ho za to najlepšie, čo mohli dať svojim deťom. Dnes ho jedni pijú denne, iní by spočítali na prstoch jednej ruky jeho celoročnú konzumáciu (okrem mlieka v pokrmoch) a nepovažujú ho za nepostrádateľné a už vôbec za nenahraditeľné. Uprednostňujú kyslomliečne výrobky.
Súčasné znalosti o potravinách sa s niekdajšími nedajú porovnávať. Sú medzi nimi také, na ktoré sú odlišné odborné názory. Mlieko patrí práve medzi "rozporuplné" potraviny. Prečo a kedy by sme ho mali a nemali piť?
Kravské mlieko je predovšetkým bohatým zdrojom vápnika a vitamínu A, obsahuje vyvážené množstvo troch základných živín (bielkovín, tukov, cukrov) a ďalšie vitamíny, ako C a D. Podieľa sa tiež na vstrebávaní železa v našom organizme. Deti by mali mať bezpodmienečne denne pohár mlieka, pretože vápnik je dôležití v čase rastu, pre tvorbu kostí a mliečna bielkovina pre svaly, kosti a orgány.
Vitamín D sa v potrave okrem rýb a vaječných žĺtkov nenachádza a preto patrí mlieko k jeho rozhodujúcim zdrojom. Zdravé a silné kosti a zuby máme vďaka fosforu, preto je mlieko v detstve dôležité, lebo obsahuje tento stopový prvok.
To sú pozitíva a dôvody, prečo mlieko treba piť. Čo však, ak sa objaví nejaké "ale", ktoré môže niekomu spôsobiť problémy. Veľa ľudí trpí precitlivenosťou na mliečnu bielkovinu, ktorá vyvoláva nevoľnosť, niekedy aj alergiu a u veľmi citlivých bolesti hlavy. Mlieko môže vytvárať hlien, ktorý môže vyvolať dýchacie i črevné ťažkosti, tiež u niekoho zápchu. Ako však pri neznášanlivosti mlieka dostaneme do tela vápnik, ktorý sa po 20. roku života začína z kostí vyplavovať? Vápnik je najmä v kapuste, kele, strukovinách, sóji, hrášku, sardinkách, sezame, ovsených vločkách, špalde, lieskovcoch, maku, špenáte, brokolici. Vitamín A v zelenej listovej zelenine, brokolici, špargli, hlávkovom šaláte, fazuľke, v žltej a oranžovočervenej zelenine, tiež v mangu, pomarančoch, vajciach, rybacom oleji, marhuliach, broskyniach, avokáde, vajciach. teľacej, hovädzej a kuracej pečeni. Fosfor je takmer vo všetkých potravinách, najviac v orechoch, strukovinách, obilninách, hnedej ryži, mäse vnútornostiach. Mliečna bielkovina je v každom čerstvom ovocí, sóji, mandliach, orechoch, obilninách.
Netreba azda zdôrazňovať, že aj popri mlieku by sme mali zaradiť do svojej stravy zeleninu, o to viac pri jeho neznášanlivosti. Deťom nenahradia mlieko čokoládové tyčinky plné mlieka, odporúčané v televíznych spotoch. Mlieka je v nich skúpo, zato sú bohaté na tuky a cukor.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.