korenie, majorán, strúhanka, olej.
Sójové mäso vložíme do misy, zalejeme vriacou vodou, ochutíme vegetou, premiešame a necháme asi 20 minút postáť. Potom vodu zlejeme, sójové mäso vyžmýkame a spolu s bravčovým bôčikom pomelieme na mäsovom mlynčeku. Preložíme do misy, pridáme v mlieku namočenú žemľu, vajce, očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Osolíme, okoreníme, ochutíme majoránom a premiešame. Podľa potreby zahustíme strúhankou a zo zmesi vytvarujeme valec, obalíme v strúhanke a preložíme do vymasteného pekáča. Natrieme olejom a v rúre upečieme.
22 Zajac na ihle
600 g mäsa zo zajaca, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, olej, 1 červená paprika, 1 žltá paprika, petržlenová vňať.
Mäso zo zajaca pokrájame na väčšie kocky, osolíme, okoreníme, natrieme pretlačeným cesnakom a necháme chvíľu postáť. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a mäso na ňom opražíme zo všetkých strán. Opražené mäso striedavo s očistenou pokrájanou paprikou napichujeme na ihly a uložíme do pekáča. Pokvapkáme výpekom a upečieme do mäkka. Podávame s upravovanou ryžou a posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Kapor na kyslej kapuste
600 g kapra, 300 g kyslej kapusty, 1 cibuľa, olej, soľ, mleté čierne korenie, rasca, kečup, petržlenová vňať.
Očisteného kapra pokrájame na porcie, osolíme, okoreníme a odložíme na chladné miesto. Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme kyslú kapustu, osolíme, okoreníme, posypeme rascou a za stáleho miešania opražíme. Kapustu preložíme do vymasteného pekáča, na ňu uložíme pripravené porcie kapra, podlejeme vodou a dáme do rúry piecť. Počas pečenia podľa potreby podlievame vodou. Upečeného kapra pred podávaním pokvapkáme kečupom a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Poschodová roláda
8 vajec, 200 g práškového cukru, 220 g polohrubej múky, čokoládová poleva, 2 ks kiwi, šľahačka.
Plnka: 10 dl mlieka, 2 Zlaté klasy, 1 lyžica maizeny, 300 g masla, 200 g práškového cukru, 2 lyžice kakaa.
Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom na tuhý sneh. Postupne pridávame po jednom žĺtky a nakoniec vmiešame preosiatu múku. Cesto vylejeme na dva plechy vyložené mastným papierom a upečieme. Upečené pláty položíme na dve vlhké utierky. Jeden plát zvinieme do rolády a druhý zvinieme z dvoch dlhších strán oproti sebe a necháme vychladiť. Potom druhú roládu rozvinieme, papier stiahneme, natrieme 2/3 bledej plnky a znova zvinieme takmer proti sebe. Do stredu uložíme za seba olúpané pokrájané kiwi a natrieme zvyšnou plnkou. Druhú roládu natrieme hnedou plnkou, uložíme ju na prvú roládu a necháme dokonale stuhnúť. Potom polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme šľahačkou.
Plnka: Z mlieka, Zlatých klasov a maizeny uvaríme kašu. Maslo vyšľaháme s cukrom do peny a všľaháme do vychladenej kaše. Rozdelíme na polovicu, pričom do jednej vmiešame kakao.
Autor: Sekaná zo sójového mäsa
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.