Korzár logo Korzár

Čo ľudia jedli a ako zmenili kuchyňu

"Denný pokrm Slovákov sa skladá z hrachu, krúp, šošovice, z prosnej a pohánčenej kaše, zemiakovej polievky s baraninou alebo hovädzinou, z bryndzovej

polievky - demikátu - z rascovej polievky, mrvenice, kyslej mliečnej polievky (zvara) a z múky, uvarenej nahusto s maslom alebo s mliekom (hustá múka inak aj páckanica s vydrgancom. Tieto posledné jedná nie je ľahké stráviť, treba na to ??????????? žalúdok, lebo zalepia zažívací trakt. To isté platí aj o šúľancoch. Slováci vôbec jedia predovšetkým radi všetky múčne a mliečne jedlá. Sú veľkými milovníkmi praženice. Robotný Slovák je varené jedlo trikrát denne. Rozoznáva malé raňajky od veľkých. Malé jedáva tak zavčas rána, ako je to len možné, na svitaní. Pozostávajú z chleba, zaliateho pálenkou. Riadne raňajkuje okolo deviatej, varené jedlo práve tak, ako obed a večeru. Olovrant je okolo piatej - šiestej poobede podobný malým raňajkám. Tatranskí Slováci žijú zväčša bedársky na ovsenom a jačmennom chlebe, na syre, mlieku, pálenke. Denný chlieb sa všade teší veľkej úcte a každý dáva pozor, aby mu nepadol ani kúsok chleba na zem, ba čo viac, aby nepristúpil ani omrvinku. Veľmi nepravdivo píšu tí spisovatelia, ktorí Slovákom pripisujú nečistotu v jedení. Obyčajné sedliacke ženy sú pri varení a pečení čisto upravené, že by sa ani najrozmaznanejší meštiak nemohol okúňať prichystanú sedliacku váru jesť. Slovenské sedliacke koláče sa vyrábajú čistejšie ako koláče zo stolov mnohých nemeckých maliarov. Prekvapil som vo Viedni niekoľkých najbezuzdnejších kritikov Slovákov pri ich domácom jedení a viem, komu dať prednosť v čistote: Viedenčania žerú veľmi špinavo."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tieto svoje poznatky o slovenskej kuchyni v roku 1816 napísal etnograf a publicista Ján Čaplovič. Použili sme ich ako úvod k tomuto článku o premenách kuchyne v priebehu stáročí. Je to voľné pokračovanie predchádzajúcich článkov o gastronómii v minulosti na panovníckych dvoroch.

Z vymenovania jedál Slováka začiatku 19. storočia nemôžeme povedať, že mal pestrú stravu - Čaplovič nespomínal strukoviny a hlúboviny, najmä kapustu, ani zemiaky. V podstate to boli zdravé potraviny. V minulosti bolo hlavnou starosťou nájsť dostatok jedla a nikoho nezaujímala jeho správna skladba, bez ktorej si dnes nevieme predstaviť stravovanie. Recepty prechádzali z pokolenia na pokolenie, z matky na dcéru. Z literatúry poznáme, ako sa v ktorej dobe jedlo, ale nikto netuší, ako vtedajšie jedlá chutili, nehovoriac už o tom, kto aké jedlo vymyslel.

SkryťVypnúť reklamu

Napríklad cestoviny - poznali ich Európania až vtedy, keď ich z Číny priviezol cestovateľ Marco Polo? Etruskovia poznali veľmi podobnú potravinu. Európska kuchyňa bola dosť ovplyvnená strarorímskou s množstvom korenín. Jedla sa zelenina, rôzne druhy mäsa, vnútornosti, ryby, bravčové nožičky (tie jedli už Kelti). Rímsku kuchyňu spočiatku ovplyvňovala grécka. V stredoveku sa jedálniček odlišoval podľa oblastí, ale najmä financií. Bola kuchyňa bohatých a chudobných. Jednotvárna strava na vidieku s hutnými jedlami sa obmieňala podľa ročných období, pritom jej základom bol stále chlieb. K nemu sa podávala varená zelenina, občas ryba, ak bola blízko rieka a zverina, potajomky ulovená, pri výnimočných príležitostiach hydina alebo bravčovina. Jedlá boli nízkoenergetické, používalo sa veľmi málo tuku. Ľudia sa podľa vtedajšieho náboženského učenia riadili "mastnými" a "chudobnými" dňami v kalendári a takmer pol roka sa postili.

SkryťVypnúť reklamu

Šľachtická kuchyňa sa stále riadila antickou kuchyňou. Jedlá boli veľmi korenené zázvorom, čiernym korením, muškátovým orieškom, klinčekmi. Chuť jedál bola väčšinou kyslá, lebo takmer do všetkých, aj do sladkých, sa pridával ocot alebo kyslá šťava zo zeleného hrozna. Pripravovali sa rôzne druhy mäsa a rýb naraz so zeleninou. Jedlo sa zapíjalo vodou riedeným vínom alebo ochutené bylinkami. Koreniny ako šafran, zázvor, kurkuma aj mandľové mlieko slúžilo na podnose ako ozdoba stola.

V renesancii bolo príprava a zloženie stravy ovplyvnené talianskou kuchyňou. Tá prenikla aj do Francúzska s Katarínou Medicejskou, keď sa vydala za Henricha II. Z Talianska prenikla do všetkých okolitých krajín vidlička. Veľký obrat v kuchyni nastal po privezení cukru, vypestovaného Portugalcami z Brazílie. Cukrom začali sladiť kyslé jedlá, pripravovať kompóty a ovocné marmelády. Z Talianska, ktoré vytváralo módu v druhoch potravín, sa začala šíriť na európske stoly móda dovtedy nepoužívanej zeleniny: artičoky a špargľa, tiež hrášok, od 16. storočia fenikel, mäta, bazalka, cesnak, cibuľa, šalotka. Orientálne koreniny nahradzujú domácimi bylinkami a začínajú používať viac tuku. Dovážajú sa rôzne plodiny z Nového Zélandu, do európskych domácností sa postupne dostávajú paradajky, zelená fazuľka, sladké zemiaky (topinamburg), káva, kakao, ale aj moriak. Kým zdomácneli v Európe, trvalo to ešte desiatky rokov, u zemiakov až dvesto,

Až v polovici 17. storočia vo Francúzsku začínajú v bohatších kuchyniach hľadať takú chuť pre jedlá, ktorá by nahradila dovtedajšiu - barbarskú. Toto hľadanie sa úspešne realizovalo na dvore francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV., ktorý bol povestný svojím apetítom. Tam začala vznikať moderná kuchyňa. Mäso aj zelenina sa pripravovali osobitne, menej sa korenilo, jedlo sa stáva spoločenskou záležitosťou. Preto sa podáva v skle a na porceláne. V móde sú zeleninové záhradky, dokonca na kráľovskom dvore kvôli stále čerstvej zelenine a bylinkám v skleníkoch a oranžériách pestujú exotické ovocie. Čoraz výraznejšie sa začína odlišovať stredomorská a vnútrozemská kuchyňa, čo dnes už stráca platnosť, ibaže v stredomorskej vďaka olivovému oleju, rybám a zelenine v modernej dobe netrpia modernými civilizačnými chorobami. Tých je u nás neúrekom vďaka tomu, že ešte z čias, ktoré opisuje Čaplovič, majú ľudia obľúbené vtedy zriedkavé a "zimné" jedlá - klobásy, údeniny, slaninu. Našťastie sa začínajú meniť stravovacie zvyklosti. Mnohým sa varenie stáva koníčkom a snažia sa o prípravu zdravej stravy. Vidíme to aj z receptov, ktoré posielajú čitatelia do prílohy Korzára a ktoré majú nižšiu energetickú hodnotu. Lenže - obezita zatiaľ vyhráva.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 147
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 747
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 171
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 864
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 301
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 550
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 404
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 247
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 263
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 342
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 027
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 933
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 125
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 059
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 799
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 671
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  2. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  3. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  4. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  5. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  6. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  7. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  8. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 263
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 342
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 027
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 933
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 125
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 059
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 799
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 671
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu