Korzár logo Korzár

Nemusí to byť len kapor

Hormón šťastia nám dá pstruhS Vianocami sa najčastejšie spája kapor. Všeobecne je to ryba neprávom zanedbávaná, veď koľkí ju jedia aj inokedy ako

Hormón šťastia nám dá pstruh

S Vianocami sa najčastejšie spája kapor. Všeobecne je to ryba neprávom zanedbávaná, veď koľkí ju jedia aj inokedy ako iba z tradície na Vianoce!? Proti gustu žiaden dišputát, ale aj napriek tomu by bola škoda neochutnať aj iné druhy, či už sladkovodné alebo morské.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Porušme stereotyp

Porušme stereotyp v druhu aj v príprave - na princípe racionálneho stravovania. Nemusí to byť len vyprážaný kapor a prinajlepšom treska. Zo sladkovodných je to šťuka, pstruh, úhor, z morských makrela, šťuka, okúň, pražma - na posledné dve budú aj recepty v prílohe Korzára: "Varíme na Vianoce II." 13. decembra. Rybári majú vlastné prekvapenia na vianočný stôl a mnohí si pripravia štedrovečernú pochúťku z lososa, tuniaka, žraloka.

SkryťVypnúť reklamu

Ryby v kuchyni

Kapor: Má viac vitamínu A ako morské druhy, málo tuku. Nie je pravda, že nad 2 kg nie je chutný a že je viac cítiť bahnom. Je to vec úpravy a prípravy. Najlepší je krátko podusený so zeleninou alebo rôznymi druhmi byliniek.

Pstruh: V obchodoch sa predáva pstruh dúhový z malého chovu. Jemná korenená chuť mäsa vynikne, keď sa jednoducho upečie na masle s rascou a bylinkami, aj na mlynársky spôsob - pokvapkaný citrónom, obalený v múke a prudko opečený na oleji. Pstruh obsahuje látku triptofan, z ktorej si telo vyrába tzv. hormón šťastia.

Šťuka: Vynikajúca prepečená na masle, cesnaku a čiernom korení. V takej úprave jej neodolá ani odporca rýb lebo nemá typickú arómu ani chuť. Okrem sladkovodnej šťuky je na trhu aj morská - chutí upečená s bylinkami v rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Pražma: Morský druh pražmy kráľovskej alebo ružovej, častý v reštauráciách aj v obchode. Má pevné, biele mäso, veľa jódu a draslíka. Menšie ryby sa grilujú celé, väčšie porciujú, plnia a pečú, chutné sú s cibuľou a paradajkami na pekáči.

Okúň morský: Lahodný je naplnený a upečený, aj na prírodný spôsob poliaty citrónovou šťavou a kôprom a paradajkami.

Makrela: Vďaka nej Eskimáci nepoznali infarkt, lebo mastné kyseliny znižujú hladinu cholesterolu. Chutí grilovaná aj pečená s cesnakovým maslom. Kožu nesťahujeme.

Radíme:

- Koža obsahuje vitamíny A a D a iné cenné látky, aj želatínu, ktorú draho kupujeme na kĺby v lekárňach.

- Neodrezávame plutvy - do chrumkava opražené sú pochúťkou.

- Celé mrazené ryby rozmrazujeme pomaly v studenej vode.

SkryťVypnúť reklamu

- Pstruhy kupujeme iba vypitvané, aj keď sú na ľade. Pred pečením neodstraňujeme hlavu ani oči.

- Plátky lososa často výrobcovia nahradzujú treskou zafarbenou na červeno. Losos má typickú ružovú farbu.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 179
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 778
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 212
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 893
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 304
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 507
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 446
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 268
  1. Otilia Horrocks: Pitný režim na Úrade vlády SR
  2. Milan Buno: Temnota v podaní Stephena Kinga. Desivá a vražedná! | 7 knižných tipov
  3. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  4. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  5. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  6. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  7. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 284
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 349
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 082
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 949
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 066
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 6 911
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 326
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 690
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Otilia Horrocks: Pitný režim na Úrade vlády SR
  2. Milan Buno: Temnota v podaní Stephena Kinga. Desivá a vražedná! | 7 knižných tipov
  3. Martin Fronk: Smernica č. 666/2025 Z.z.
  4. Martin Fronk: Keď metla prednáša o gramotnosti
  5. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  6. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  7. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  8. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 284
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 349
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 082
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 949
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 066
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 6 911
  7. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 6 326
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 690
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu