obsahom cholesterolu, ktoré by som takisto chcel predávať...
J. Š., Koromľa
- Veľkoproducenti v zahraničí riešia tento problém jednak šľachtením výkonných nosníc, ktoré znášajú vajcia s nižším obsahom cholesterolu, a jednak podávaním krmív, ktoré znižujú obsah cholesterolu vo vajciach.
Cholesterol, ako látka podporujúca a usmerňujúca niektoré životné funkcie, potrebuje v určitom množstve každý živočíšny organizmus. Rastliny ani krmivá rastlinného pôvodu ho neobsahujú. Naši pridomoví chovatelia sa k spomenutým možnostiam zrejme tak skoro nedostanú, k dispozícii však majú iné účinné riešenie:
Jednou zo základných podmienok úspešného chovu je poskytnúť nosniciam pravidelne ošetrovaný výbeh. Ak vo výbehu nie je dostatok vegetácie, hydine podávame doplnok mladého zeleného krmiva, a to v zmesi jadrových krmív. Kompletné kŕmne zmesi z obchodnej siete už neobsahujú kafilerické mäsové ani mäsovo-kostné múčky (zdroj cholesterolu a iných škodlivých látok). To sa vzťahuje aj na bielkovinové premixy dopĺňané prídavkom obilninových šrotov.
Vhodnou náhradou za mäsové a mäsovo-kostné múčky je sójový extrahovaný šrot. Nosníc produkujúce vajcia s nízkym obsahom cholesterolu v žiadnom prípade nekŕmime živočíšnymi tukmi, škvarkami, odrezkami ani zvyškami mäsa z veľkých hospodárskych zvierat. Výnimkou sú tukom neprerastené odrezky z mäsa oviec, kôz a králikov. Aj keď sa týmto výberom krmív celková znáška zníži, splní sa požadovaný zámer: získate vajcia s nižším obsahom cholesterolu.
Autor: Ing. Vladimír MALÍK
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.