Korzár logo Korzár

Nemusí to byť len kapor

Hormón šťastia nám dá pstruhS Vianocami sa najčastejšie spája kapor. Všeobecne je to ryba neprávom zanedbávaná, veď koľkí ju jedia aj inokedy ako

Hormón šťastia nám dá pstruh

S Vianocami sa najčastejšie spája kapor. Všeobecne je to ryba neprávom zanedbávaná, veď koľkí ju jedia aj inokedy ako iba z tradície na Vianoce!? Proti gustu žiaden dišputát, ale aj napriek tomu by bola škoda neochutnať aj iné druhy, či už sladkovodné alebo morské.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Porušme stereotyp

Porušme stereotyp v druhu aj v príprave - na princípe racionálneho stravovania. Nemusí to byť len vyprážaný kapor a prinajlepšom treska. Zo sladkovodných je to šťuka, pstruh, úhor, z morských makrela, šťuka, okúň, pražma - na posledné dve budú aj recepty v prílohe Korzára: "Varíme na Vianoce II." 13. decembra. Rybári majú vlastné prekvapenia na vianočný stôl a mnohí si pripravia štedrovečernú pochúťku z lososa, tuniaka, žraloka.

SkryťVypnúť reklamu

Ryby v kuchyni

Kapor: Má viac vitamínu A ako morské druhy, málo tuku. Nie je pravda, že nad 2 kg nie je chutný a že je viac cítiť bahnom. Je to vec úpravy a prípravy. Najlepší je krátko podusený so zeleninou alebo rôznymi druhmi byliniek.

Pstruh: V obchodoch sa predáva pstruh dúhový z malého chovu. Jemná korenená chuť mäsa vynikne, keď sa jednoducho upečie na masle s rascou a bylinkami, aj na mlynársky spôsob - pokvapkaný citrónom, obalený v múke a prudko opečený na oleji. Pstruh obsahuje látku triptofan, z ktorej si telo vyrába tzv. hormón šťastia.

Šťuka: Vynikajúca prepečená na masle, cesnaku a čiernom korení. V takej úprave jej neodolá ani odporca rýb lebo nemá typickú arómu ani chuť. Okrem sladkovodnej šťuky je na trhu aj morská - chutí upečená s bylinkami v rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Pražma: Morský druh pražmy kráľovskej alebo ružovej, častý v reštauráciách aj v obchode. Má pevné, biele mäso, veľa jódu a draslíka. Menšie ryby sa grilujú celé, väčšie porciujú, plnia a pečú, chutné sú s cibuľou a paradajkami na pekáči.

Okúň morský: Lahodný je naplnený a upečený, aj na prírodný spôsob poliaty citrónovou šťavou a kôprom a paradajkami.

Makrela: Vďaka nej Eskimáci nepoznali infarkt, lebo mastné kyseliny znižujú hladinu cholesterolu. Chutí grilovaná aj pečená s cesnakovým maslom. Kožu nesťahujeme.

Radíme:

- Koža obsahuje vitamíny A a D a iné cenné látky, aj želatínu, ktorú draho kupujeme na kĺby v lekárňach.

- Neodrezávame plutvy - do chrumkava opražené sú pochúťkou.

- Celé mrazené ryby rozmrazujeme pomaly v studenej vode.

SkryťVypnúť reklamu

- Pstruhy kupujeme iba vypitvané, aj keď sú na ľade. Pred pečením neodstraňujeme hlavu ani oči.

- Plátky lososa často výrobcovia nahradzujú treskou zafarbenou na červeno. Losos má typickú ružovú farbu.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 77 330
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 375
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 076
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 444
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 062
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 203
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 199
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 262
  1. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  2. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  3. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  4. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  5. Matúš Radusovsky: Ohrozenia včiel a ako im môžeme pomôcť
  6. Štefan Šturdzík: Čurillovci.
  7. Otilia Horrocks: Bože, ako hlboko vie jeden klesnúť...
  8. Jaroslav Karahuta: Boj veľkých proti malým neskončil ani po 21 rokoch od vstupu do EÚ. Čaká nás kolonizácia vidieka ?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 582
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 550
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 55 484
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 485
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 332
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 941
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 593
  8. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 9 105
  1. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  2. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  3. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  4. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  5. Tupou Ceruzou: Businessman
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  2. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  3. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  4. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  5. Matúš Radusovsky: Ohrozenia včiel a ako im môžeme pomôcť
  6. Štefan Šturdzík: Čurillovci.
  7. Otilia Horrocks: Bože, ako hlboko vie jeden klesnúť...
  8. Jaroslav Karahuta: Boj veľkých proti malým neskončil ani po 21 rokoch od vstupu do EÚ. Čaká nás kolonizácia vidieka ?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 582
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 550
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 55 484
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 485
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 332
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 941
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 593
  8. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 9 105
  1. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  2. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  3. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  4. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  5. Tupou Ceruzou: Businessman
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu