vekom sa táto láska vytráca. Ak dieťa berie cukor a sladkosti ako bežnú súčasť dennej stravy, vytvorí si návyk, ktorého sa bude v neskoršom veku ťažko zbavovať. Najhoršie je, že väčšina ľudí si neuvedomuje, že práve cukor môže urýchliť rozvoj obezity i cukrovky. ináč by sa zďaleka vyhli miestam, kde si možno sadnúť k tanieru sladkých pokušení, ako vidíme v cukrárňach, kde ich niekoľko skonzumujú majitelia 20-30 kilovej nadváhy.
Cukry patria do skupiny sacharidov, ale v našom slova zmysle považujeme za cukry iba tie sacharidy, ktoré majú sladkú chuť. Ostatné, tzv. polysacharidy - nie sú sladké, ale vo väčšine prípadov je konečným produktom ich trávenia glukóza. Tú potrebujú červené krvinky aj mozog.
Ak hovoríme o cukre, máme zvyčajne na mysli repný cukor, teda sacharózu. Je najobľúbenejší zo skupiny cukrov, ale aj najzáludnejší. Jeho príjem nám neprináša žiaden úžitok, skôr naopak, veď okrem spomenutého urýchlenia rozvoja obezity aj cukrovky, ohrozuje zuby, ochudobňuje organizmus o niektoré vitamíny a minerály. Na metabolizme repného cukru sa podieľajú vitamín B1, vápnik, horčík a chróm, takže pri jeho väčšej konzumácii sa dostávame rýchlejšie do stavu, kedy nám tieto vitamíny a minerály chýbajú. Cukor je zdrojom rýchlo využiteľnej energie, ale napriek tomu jeho zvýšená konzumácia, tlmí psychickú výkonnosť. Mnohí, ktorí majú sklon k depresiám, ich chcú potlačiť sladkými jedlami, výsledkom však nie je dobrá nálada, ale vznik alebo zhoršenie obezity i ďalšie zhoršovanie psychického stavu a bludný kruh sa uzatvára.
Repný aj trstinový cukor nemajú žiaden priaznivý účinok. Ďalšími druhmi cukru sú glukóza a fruktóza, ktorých hlavným zdrojom je ovocie a med. Sú pre organizmus väčším prínosom než sacharóza. Nezvyšujú hladinu cholesterolu tak, ako sacharóza a ak ich používame samostatne, menej sa po nich priberá. Tieto cukry väčšinou neprijímame v ich čistej podobe, ale v ovocí, ktoré ideálne zaháňa chuť na sladké.
Okrem nich poznáme laktózu - mliečny cukor - obsiahnutú v mlieku a mliečnych výrobkoch. podporuje vstrebávanie vápnika a potláča rozmnožovanie patogénnych baktérií v črevách. Fruktóza je poldruhanásobne slabšia než sacharóza a laktóza je o polovicu sladšia ako sacharóza. Pokiaľ ide o repný cukor, realita je taká, že oproti tolerovateľným 50 g denne, teda 18 kilám na rok, skonzumujeme takmer 40 kíl, v čom je aj cukor v nápojoch a sladkom pečive.
Dobrá rada: Kto hladuje a vylúči všetky sacharidy, hrozí telu hypoglykémia - nízka hladina krvného cukru.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.