Korzár logo Korzár

Tip na recept od redaktorky Slovenského rozhlasu Ivety Vaculovej

Pri varení popúšťa uzdu svojej fantáziiRedaktorka košického štúdia Slovenského rozhlasu Iveta Vaculová varí rada a nezľakne sa ani zložitejšieho

Pri varení popúšťa uzdu svojej fantázii

Redaktorka košického štúdia Slovenského rozhlasu Iveta Vaculová varí rada a nezľakne sa ani zložitejšieho receptu. "Okrem varenia mám rada aj dobré relácie o varení - najčastejšie na stanici Spektrum, kvalitné kuchárske knihy a český časopis Apetit. To všetko sú inšpirácie a tie sú potrebné tak ako v každom umení aj v tom kulinárskom," prezradila nám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pokiaľ ide o počiatky varenia - u I. Vaculovej sa vzťahujú k začiatkom manželstva a k narodeniu prvého syna. "Pomocníkom mi boli kuchárske knihy, no od striktného dodržiavania receptov a predpísaných postupov ma usilovne odnaúčal manžel, za čo som mu doteraz vďačná. Teraz už smelo popúšťam uzdu fantázii aj pri varení a nezaskočí ma, ak nejakú z predpísaných surovín nemám doma."

SkryťVypnúť reklamu

Jahňacie karí

Potrebujeme: 2 lyžice masla, 2 konzervy po 400 g posekaných paradajok, 285 ml vývaru, 1,5 kg jahňacieho stehna, hrsť posekanej mäty alebo koriandra, 285 ml bieleho jogurtu, soľ a čerstvo zomleté čierne korenie, limetová šťava. Na karí pastu potrebujeme: 5 cm kúsok čerstvého ošúpaného ďumbiera, 2 červené cibule, 10 strúčikov cesnaku, 2 čerstvé čili papričky aj so semienkam, zväzok čerstvého koriandra. Na pikantnú voňavú posýpku potrebujeme: 2 lyžice feniklových semien, 2 lyžice celej rasce, 2 lyžice koriandrových semien, 2 lyžice celého čierneho korenia, klinček, kúsok celej škorice, 2 struky kardamomu, soľ a čerstvo zomleté čierne korenie. Všetky suroviny na posýpku opražíme na panvici na slabom ohni a potom podrvíme alebo rozmliaždime na jemný prášok. Postup: Rúru rozohrejte na 170° C. Všetky ingrediencie na pastu posekajte nahrubo, pridajte opečenú a zomletú pikantnú voňavú posýpku a všetko rozmixujte. Vo veľkom kastróle za stáleho miešania opražte pastu na masle dozlatista. Pridajte paradajky a vývar alebo vodu. Nechajte zovrieť, prikryte alobalom a dajte do rúry na 1,5 hodiny, aby sa vône rozvinuli čo najsilnejšie. Odstráňte alobal a varte ešte na sporáku, kým zmes nezhustne. Základnú kari omáčku máte hotovú. Jahňacinu opečte na olivovom oleji dozlatista, pridajte karí omáčku a duste na slabom ohni asi hodinu alebo domäkka. Posypte posekaným koriandrom, mätou a primiešajte jogurt. Posoľte a pokoreňte a pridajte veľa citrónovej šťavy. Podávajte s korenenými chlebíkmi, s ryžou a vychladeným pivom.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

kid

Autor: Premiéra v Thálii

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Kam smerujú peniaze bohatých?
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 129
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 725
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 115
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 829
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 582
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 385
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 228
  1. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  2. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  3. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  4. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  5. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  6. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  7. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  8. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 258
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 334
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 997
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 927
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 226
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 207
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 055
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 658
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 2.
  2. František Kukura: Prekladač politických fráz do ľudskej reči časť 1.
  3. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  4. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  5. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  6. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  7. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  8. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 258
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 334
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 997
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 927
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 226
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 207
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 055
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 658
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu