Uhorska, kde a kedy sa konali trhy, takže záujemcovia o kúpu, alebo predaj tovaru, aj zvierat, ktoré boli špecialitou v niektorom regióne, sa mohli na trh dopredu pripraviť s dodatočným predstihom.
Mestá na východnom Slovensku nemali rovnaký počet trhov, niektoré iba výročný trh. V Poprade bol v roku 1917 výročný trh na Ladislava a trval šesť dní, čo sa tradovalo dlhé roky. Michalovčania mali trh každý mesiac okrem novembra, februára a marca, vždy dva dni. V Trebišove nebol ani jeden trh, ani dobytčí ani obilný. V Prešove boli veľké dobytčie trhy v januári, máji, júni a septembri, okrem výročných, vždy dva dni.
Pred výročnými trhmi bolo vždy v novinách plno inzerátov na tovar, vyhľadávaný vidieckymi obyvateľmi napr. Prešovská ľudová banka, ktorá mala vlastnú továreň na kachľové pece, pravidelne inzerovala ponuky na ich rôzne typy aj s obrázkami a miestami predaja v niektorom obchode v meste, kde sa konal trh. V Košiciach predávala pece po celý rok v obchode T. Pausza na Hlavnej ulici, kde bol najväčší obchod na východnom Slovensku so sklom a porcelánom, ktorý poskytoval aj rôzne sklenárske služby pre domácnosť. Košická obchodná banka vlastnila sklady na námestí pred železničnou stanicou. Prenajímala ich obchodníkom a ponúkala inzerátmi aj trhovcom z iných mies, aby nemuseli so svojím tovarom nocovať vonku. Uverejňovala aj ceny tovaru z košických obchodov s výhodnými ponukami za najnižšie ceny. Aby sa všetky tieto ponuky dostali aj k tým, ktorí nekupovali noviny, inzertné strany boli k dispozícii v hostincoch aj vo vidieckych krčmách a informácie sa šírili aj ústnym podaním. Tento spôsob fungoval v Uhorsku od roku 1883 a potom aj po vzniku ČSR do roku 1921 najmä na vidieku. Tamojší obchodníci museli kupovať noviny pretože v nich boli uverejnené vyhlášky, nariadenia a oznamy, ktorých neznalosť by znamenala vysoké pokuty. Napr. mimokošickí obchodníci nesmeli v predjarurčených a jarurčených dňoch predávať v stánkoch postavených na košických trhoch. Krčmári mali v tom období jednu výhodu - dopredu boli ohlásené kontroly výčapov a hostincov, dokonca 2 až 3 mesiace, takže vtedy čapovali poctivo a nefalšovali.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.