Kyslá polievka z údeného mäsa
Cestovinový šalát s brokolicou
Bravčové rebierko s ochuteným jogurtom
Jogurtový koláč s citrónovou polevou
* * *
Kyslá polievka z údeného mäsa
Potrebujeme:
200 g údeného mäsa, 4 zrnká nového korenia, 4 zrnká celého čierneho korenia, 1 bobkový list, 1 cibuľa, 2 dl šťavy z kyslej kapusty, vegeta, 2 dl mlieka, 1 lyžica hladkej múky, 2 vajcia uvarené natvrdo
Postup:
Údené mäso vložíme do 7 dl studenej vody a privedieme do varu. Pridáme korenia, bobkový list, celú umytú cibuľu a varíme miernym varom do mäkka. Mäso vyberieme, pokrájame a vložíme späť do polievky. Prilejeme šťavu z kapusty a varíme miernym varom 20 minút. V mlieku rozmiešame hladkú múku, vylejeme do polievky a za stáleho miešania krátko povaríme. Polievku ochutíme vegetou, rozdelíme na taniere a podávame s pokrájanými vajciami.
* * *
Cestovinový šalát s brokolicou
Potrebujeme:
200 g uvarených cestovín, olej, 1 mrkva, 100 g póru, 80 g sterilizovanej kukurice, 150 g brokolice, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžica ochutenej majonézy, 2 lyžice bieleho jogurtu
Postup:
Uvarené cestoviny dáme do väčšej misy, pokvapkáme olejom a premiešame. Na troche oleja opražíme očistenú na hrubšom strúhadle postrúhanú mrkvu, pridáme umytý pokrájaný pór, osolíme a krátko spolu opražíme. Opraženú zeleninu pridáme k cestovinám a premiešame. V mierne osolenej vode krátko povaríme brokolicu, rozoberieme na malé ružičky, vložíme do cestovín, pridáme scedenú kukuricu, okoreníme mletým korením a znova premiešame. Majonézu zmiešame s jogurtom a vylejeme na šalát. Podávame vychladený.
* * *
Bravčové rebierko s ochuteným jogurtom
Potrebujeme:
4 bravčové rebierka po 150 g, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 4 strúčiky cesnaku, olej, 1,5 dl bieleho jogurtu, 1 lyžička horčice, 1 lyžička worcesterskej omáčky, cukor, kôpor
Postup:
Rebierka naklepeme, z oboch strán osolíme, okoreníme a posypeme mletou červenou paprikou. Na rozohriatom oleji ich z oboch strán prudko opražíme, teplotu znížime, natrieme pretlačenými strúčikmi cesnaku a opekáme ešte 3 minúty z každej strany. Jogurt jemne osolíme, ochutíme cukrom, pridáme horčicu, worcesterskú omáčku, posekaný kôpor a premiešame. Rebierka uložíme na taniere a polejeme jogurtom.
* * *
Jogurtový koláč s citrónovou polevou
Potrebujeme:
2 vajcia, 1,5 dl bieleho jogurtu, 1 dl oleja, 120 g práškového cukru, trochu postrúhanej citrónovej kôry, 180 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 1 vanilkový cukor
Poleva:150 g práškového cukru, šťava z polovice citróna, 1 lyžica oleja
Postup:
Vajcia vyšľaháme dohladka s jogurtom, olejom a práškovým cukrom. Pridáme preosiatu múku premiešanú s kypriacim práškom, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Premiešame, vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Vychladnutý koláč polejeme citrónovou polevou, môžeme posypať ozdobnými cukríčkami a necháme stuhnúť.
Poleva: Preosiaty práškový cukor vymiešame s citrónovou šťavou a olejom na hladkú polevu.
Autor: MENU
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.