Cestovinový šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme: 200 g uvarených cestovín, 200 g kuracieho vykosteného mäsa, soľ, mleté čierne korenie, olej, 1 červenú papriku, 1 žltú papriku, 2 vajcia uvarené natvrdo, čerstvú bazalku.
Postup: Cestoviny dáme do misy, pokvapkáme olejom a premiešame. Kuracie mäso pokrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme, premiešame a za stáleho miešania opekáme na troche oleja asi 5 minút. Opečené mäso pridáme k cestovinám, premiešame a necháme vychladiť. Papriky zbavíme jadierok, umyjeme, pokrájame a pridáme do šalátu. Všetko pokvapkáme olejom, premiešame, posypeme pokrájanou bazalkou a pred podávaním ozdobíme ošúpanými pokrájanými vajciami.
Bleskový koláč s ovocím
Potrebujeme: 3 vajcia, 150 g práškového cukru, 100 g masla alebo tuku na pečenie, 2 lyžice kyslej pochúťkovej smotany, štipku soli, 200 g polohrubej múky, 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva, 200 g ovocia (čerešne, višne a pod.), 2 lyžice džemu. Na posýpku: 1 lyžicu masla, 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu hrubej múky.
Postup: Vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Maslo roztopíme a vlažné všľaháme do žĺtkovej peny spolu so smotanou. Múku preosejeme, zmiešame so soľou, kypriacim práškom a postupne vmiešame do základu. Cesto rozotrieme na vymastený hlbší plech, naň uložíme umyté odkvapkané ovocie, pokvapkáme džemom, posypeme posýpkou a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Posýpka: maslo, cukor a múku spolu zmiešame a rukou rozdrobíme.
Nátierka z údených šprotov
Potrebujeme: 150 g údených šprotov, 100 g rastlinného masla, mleté biele korenie, 2 lyžice bieleho jogurtu, 1 citrón, petržlenovú vňať.
Postup: Z údených šprotov odstránime hlavy a zvyšok nadrobno pokrájame. Vložíme do misy a vidličkou dokonale roztlačíme. Maslo vymiešame s bielym jogurtom, okoreníme mletým bielym korením a dokonale premiešame s roztlačenými šprotami. Ochutíme citrónovou šťavou a pred podávaním posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Dusené bravčové mäso s kapustou
Potrebujeme: 600 g bravčovej lopatky, 1 cibuľa, olej, soľ, mleté čierne korenie, 500 g hlávkovej kapusty, 2 lyžice kečupu, 2 dl mäsového vývaru, 100 g sterilizovanej kukurice, petržlenová vňať.
Postup: Bravčovú lopatku pokrájame na kocky a prudko opečieme na troche oleja. Pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu a za stáleho miešania spolu opražíme. Osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Kapustu očistíme, pokrájame na rezance, pridáme k mäsu, podlejeme mäsovým vývarom, pokvapkáme kečupom, premiešame a udusíme do mäkka. Kukuricu scedíme, vmiešame do kapusty a krátko prehrejeme. Pred podávaním posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.