pretože jeho spaľovaním nevznikajú žiadne škodlivé látky, ale len obyčajná voda. Navyše možno vodík používať nie len ako palivo pre spaľovacie motory, ale jeho zlučovaním s kyslíkom v palivových článkoch možno produkovať elektrickú energiu. Širšiemu využívaniu vodíka však zatiaľ bráni aj to, že samotný vodík sa v prírode nevyskytuje a treba ho pripravovať zo zlúčenín, ktoré ho obsahujú. Vodík možno pripraviť napríklad elektrolýzou vody, ale to je mimoriadne nákladný proces. Vedci na univerzite v britskom Birminghame našli nedávno spôsobo, ako do výroby vodíka "zapriahnuť" baktérie. V rámci 15 mesiacov trvajúcej štúdie demonštrovali birminghamskí vedci schopnosť špeciálnych baktérií produkovať vodík z odpadu s vysokým obsahom cukru. Odpad poskytla známa britská firma Cadbury Schweppes, ktorá vyrába cukrovinky a nealkoholické nápoje. Do päťlitrového demonštračného reaktora bol uložený zriedený nugátový a karamelový odpad z produkcie cukroviniek. Z tohto odpadu produkoval špeciálny neškodný kmeň baktérií E.coli, vypestovaný v Nemecku, vodík a organické kyseliny. Z týchto kyselín sa v druhom reaktore pomocou bežných bakétirí typu Rhodobacter sphaeroides produkoval ďalší vodík. Vodík sa privádzal do palivového článku, ktorý produkuje elektrickú energiu. Celé toto laboratórne zariadenie produkuje, pochopiteľne, len málo elektrickej energie. Ekonomické odhady, ktoré urobila firma C-Tech Innovation, však naznačujú, že celý proces by sa dal realizovať aj v priemyselnom rozsahu. Britskí výskumníci sa v blízkej budúcnosti budú venovať ďalším experimentom, ktoré by mali prreukázať potenciál novej metódy výroby vodíka zo širokého sortimentu odpadových látok s vysokým obsahom cukru. Na rozdiel od papiera, skla, plastov či iných druhotných surovín, ktoré sa prostredníctvom triedenia odpadu dostávajú z domácností na ďalšie spracovanie, zber domáceho cukrovinkového odpadu, ktorý by sa využíval na výrobu vodíka pomocou baktérií, je nereálny. Poznáte nejakú domácnosť, ktorá by vyhadzovala cukríky, čokolády a iné sladkosti? Ja teda nie.
Autor: rm
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.