kratšími cyklami, väčšími prestávkami a menšími vajcami, postačí im celodenná pastva s doplnkovým večerným kŕmením. V máji ukončíme aj liahnutie hydiny, ktorú chceme odchovávať ako plemennú.
Z neskoršie vyliahnutých kurčiat by sme už neodchovali plnohodnotné jedince, vzhľadom na krátke priaznivé vývojové a krmovinové obdobie, pričom znášať by začali až v zimných mesiacoch. Pokiaľ ale chceme hydinu ďalej liahnuť, musíme nosniciam podávať pestrú a kvalitnú kŕmnu dávku. Ak je pri kuríne len malý výbeh, nosniciam denne predkladáme zelené krmivo v množstve aspoň 30 gramov na kus. Keď máme väčší zatrávnený výbeh, pastvu regulujeme. Ale aj tak treba počítať so zníženou biologickou hodnotou násadových vajec, ktorá sa prejavuje najmä v ich slabšej oplodnenosti.
Ak sme si zakúpili jednodňové morčatá, čaká nás trochu viac starostí, hlavne so zabezpečovaním tepla počas nocí, ktoré ešte bývajú chladné. Počiatočná teplota pod zdrojom tepla má byť približne 36 oC, neskôr sa môže znižovať v závislosti od vývoja počasia. Aj kŕmenie býva zložitejšie, lebo morčatám dlhšie trvá, kým sa naučia prijímať potravu. Ak sa im v prvých dňoch dostatočne nevenujeme, častejšie hynú, čo pri cene tejto hydiny býva nezanedbateľná škoda.
Aj v chove kačíc klesá oplodnenosť vajec, pokiaľ ju neudržiavame medikamentózne. Pri odchove káčat, ale aj húsat využívame pastvu. To však neznamená, že mladú hydinu môžeme odchovávať bez jadrových krmív. Včaššie vyliahnuté húsatá, ktorým v tretej dekáde mesiaca dozrieva perie a letky krídiel sa im na chrbte križujú, prvý raz podšklbeme. Následne ich aspoň týždeň chránime pred prechladnutím (pred studenou vodou, dažďom, vetrom) a výdatnejšie prikrmujeme.
* * *
Pri peknom a vlhkom počasí bujne rastie žihľava. Kosíme ju alebo trháme, pokiaľ je mladá. V tomto štádiu obsahuje nielen veľa dusíkatých látok, ale aj ochranné prvky, účinok ktorých možno prirovnať k antibiotikám. Prebytočnú hmotu usušíme na zimné mesiace. Sušíme tiež trávu a lucernu.
Autor: Ing. Peter ORSZÁG
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.