Hormón šťastia nám dá pstruh
S Vianocami sa najčastejšie spája kapor. Všeobecne je to ryba neprávom zanedbávaná, veď koľkí ju jedia aj inokedy ako iba z tradície na Vianoce!? Proti gustu žiaden dišputát, ale aj napriek tomu by bola škoda neochutnať aj iné druhy, či už sladkovodné alebo morské.
Porušme stereotyp
Porušme stereotyp v druhu aj v príprave - na princípe racionálneho stravovania. Nemusí to byť len vyprážaný kapor a prinajlepšom treska. Zo sladkovodných je to šťuka, pstruh, úhor, z morských makrela, šťuka, okúň, pražma - na posledné dve budú aj recepty v prílohe Korzára: "Varíme na Vianoce II." 13. decembra. Rybári majú vlastné prekvapenia na vianočný stôl a mnohí si pripravia štedrovečernú pochúťku z lososa, tuniaka, žraloka.
Ryby v kuchyni
Kapor: Má viac vitamínu A ako morské druhy, málo tuku. Nie je pravda, že nad 2 kg nie je chutný a že je viac cítiť bahnom. Je to vec úpravy a prípravy. Najlepší je krátko podusený so zeleninou alebo rôznymi druhmi byliniek.
Pstruh: V obchodoch sa predáva pstruh dúhový z malého chovu. Jemná korenená chuť mäsa vynikne, keď sa jednoducho upečie na masle s rascou a bylinkami, aj na mlynársky spôsob - pokvapkaný citrónom, obalený v múke a prudko opečený na oleji. Pstruh obsahuje látku triptofan, z ktorej si telo vyrába tzv. hormón šťastia.
Šťuka: Vynikajúca prepečená na masle, cesnaku a čiernom korení. V takej úprave jej neodolá ani odporca rýb lebo nemá typickú arómu ani chuť. Okrem sladkovodnej šťuky je na trhu aj morská - chutí upečená s bylinkami v rúre.
Pražma: Morský druh pražmy kráľovskej alebo ružovej, častý v reštauráciách aj v obchode. Má pevné, biele mäso, veľa jódu a draslíka. Menšie ryby sa grilujú celé, väčšie porciujú, plnia a pečú, chutné sú s cibuľou a paradajkami na pekáči.
Okúň morský: Lahodný je naplnený a upečený, aj na prírodný spôsob poliaty citrónovou šťavou a kôprom a paradajkami.
Makrela: Vďaka nej Eskimáci nepoznali infarkt, lebo mastné kyseliny znižujú hladinu cholesterolu. Chutí grilovaná aj pečená s cesnakovým maslom. Kožu nesťahujeme.
Radíme:
- Koža obsahuje vitamíny A a D a iné cenné látky, aj želatínu, ktorú draho kupujeme na kĺby v lekárňach.
- Neodrezávame plutvy - do chrumkava opražené sú pochúťkou.
- Celé mrazené ryby rozmrazujeme pomaly v studenej vode.
- Pstruhy kupujeme iba vypitvané, aj keď sú na ľade. Pred pečením neodstraňujeme hlavu ani oči.
- Plátky lososa často výrobcovia nahradzujú treskou zafarbenou na červeno. Losos má typickú ružovú farbu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.