Korzár logo Korzár

Varíme

Potrebujeme: 1 kg bravčového stehna, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, 2 lyžice oleja, 2 mladé cibuľky s vňaťou, 200 g šampiňónov, 3 vajcia, 100 g

sterilizovaného hrášku, mletú červenú papriku, 2 dl mäsového vývaru.

Postup: Umyté bravčové mäso osušíme čistou utierkou a odblaníme. Pomocou ostrého noža upravíme na plát hrubý asi 1 cm. Plát mäsa uložíme na dosku, zakryjeme potravinárskou fóliou a vyklepeme na tenší plát v tvare obdĺžnika. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a natrieme horčicou. V panvici na oleji opražíme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme očistené pokrájané šampiňóny, hrášok, osolíme a podusíme. Pridáme rozšľahané vajcia a pripravíme redšiu praženicu. Praženicu rozotrieme na pripravený plát, posypeme pokrájanou vňaťou z cibuľky a zrolujeme. Spevníme grilovacími ihlami, aby plnka pri pečení nevytekala. Roládu ešte spevníme tenkým bavlneným alebo ľanovým špagátom, aby držala tvar a v panvici na rozohriatom oleji prudko opečieme zo všetkých strán. Opečenú roládu uložíme do pekáča s mriežkou (ak nemáme mriežku, vyložíme pekáč špajdľami), polejeme výpekom, natrieme mletou červenou paprikou, podlejeme vodou a pečieme domäkka. Počas pečenia polievame výpekom a podľa potreby podlievame vodou. Upečenú roládu vyberieme na dosku, špagát odstránime a pokrájame na plátky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kapor na víne

Potrebujeme: 600 g kapra, soľ, mleté čierne korenie, rascu, olej, 1 bobkový list, 2 dl bieleho vína, 1 citrón, petržlenovú vňať.

Postup: Očisteného kapra umyjeme, osušíme a pokrájame na porcie. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme rascou a prudko opečieme na troche oleja z oboch strán. Podlejeme vínom, pridáme bobkový list a vo vyhriatej rúre upečieme do mäkka. Pred podávaním kapra ozdobíme pokrájaným citrónom a petržlenovou vňaťou. Podávame s varenou ryžou alebo s pečenými zemiakmi.

Polievka z bravčových kostí

Potrebujeme: 350 g bravčových rebierok, 150 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 2 lyžice oleja, soľ, 5 zrniek čierneho korenia, vegetu, 120 g krupice, 1 vajce, petržlenovú vňať.

Postup: Na oleji opražíme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané bravčové rebierka a spolu opražíme. Zalejeme vodou, privedieme do varu a pridáme očistenú pokrájanú koreňovú zeleninu. Okoreníme a miernym varom varíme do mäkka. Polievku scedíme, rebierka vykostíme, mäso pokrájame a vložíme spolu so zeleninou do vývaru. Z krupice, trochu vegety a rozšľahaného vajca pripravíme cesto. Lyžicou vykrajujeme halušky, kladieme do vriacej osolenej vody a varíme 5 minút. Halušky vyberieme a podávame s polievkou. Pred podávaním každú porciu posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Slávnostný šalát

Potrebujeme: 240 g parížskeho šalátu, 150 g bravčovej šunky, 150 g hydinovej šunky, 150 g údenej klobásy, 100 g údeného lososa plátky, 2 vajcia, 100 g tvrdého syra, 2 paradajky, zelené olivy a červenú papriku na zdobenie, šalátové listy (nemusí byť).

Postup: Parížsky šalát dáme do stredu misy na šalát. Bravčovú šunku, hydinovú šunku, klobásu a syr pokrájame na tenké plátky. Vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme a pokrájame na polovice. Suroviny uložíme na šalát podľa vlastnej fantázie a ozdobíme umytými pokrájanými paradajkami, paprikou, umytými šalátovými listami a zelenými olivami.

Vínová pena

Potrebujeme: 5 dl bieleho vína, 2 lyžice kryštálového cukru, 3 žĺtky, 1 vajce, kúsok citrónovej kôry, 1 vanilkový cukor.

Postup: Vo víne rozmiešame cukor, žĺtky, vajce a vanilkový cukor. Pridáme umytú citrónovú kôru a nad parou šľaháme do zhustnutia. Dbáme na to , aby sa hmota nevarila. Z našľahanej peny vyberieme citrónovú kôru a penu rozdelíme do vysokých pohárov.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Roláda z bravčového stehna

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 082
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 689
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 998
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 773
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 658
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 248
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 195
  1. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  2. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  3. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  4. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  5. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  6. Milan Srnka: Quo vadis, hokejová reprezentácia?
  7. Štefan Šturdzík: Po boji je každý generál.
  8. Anna Miľanová: Obchodovanie áno. Dačo za dačo. Zakúpenie, výmena, či iné ocenenie kvality tovaru.
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 244
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 942
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 918
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 553
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 539
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 051
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 631
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť
  2. Ľudmila Križanovská: Charakter človeka sa spozná v náročných životných situáciách. Je to naozaj tak?
  3. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  4. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  5. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  6. Milan Srnka: Quo vadis, hokejová reprezentácia?
  7. Štefan Šturdzík: Po boji je každý generál.
  8. Anna Miľanová: Obchodovanie áno. Dačo za dačo. Zakúpenie, výmena, či iné ocenenie kvality tovaru.
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 244
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 942
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 918
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 553
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 539
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 051
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 631
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu