Korzár logo Korzár

Nemusí to byť len kapor

Hormón šťastia nám dá pstruhS Vianocami sa najčastejšie spája kapor. Všeobecne je to ryba neprávom zanedbávaná, veď koľkí ju jedia aj inokedy ako

Hormón šťastia nám dá pstruh

S Vianocami sa najčastejšie spája kapor. Všeobecne je to ryba neprávom zanedbávaná, veď koľkí ju jedia aj inokedy ako iba z tradície na Vianoce!? Proti gustu žiaden dišputát, ale aj napriek tomu by bola škoda neochutnať aj iné druhy, či už sladkovodné alebo morské.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Porušme stereotyp

Porušme stereotyp v druhu aj v príprave - na princípe racionálneho stravovania. Nemusí to byť len vyprážaný kapor a prinajlepšom treska. Zo sladkovodných je to šťuka, pstruh, úhor, z morských makrela, šťuka, okúň, pražma - na posledné dve budú aj recepty v prílohe Korzára: "Varíme na Vianoce II." 13. decembra. Rybári majú vlastné prekvapenia na vianočný stôl a mnohí si pripravia štedrovečernú pochúťku z lososa, tuniaka, žraloka.

SkryťVypnúť reklamu

Ryby v kuchyni

Kapor: Má viac vitamínu A ako morské druhy, málo tuku. Nie je pravda, že nad 2 kg nie je chutný a že je viac cítiť bahnom. Je to vec úpravy a prípravy. Najlepší je krátko podusený so zeleninou alebo rôznymi druhmi byliniek.

Pstruh: V obchodoch sa predáva pstruh dúhový z malého chovu. Jemná korenená chuť mäsa vynikne, keď sa jednoducho upečie na masle s rascou a bylinkami, aj na mlynársky spôsob - pokvapkaný citrónom, obalený v múke a prudko opečený na oleji. Pstruh obsahuje látku triptofan, z ktorej si telo vyrába tzv. hormón šťastia.

Šťuka: Vynikajúca prepečená na masle, cesnaku a čiernom korení. V takej úprave jej neodolá ani odporca rýb lebo nemá typickú arómu ani chuť. Okrem sladkovodnej šťuky je na trhu aj morská - chutí upečená s bylinkami v rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Pražma: Morský druh pražmy kráľovskej alebo ružovej, častý v reštauráciách aj v obchode. Má pevné, biele mäso, veľa jódu a draslíka. Menšie ryby sa grilujú celé, väčšie porciujú, plnia a pečú, chutné sú s cibuľou a paradajkami na pekáči.

Okúň morský: Lahodný je naplnený a upečený, aj na prírodný spôsob poliaty citrónovou šťavou a kôprom a paradajkami.

Makrela: Vďaka nej Eskimáci nepoznali infarkt, lebo mastné kyseliny znižujú hladinu cholesterolu. Chutí grilovaná aj pečená s cesnakovým maslom. Kožu nesťahujeme.

Radíme:

- Koža obsahuje vitamíny A a D a iné cenné látky, aj želatínu, ktorú draho kupujeme na kĺby v lekárňach.

- Neodrezávame plutvy - do chrumkava opražené sú pochúťkou.

- Celé mrazené ryby rozmrazujeme pomaly v studenej vode.

SkryťVypnúť reklamu

- Pstruhy kupujeme iba vypitvané, aj keď sú na ľade. Pred pečením neodstraňujeme hlavu ani oči.

- Plátky lososa často výrobcovia nahradzujú treskou zafarbenou na červeno. Losos má typickú ružovú farbu.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 698
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 152
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 246
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 449
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 112
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 2 667
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 267
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 112
  1. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  2. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  3. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  4. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  5. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  6. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  7. Štefan Šturdzík: 350
  8. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 381
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 763
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 60 450
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 172
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 467
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 672
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 783
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 646
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  2. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  3. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  4. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  5. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  6. Roland Vizner: Zľava 20%! Je tento pokles akciových trhov príležitosťou na nákup?
  7. Štefan Šturdzík: 350
  8. Zuza Fialová: Raz táto vláda odíde. Pripravme sa na to, že bude treba tvoriť, nanovo hľadať riešenia, opravovať krajinu aj vzťahy.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 381
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 763
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 60 450
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 172
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 467
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 672
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 783
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 646
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu