korenie, mletú červenú papriku, hrsť sušených húb, 2 bobkové listy, 5 zrniek nového korenia, 150 g klobásy, kyslú smotanu.
Postup: Bravčovú lopatku pokrájame na kocky. Na troche oleja opražíme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané mäso, osolíme, okoreníme mletým korením a za stáleho miešania opražíme. Posypeme mletou paprikou, premiešame, pridáme pokrájané údené mäso, zalejeme vodou a dusíme do polomäkka. Pridáme pokrájanú kapustu, huby, bobkový list, nové korenie, pokrájanú klobásu, zalejeme šťavou z kapusty a dolejeme do dvoch litrov vodou. Mierny varom varíme domäkka. Ak je kapustnica príliš kyslá, dolejeme ju vriacou vodou a krátko povaríme. Pred podávaním pridáme do každej porcie lyžičku kyslej smotany.
Bravčové s vianočnou klobásou
Potrebujeme: 600 g bravčového stehna, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, 150 g vianočnej klobásy, olej, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 dl mäsového vývaru, 1 lyžičku škrobovej múčky, petržlenovú vňať.
Postup: Bravčové stehno pokrájame na štyri rezne, každý natenko naklepeme, osolíme, okoreníme a z jednej strany natrieme horčicou. Na každý rezeň uložíme kúsok klobásy, zvinieme a spevníme špáradlom alebo zviažeme niťou. V hlbšej rajnici zohrejeme trochu oleja, pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme. Na cibuľu uložíme pripravené závitky a z každej strany opražíme. Podlejeme vývarom a udusíme domäkka. Počas dusenia občas premiešame a podľa potreby podlejeme vodou. Závitky vyberieme, vývar zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v 1 dl vody, ochutíme očisteným pretlačeným cesnakom, soľou, mletým korením a posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Pečený kapor so šunkou
Potrebujeme: 1 kapra (1200 g), soľ, mleté čierne korenie, 4 strúčiky cesnaku, olej, 8 plátkov šunky, 150 g tvrdého syra, 1 citrón, 1,2 dl mäsového vývaru.
Postup: Očisteného vypitvaného kapra pokrájame na porcie, umyjeme a osušíme čistou utierkou. Každú porciu osolíme, okoreníme mletým korením a natrieme pretlačeným cesnakom. Na troche oleja kapra postupne opražíme z oboch strán, vyberieme a uložíme do vymasteného pekáča. Na porcie uložíme plátky šunky, posypeme postrúhaným syrom, pokvapkáme šťavou z citróna, podlejeme vývarom a vo vyhriatej rúre zapečieme.
Rybie filé v zeleninovej omáčke
Potrebujeme: 600 g rybieho filé, soľ, mleté biele korenie, olej, 100 g póru, 150 g koreňovej zeleniny, 1 kocka zeleninového bujónu, 2 dl smotany na varenie, 1 žĺtok, 1 lyžica hladkej múky, 1 citrón.
Postup: Umyté osušené rybie filé pokrájame na kocky, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na rozohriatom oleji. Vyberieme a uložíme na teplom mieste. Do výpeku dáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu, umytý pokrájaný pór, podlejeme vodou a krátko podusíme. Pridáme rozmrvený bujón, podľa potreby dolejeme vodou a udusíme domäkka. V smotane rozšľaháme žĺtok, múku, vylejeme do zeleniny, pridáme opečené filé a za občasného miešania krátko povaríme. Omáčku ochutíme citrónovou šťavou a premiešame.
Vianočný punč
Potrebujeme: 2 pomaranče, 5 dl silného čierneho čaju, kúsok celej škorice, 5 klinčekov, 5 cl rumu, 3 dl bieleho vína, 50 g cukru, 1 citrón.
Postup: Pomaranče umyjeme pod tečúcou vodou, jeden odšťavíme a druhý pokrájame na kolieska. V rajnici zohrejeme čaj, pridáme škoricu, klinčeky, kúsok pomarančovej kôry a miernym varom varíme 3 minúty. Pridáme cukor, šťavu z pomaranča, z citróna, rum, víno a krátko spolu prehrejeme. Nápoj prelejeme cez sitko do zohriatych pohárov a ozdobíme kolieskami pomaranča.
Polnočný šalát
Potrebujeme: 250 g uvarených cestovín ( mašličky), 300 g hydinového alebo bravčového mäsa, soľ, 1 lyžičku karí korenia, 1 lyžicu sójovej omáčky, stolový olej, 4 lyžice olivového oleja, mleté čierne korenie, 1 dl bieleho vína, 1 lyžičku cukru, pažítku alebo petržlenovú vňať, 4 vajcia uvarené natvrdo.
Postup: Cestoviny dáme do väčšej misy, pokvapkáme jednou lyžicou oleja a premiešame. Mäso pokrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme karí korením, pokvapkáme sójovou omáčkou a premiešame. Na troche oleja opražíme za stáleho miešania 4-6 minút, vmiešame do cestovín a necháme vychladiť. Olivový olej, biele víno a cukor dohladka vyšľaháme metličkou, vylejeme na šalát, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame. Pred podávaním posypeme pokrájanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a ozdobíme ošúpanými pokrájanými vajcami.
Slané tyčinky so syrom a orechmi
Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1/2 lyžičky soli, 120 g tuku na pečenie, 2 lyžice bieleho vína, 100 g mletých orechov, 80 g tvrdého syra, 1 vajce, rasca, mak.
Postup: Preosiatu múku premiešame so soľou, pridáme postrúhaný zmäknutý tuk, víno a vymiesime hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 mm, polovicu posypeme orechmi, prikryjeme neposypanou polovicou a pomocou valčeka jemne pritlačíme. Cesto natrieme rozšľahaným vajcom, posypeme postrúhaným syrom a pokrájame na tyčinky. Uložíme na vymastený plech, posypeme makom, rascou a vo vyhriatej rúre upečieme.
Autor: Vianočná kapustnica
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.