáme niekoľkokrát za deň, aby bola stále čerstvá a čistá. Zabrániť treba tomu, aby sa prepelice zmáčali, lebo vlhko im škodí. Vhodnejšie sú preto napájadlá, ktoré umiestnime na vonkajšej strane klietok.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Ing. Peter ORSZÁG

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 206
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 321
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 081
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 468
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 298
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 034
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 970
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 477
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu