šaláty, ak prirátame k nemu paradajky, papriku, uhorky. Potravinárske supermarkety ponúkajú zeleninu z dovozu, ktorú by sme si aj pre spestrenie kúpili, nevieme však, ako ju upraviť. Zoznámime vás s týmito zahraničnými hosťami.
ČAKANKA A ČAKANKOVÉ PUKY (obr. 1 a 2)
Čakanka má nízku kalorickú hodnotu, obsahuje inulín a látky podporujúce tvorbu krvi a krvný obeh, vitamíny C, PP a skupiny B, draslík, fosfor, vápnik, železo, fosfor. Horkastú chuť odstránime 20-minútovým lúhovaním vo vlažnej vode, pritom však stratí cenné látky. Pripravujeme z nej šaláty, ktoré sa odporúčajú na diabetikom a chorým na žlčník. Čakankové puky, ktoré treba uskladňovať na tmavom mieste, podporujú trávenie, činnosť žlčníka a krvný obeh. Hodia sa do šalátov, môžeme ich pridať do polievok, variť, smažiť, dusiť na smotane.
FENIKEL SLADKÝ
Je bohatý na vitamíny C a B, karotén, minerálne látky, upokojuje nervovú sústavu, pôsobí na trávenie, proti meteorizmu. Pri kuchynskej úprave odrežeme stopky nad buľvou a odstránime hnedé a koreňové zvyšky. Labužníci ho krátko povaria v mlieku, obalia v trojobale a vyprážajú. Čerstvý sa pridáva ako aromatická prísada do šalátov a orientálnych pokrmov.
ARTYČOK (obr. 3)
Je vlastne bodliak, veľmi obľúbený v Taliansku ako samostatné jedlo vyprážané aj zapekané so zeleninovými prílohami, alebo v šalátoch. Pred konzumáciou treba artyčok povariť v mierne osolenej vode a vybrať zvnútra lôžka kvetov. Má veľa draslíka, fosforu, vápnik, železo, horčík, vitamíny C, B1 a B2, sacharid inulín, vlastný pre diabetikov. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
SLADKÉ ZAMIAKY - TOPINAMBURY (obr. 4)
Zriedkavo ich u nás sadia a jedia najmä diabetici ako ideálnu náhradu za zemiaky. Obsahujú až 80 percent vody, minerály, stopové prvky kremík a zinok. Dajú sa variť ako príloha, smažiť (placky), dusiť, zapekať ako tradičné zemiaky. Postrúhané na kolieska sa dajú jesť surové ako šalát. Majú príjemnú chuť búrskych orieškov.
ĽADOVÝ ŠALÁT (obr. 5)
Dostal tento názov vtedy, keď ho pri preprave posypávali rozdrveným ľadom, aby si zachoval čerstvosť. Zlepšuje trávenie, má močopudný a mierne laxatívny účinok. Podporuje spánok, preto je dobré jesť ho hodinu pred spaním, má protikŕčové účinky a tíši bolesť. Používa sa výlučne surový ako šalátová zelenina.
DOBRÉ RADY
Tepelne upravujeme zeleninu čím kratšie, varme ju v tlakových hrncoch, mikrovlnkách, v pare. Železo je úhlavný nepriateľ vitamínov, preto by malo byť kuchynské náčinie z nehrdzavejúcej ocele. Odborníci odporúčajú denne zjesť 300 g zeleniny. Za rok je to metrák.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.