Grécky paprikový šalát
1 žltá paprika, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, soľ, vinný ocot, olivový olej, 150 g slaného syra, 100 g bieleho syra tofu, , kôpor, 1 dl bieleho jogurtu.
Papriky očistíme, odstránime jadrá, umyjeme a pokrájame na rezance. Vložíme do misy, mierne osolíme, pokvaspkáme vinným octom, olivovým olejom a premiešame. Slaný syr a tofu pokrájame na drobné kocky, vmiešame do paprík a necháme na chladnom mieste aspoň 30 minút postáť. Šalát posypeme pokrájaným kôprom a podľa chuti môžeme poliať bielym jogurtom.
Slepačia polievka s rezancami.
1/2 sliepky, 180 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 5 zrniek celého čierneho korenia, soľ, vegeta, mleté čierne korenie, pažítka alebo petržlenová vňať.
Očistenú umytú polovicu sliepky vložíme do 2 litrov studenej vody a privedieme do varu. Pridáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, umytú cibuľu aj so šupkou, očistený cesnak, korenie, osolíme a miernym varom varíme do mäkka. Uvarené mäso vyberieme, vykostíme a pokrájame. Polievku podávame s uvarenými rezancami, mäsom a zeleninou. Pred podávaním posypeme pokrájanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Pečená kačica na hrozienkach.
1 kačica, 50 g hrozienok, soľ, 1 dl bieleho dezertného vína.
Umytú kačicu osušíme, osolíme a uložíme do pekáča. Podlejeme trochou vody a pečieme takmer do mäkka. Potom vypečený tuk zlejeme / alebo vyberieme vhodnou naberačkou), kačicu podlejeme vínom, posypeme hrozienkami a upečieme do mäkka. Počas pečenia polievame výpekom, podľa potreby dolievame vodou.
Jahodová torta.
5 vajec, 5 lyžíc práškového cukru, 5 lyžíc hladkej múky, 3 lyžice vriacej vody, 1 lyžička prášku do pečiva, jahodový džem.
Plnka: 3 dl mlieka, 3 lyžice hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 200 g masla, 100 g práškového cukru.
Želé: 1 balíček tortového želé, 200 g jahôd, 2 lyžice kryštálového cukru, šľahačka na zdobenie.
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do peny. Po lyžiciach vmiešame striedavo preosiatu hladkú múku a vriacu vodu. Pridáme prášok do pečiva a zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a upečieme. Vychladnutý korpus prekrojíme na polovicu, natrieme džemom, plnkou, prikryjeme druhou polovicou a vložíme späť do tortovej formy. Na tortu uložíme jahody a zalejeme tortovým želé, pripraveným podľa návodu od výrobcu. Vychladnutú tortu ozdobíme šľahačkou.
Plnka: Z mlieka a hladkej múky uvaríme kašu. Do vychladenej všľaháme maslo, práškový a vanilkový cukor.
Autor: Vladimír HORECKÝ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.