majorán, rasca, masox.
Mäso pokrájame na malé kocky, cibuľu nadrobno, rajčinu a papriku na kúsky. V hrnci zohrejeme olej, opražíme na ňom cibuľu, pridáme mäso, posolíme ho a chvíľu opekáme. Prilejeme trochu vývaru, zakryjeme a dusíme takmer do mäkka. Potom pridáme pokrájané fazuľky, papriku a rajčinu a všetko zalejeme asi litrom vody. Polievku varíme, kým je všetko mäkké. Potom ju ochutíme soľou, korením, rascou a nakoniec pridáme pokrájanú feferónku a majorán.
Kurča na víne
1 kurča, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľa, 100 g údeného bôčika, 250 g šampiňónov, 1 lyžica múky, 500 ml červeného vína, štipka cukru, 1 bobkový list, 2 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať.
Kurča umyjeme, osušíme, rozdelíme na štvrťky, osolíme a okoreníme. Bôčik pokrájame na malé kocky a opražíme do sklovita. Cibuľu očistíme, pokrájame na kolieska, pridáme k bôčiku a chvíľu dusíme. Cibuľu aj opražený bôčik vyberieme, na masti opražíme kúsky kurčaťa a dáme ich na teplý tanier. Cibuľu a bôčik dáme späť do výpeku, posypeme múkou, chvíľu oprážame a potom pridáme mäso. Podlejeme vínom, pridáme očistené a pokrájané šampiňóny, prelisovaný cesnak, bobkový list a zakryté udusíme do mäkka. Potom šťavu dochutíme cukrom a korením. Hotové posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Smažený cesnakový syr
150 g Eidamu, 150 g Nivy, 2 vajcia, 1-2 lyžice hladkej múky, 2-4 strúčiky cesnaku, bazalka, soľ, strúhanka.
Tvrdý syr nahrubo postrúhame, Nivu roztlačíme vidličkou. Vajcia rozšľaháme, očistený cesnak prelisujeme a oboje pridáme k syru. Dobře premiešame, pridáme (podľa chuti) bazalku a soľ. Zmes zahustíme múkou, prípadne aj trochou strúhanky, premiešame a necháme postáť. Z hmoty postupne tvarujeme menšie placky, obalíme ich v strúhanke a vypražíme. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Oblátkové rezy
4 štvorcové oblátky, 200 g masla, 150 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice kakaa, 30 g kokosovej múčky, ríbezľový džem
Maslo vymiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Vmiešame kakao a krémom natrieme prvú oblátku. Prikryjeme druhou oblátkou, natrieme krémom a prikryjeme treťou oblátkou. Natrieme džemom, prikryjeme štvrtou oblátkou, natrieme krémom, prikryjeme oblátkou, zaťažíme a necháme stuhnúť. Časť krému necháme na natretie vrchnej oblátky. Vrch natrieme zvyšným krémom, posypeme kokosovou múčkou a pokrájame na rezy.
Autor: Mäsová polievka so zeleninou
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.