Korzár logo Korzár

Obrus bol symbolom priateľstva a mieru

Varenie je u nás rozšíreným koníčkom a niektorí hovoria, že sa stáva národýjm športom žien, ale i mužov, veď v minulosti bolo povolanie kuchára

výlučne mužskou záležitosťou. Dokonca muži boli i autormi kuchárskych kníh. V staroveku jednu zostavil legendárny Lukullus a autorom prvého kuchárského slovníka bol Gaius Spicius. Aj prvú kuchársku knihu v slovenskom jazyku napísal budapeštiansky mešťan Ján Babilon pôvodom Gemerčan. Kuchárske umenie v starom Ríme dostalo vrchol v 3. stročí pred n. l. Tam a dostalo z Grécka, kam peniklo z Egypta. Pred Egypťanmi a vraj úplne prvými majstrami v príprave jedál boli príslušníci civilizácie. Pred tisíce rokmi bolo kuchárske umenie povýšené nad všetky ostatné a kuchárom korunované hlavy vyvažovali doslova zlatom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako jedli kedysi

Každé obdobie malo svoje špecifické zvláštnosti a stravoacie móresy. Rímaia, ako píše dôverník cisára Nera Petronius, jedávali po ležiačky na ľavom boku. Pravou rukou jedli, ľavou sa podopierali. Ženy sa museli o tento spôsob stolovania niekoľko rokov usilovať, až im ho cisár povolil. Dovtedy sedávali na malých stoličkách. Podľa Petroniusovho opisu niekoľkohodinvej večere sa na nej podávali na úvod jedlá - hádanky, a hostia museli hádať, z čoho sú pripravené. Čím dlhšie hádali, tým bol pyšnejší hostiteľ na svojho kuchára. Najťažšie bolo uhádnuť drozdy plnené špargľou, vtáčie mozočky a jazýčky a rôzne plnky v kačkách. Jedálny lístok bohatých Rimanov pozostával zo širokej škály mäsitých jedál - okrem hovädziny, teľaciny a bravčoviny aj oslieho, zajačieho, srnčieho a hydinového mäsa, pávov, papagájov, sladkovodných aj morských rýb. K mäsu nesmeli chýbať omáčky, do ktorých dávali okrem iných prísad med, zeler, hrozienka, ocot a olej. Piekli dokonca tri druhy kysnutého chleba. Raňajkovali ho namočený do vína, posolený, s cibuľou alebo cesnakom. Jedli trikrát denne. Obed bol ľahký, väčšinou zo zvyškov z predchádzajúceho dňa a večera bola bohatá. Dbali na kultúru stolovania, o čom svedčia nádoby z pálenej hliny, bronzu, skla a poháre z mramoru. Obrovské srieborné misy muselo niesť viacero otrokov. Rimania ako prví jedli lyžicou, vidličku používali iba v kuchyni a nôž len na rozkrájanie jedla na podnose. Prví v hisórii prestierali na stôl obrus. Ten mal okrem praktického a okrasného účelu aj symbolický význam. Bol symbolom priateľstva a mieru. Ak ho hostiteľ alebo hosť rozrezal, znamenalo to koniec priteľstva. Kým bol obrus celý, priateľstvo a mierové spolunažívanie nebolo ohrozené.

SkryťVypnúť reklamu

Sredoveké labužníctvo

má korenne vo Francúzsku. Na kráľovskom dovre padlo za obeť veľkolepým hostinám iba za týždeň 200 jahniat, 28 volov, 12 bravov. Denne pojedli 900 kusov hydiny, 700 holubov, 86 husí a 90 kozliat. Umývanie rúk na hostinách pred jedlom aj po jedle, tak ako aj u Rimanov, bolo obradom, počas ktorého zaznievali slávnostné zvuky poľovníckych rohov. Polievky a omáčky pili z misiek, tučné mäso mali na krajcoch chleba, ktoré pozbieralo sužobníctvo do košov a rozdávalo chudobným. Lyžice použíali na omáčky a hostia si ich nosili na návštevy so sebou. Zásluhy o rozvoj francúzskej kuchyne pripisujú Kataríne Medicejskej, ktorá pozvala talianskych kuchárov na šírenie jemného kuchárskeho umenia. Veľkým labužníkom a znalcom kuchárskeho umenia bol Ľudovít XV., za ktorého dosiahla francúzska kuchyňa vrchol. Kuchárov si natoľko cenil, že im udeľoval aj grófske tituly. Bešamelová omáčka je vynálezom kráľovského kuchára Luisa Bechamela a varí sa stále rovnako ako keď ju vymyslel. Moderné vedecké smery v gastronómii začal uplatňovať francúzsky filozf a právnik Brilant-Savarin. Jedlá začali harmonicky ladiť, vkusne zdobiť a podávať, ale aj kultúrne jesť, za čo zase vďačili móde, ktorá diktovala naberané goliere. Boli také veľké, že dať jedlo do úst bolo takmer nemožné bez vidličky s dlhou rukoväťou.

SkryťVypnúť reklamu

Patrón kuchárov - Sv. Benadikt

Slovenská, či slovanská kuchyňa, svojou kultúrou v ničom nezaostávala ku koncu prvého tisícročia za byzantskou. Zásluhou na rozvoji kuchárskeho umenia v stredoveku mali kláštory. Za vynikajúcich kuchárov pokladali najmä benediktíov, dokonca sv. Benedikt sa stal patrónom kuchárov. Bol autorom mnohých receptov nie len pôstnych, ale aj iných jedál. V kláštoroch vznikali všetky vynikajúce recepty na úpravu zveriny, aj na cukrvinky, spomedzi ktorých sú dodnes obľúbené cukrové pyšteky. Na vidieku bol základom stravovania chleb, obilninové kaše, strukoviny, kapusta, koreňová zelenina. Na raňajky bolo zvykom jesť polievku, chlieb, zriedkavo aj mäso. Zemiaky priviezli z Ameriky v 18. storočí a trvalo jedno storočie, kým sa udomácnili a stali sa ľudovou stravou. Vari nereba zdôrazňovať, že sa jedávalo zo spoločnej misy, lebo taniere boli neznáme. Do 16. storočia boli štvorhranné a z dreva, aj to len na bohaté stoly, kde sa podávali jedlá ovplyvnené francúzskou a viedenskou kuchyňou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 145
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 745
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 162
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 857
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 300
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 555
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 401
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 245
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 260
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 341
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 022
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 931
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 146
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 057
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 956
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 666
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 260
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 341
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 022
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 931
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 146
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 057
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 956
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 666
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu