Hydinové guľky s čínskou kapustou
Potrebujeme: 400 g hydinového mäsa, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, olej, 500 g čínskej kapusty, 150 g póru, 1 kocka hydinového bujónu, 1 dl bieleho vína, mletá červená paprika.
Postup: Hydinové mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, vajce, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré vypražíme vo väčšom množstve rozohriateho oleja. Na troche oleja opražíme očistenú na rezance pokrájanú čínsku kapustu, pridáme umytý pokrájaný pór, rozmrvený bujón, podlejeme vínom a krátko podusíme. Pridáme vypražené guľky, posypeme mletou červenou paprikou a krátko spolu prehrejeme.
Prekladané hydinové mäso
Potrebujeme: 600 g vykosteného kuracieho mäsa, 750 g zemiakov, 1 pór, 80 g hrášku, 2 cibule, olej, mleté čierne korenie, soľ, 150 g prerastenej údenej slaniny, 150 g tvrdého syra, 1 dl kyslej pochúťkovej smotany.
Postup: Kuracie mäso pokrájame na rezne, mierne naklepeme, osolíme a okoreníme mletým korením. Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, ošúpeme a pokrájame na kolieska. Umytý pór pokrájame na kolieska, ošúpanú cibuľu nadrobno pokrájame. Na troche oleja cibuľu a pór opražíme, osolíme a premiešame s pokrájanými zemiakmi. Zapekaciu nádobu vymastíme a uložíme do nej vrstvu ochutených zemiakov, trochu hrášku, naň uložíme kuracie rezne a vrstvy striedame, kým máme suroviny. Vo vyhriatej rúre zapekáme asi 20 minút. Na zapečené mäso uložíme plátky slaniny a všetko zalejeme rozšľahanou kyslou smotanou. Vložíme späť do rúry a zapekáme 30 minút. Syr postrúhame, posypeme ním zapečené mäso a zapekáme, kým sa syr neroztečie.
Hydinové rizoto s hubami
Potrebujeme: 200 g hydinového mäsa, 1 cibuľa, olej, soľ, mleté čierne korenie, 150 g húb, 50 g sterilizovanej kukurice, 50 g hrášku, 1 dl hydinového vývaru, 80 g tvrdého syra.
Postup: Hydinové mäso pokrájame na kocky a prudko opražíme na troche rozohriateho oleja. Pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, opražíme, podlejeme hydinovým vývarom a dusíme do polomäkka. Pridáme očistené pokrájané huby, umytú odkvapkanú ryžu, kukuricu, hrášok, okoreníme, podľa chuti osolíme a premiešame. Všetko zalejeme vriacou vodou asi 1 cm nad suroviny a prikryté dusíme na miernom ohni 15 minút. Rizoto premiešame a pred podávaním posypeme postrúhaným syrom.
Zapekané kuracie stehná s jablkami
Potrebujeme: 4 kuracie stehná, soľ, mleté čierne korenie, 450 g zemiakov, 100 g mrkvy, 2 jablká, 1 dl hydinového vývaru, petržlenová vňať, 100 g tvrdého syra.
Postup: Umyté kuracie stehná osušíme, z oboch strán osolíme, okoreníme a prudko opražíme na rozohriatom oleji z oboch strán. Zemiaky očistíme a spolu s očistenou mrkvou pokrájame na tenšie kolieska. Do vymastenej zapekacej nádoby rozložíme zemiaky, mrkvu, osolíme a posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou. Na to uložíme opražené kuracie stehná, podlejeme hydinovým vývarom a vo vyhriatej rúre pečieme takmer domäkka. Počas pečenia stehná aspoň dvakrát otočíme. Z umytých jabĺk vykrojíme jadrovníky, pokrájame na mesiačiky, obložíme nimi kuracie stehná, posypeme postrúhaným syrom a upečieme domäkka.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.