o V Týždenníku Roľnícke noviny som pred časom čítal o plemene oviec oxford down. Môžete o ňom napísať bližšie?
J. G. Humenné
- Stádo plemena oxford down bolo importované na Slovensko v roku 1996. Rozšírilo paletu mäsových plemien oviec, ktorých chov u nás nemá tradíciu. Pôvod má v Anglicku a na jeho vzniku sa podieľali najmä dlhovlnové cotswoldské ovce, ktoré sa krížili s hampshirskými baranmi (vylepšujú výkrmové a jatočné ukazovatele). Cieľom šľachtiteľov bolo získať jatočne ťažšie jahňatá, ktoré by sa mohli odchovávať pasienkovým spôsobom.
Oxford down je bezrohé plemeno a tak ako ostatné mäsové plemená má veľký telesný rámec s mohutným hrudníkom, krátke a silné končatiny. Na celom tele je výborne osvalené, pričom výťažnosť mäsa sa pohybuje od 52 do 54 percent. Hlavu a nohy má obrastené čiernym krycím vlasom, na ostatnom tele je biela hustá vlna (trieda B, B/C). Striž vlny z baranov, ktoré vážia 150 až 200 kilogramov, je okolo 5 kilogramov, z oviec (sú takmer o polovicu ľahšie) je 3,5 kilogramu.
Plemeno je nenáročné, odolné a zvyknuté na pastevný spôsob chovu. Má dobrú schopnosť využívať živiny a premieňať ich na mäsovú produkciu. Jahňatá sa zväčša odchovávajú spolu s matkami na pastve.
Šľachtitelia na Slovensku ihneď po dovoze tohto plemena začali úžitkové kríženie s domácimi plemenami, ako aj zošľachťovacie kríženie s cieľom zlepšenia mäsovej úžitkovosti čiernohlavých plemien. Potomstvo prekvapilo vynikajúcim osvalením, rýchlym rastom a veľkou odolnosťou voči poveternostným podmienkam. Je predpoklad, že oxford down a jeho krížence, pri ktorých sa výborne prejavuje heterózny efekt, si u nás nájdu trvalé miesto.
Autor: Ing. Peter ORSZÁG
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.