Mäso pokrájame na kocky a prudko opražíme na troche rozohriateho oleja. Vyberieme a uložíme na teplom mieste. Do výpeku dáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, opražíme, vložíme späť mäso, osolíme, posypeme zázvorom, podlejeme vývarom a dusíme do polomäkka. Počas dusenia podľa potreby premiešame a podlievame malým množstvom vody. Pridáme bazalku, podlejeme vínom a udusíme domäkka. Posypeme petržlenovou vňaťou, premiešame a podávame a varenými zemiakmi.
Umyté ryby osušíme, pokrájame na porcie, osolíme, okoreníme, posypeme rascou a opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán. Vyberieme na tanier a uložíme na teplom mieste. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kolieska, uložíme do vymastenej zapekacej nádoby, posypeme očistenou pokrájanou cibuľou, osolíme, premiešame a podlejeme vývarom. Vo vyhriatej rúre zapečieme do polomäkka. Na zemiaky uložíme opečené ryby, pokvapkáme citrónovou šťavou, zalejeme rozmiešanou smotanou a vo vyhriatej rúre zapekáme domäkka. Posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou a podávame so sezónnou zeleninou.
Umytú tresku pokrájame na medailóniky, osolíme, okoreníme mletým bielym korením, natrieme pretlačeným cesnakom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Jemne obalíme v hladkej múke. Z vajec a maizeny vyšľaháme cestíčko, postupne v ňom obalíme pripravené medailóniky a vyprážame na rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista. Medailóniky uložíme na taniere, ozdobíme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Na oleji opražíme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme umyté pokrájané držky, osolíme, okoreníme, posypeme mletou červenou paprikou, premiešame, podlejeme vodou a dusíme takmer do mäkka. Pridáme jadier zbavené pokrájané papriky, očistené pokrájané šampiňóny, masox, podľa potreby podlejeme vodou a udusíme do mäkka. Ochutíme majoránom a premiešame.
Autor: Hovädzie dusené na bylinkách
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.