Korzár logo Korzár

Ako sa varí škraňa, čo je lizák a sillebub

Do nedeľňajšej polnoci, kedy sa rozlúčime s týmto rokom a privítame nový, zostávajú dva dni. Pridržiavate sa pri tom rituálov predkov?Rozhodne by

Do nedeľňajšej polnoci, kedy sa rozlúčime s týmto rokom a privítame nový, zostávajú dva dni. Pridržiavate sa pri tom rituálov predkov?

Rozhodne by ste mali myslieť na svoje budúcoročné šťastie, na hojnosť v kuchyni a plnú peňaženku. Zabezpečí vám to mäso zo svinky, lebo ona bola vždy nositeľkou šťastia aj hojnosti. Šošovica, hrach a cestoviny - halušky či pirohy priťahujú peniaze. Nie že by vám na Nový rok zažiada kurča, nebodaj hus či kačka! Uletelo by vám šťastie a s operencami by sa rozpŕchol aj majetok. Vtedy sa má obedovať len "štvornohé" mäso, nesmie byť však zo zajaca, lebo by sa vás po celý rok nedržali peniaze a aj troška majetku by prišla navnivoč. O finančnú aj majetkovú stabilitu sa postará bravčové pečené, vypražené dusené, údené. Ostatného sa môžete najesť do vôle. Čo by ste povedali na takéto jedlá: bravčová škraňa na ragú, alebo so sviečkovou pečienkou, polievka z rakov, hovädzí lizák, kapor s bočporovou omáčkou, číky s kapustovou polievkou. Nechceli by ste si pochutiť na fašírovaných slimákoch alebo kotletkách zo žiab? Peklovaný jazyk s ryžou je vynikajúca pochúťka, ako dezert zbitý kugelhupf aj jabĺčkový kúchoň. Zapiť môžete sillebubom. Všetky tieto jedlá a 1500 iných pripravovali v rokoch 1870 - 1894 v slovenských domácnostiach v niekdajšom Uhorsku, v reštauráciách našich miest a v slovenskej reštaurácii v Budapešti. Recepty pozbieral, upravil, knižne vydal a v svojej reštaurácii v Pešti varil Ján Babilon, pôvodom z Gemera. Kuchárska kniha bola úspešná, aj jedlá, hoci ich názvy by niekoho mohli odradiť. Bola to prvá kuchárka v slovenčine s výrazmi, ktoré sa používali medzinárodne. Jedlá, ktoré sme vymenovali, vám priblížime:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Hovädzí lizák bol jazyk a škraňa znamenala mäsitú časť čeľuste hovädzieho dobytka, ktorú uvarili, pokrájali, doplnili sviečkovou alebo teľacinou a podávali s holandskou omáčkou. Podobne sa pripravovala bravčová škraňa, ale s pikantnejšou chrenovou omáčkou. Veľmi často boli na jedálnom lístku ryby - kapor, šťuka, číky (tak sa volali aj vtáky), potočné raky sa používali na polievku a k mäsu sa podávali ovocné studené omáčky, k rybám smotanové. Kapor s bočporovou omáčkou znamená s pľúckovou. Často pripravovali z vnútorností ľadvinky na plnky do hydiny, obľúbený bol mozoček, hovädzí jazyk sa nakladal do kyslých nálevov - hovorilo sa mu, že jazyk je peklovaný. Bežné boli jedlá zo záhradných slimákov a zo žiab. Žaby predávali už ako opracované mäso vo vedrách a pripravovali sa z neho fašírky zo zmesi s rybacím mäsom. vyprážané ako rezne alebo pečené na masle. To, čoho dnes niet, boli jarabice. Ich mäso nemleli, ale tĺkli okrem pŕs v mažiari aj s kosťami po udusení a pripravovali jemný kratinfáš, čiže mäsovú plnku (prsia sa do nej najemno nakrájali). Jedli ju ako studenú delikatesu, vychladenú v hlinenej nádobe.

SkryťVypnúť reklamu

Slimáky a žaby boli pôstnym aj diétnym jedlom. Slimáky mohli mať na tanieri aj na Vianoce. Zachoval sa návod, ako sa to dá dosiahnuť, podľa Jána Babilona: "Kto rád jedáva v zime a v pôste slimáky, v lete zbije z dosák truhlicu a v záhrade zakope na štyri prsty do zeme. Zvrchu dá z jednej dosky vrchnák, kadiaľ sa bude dávať potrava. Slimáky sa dajú do truhlice a kŕmia kapustnými listami. Keď sa v jeseni pozatvárajú do škrupiny, treba ich vybrať a dať do suda medzi ovos a sud dať na studené miesto, ale nie von. Na prípravu jedla sa vyberú podľa potreby, umyjú, posolia a naleje sa na ne vriaca voda. Na ohni sa raz zvaria, odcedia, otvoria, povyťahujú zo škrupín. Žltkasté sa očistí a slimáky nakrájajú nadrobno. Pridajú sa do nádoby, kde sa na masle užiarila cibuľa, petržlen a šampiňóny, namočená žemľa, aj pár žĺtkov, posolí a masou sa plnia slimačie škrupiny, navrch sa dá sardela. Pomastí sa maslom a žĺtkom, posype žemľovými omrvinkami, poukladá do ťapše a opečie v peci."

SkryťVypnúť reklamu

Ostáva nám už len upiecť zbitý kugelhopf, čiže bábovku z ušľahaného cesta, a jabĺčkový kúchoň, čiže koláč. Nápoj sillebub pripravíme z rýnskeho vína a smotany, do ktorého pridáme kôru z 2 citrónov, cukor a po vychladení vyšľaháme do peny. Nalejeme do pohárov na šampanské a pripijeme si na nový rok 2007.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 083
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 693
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 014
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 782
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 645
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 262
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 198
  1. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  2. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  3. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  4. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  5. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  6. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  7. Milan Srnka: Quo vadis, hokejová reprezentácia?
  8. Štefan Šturdzík: Po boji je každý generál.
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 244
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 945
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 918
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 520
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 508
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 051
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 635
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Srnka: Ficov parlamentný rybník
  2. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  3. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  4. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  5. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  6. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  7. Milan Srnka: Quo vadis, hokejová reprezentácia?
  8. Štefan Šturdzík: Po boji je každý generál.
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 244
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 945
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 918
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 520
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 508
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 051
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 635
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu