Korzár logo Korzár
Nedeľa, 23. január, 2022 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Jubileum tlakového hrnca

Tristodvadsaťosem rokov je celkom pekné jubileum pre ríšu moderných hrncov, či hrnca, ktorým sa začala nová éra varenia. V roku 1679 francúzsky vedec

a člen akadémie vied Denis Papin predstavil učencom aj laikom tlakovú nádobu pre úpravu potravín. Zostrojil ju s úmyslom zmäkčiť mäso a kosti, čo popísal v spise "Lacný a rýchly spôsob, ako zmäkčiť kosti a variť všetky druhy mäsa, vrátane popisu stroja, ktorý sa používa na tento účel."

Papin predviedol varenie v tlakovom hrnci a dal v ňom pripraviť večeru pre členov britskej Kráľovskej spoločnosti v Londýne, počas ktorej potom prednášal o výhodách varenia v pare. Všetci hostia sa po večeri zhodli v tom, že v Papinovom hrnci sa zachová prirodzená chuť jedla aj jeho výživná hodnota. Jeden z hostí - slávny architekt Wren, ktorý sa zapísal do dejín svetovej architektúry stavbou londýnskej katedrály sv. Pavla, vydal zbierku receptov pre varenie hovädzieho, baranieho, jahňacieho a zajačieho mäsa, rôznych druhov rýb, strukovín, čerešní a ríbezlí.

Hrniec sa podobal kotlíku na štyroch nohách, mal jednoduchú konštrukciu, ktorej súčasťou bolo závažie a toto sa v závislosti od tlaku pohybovalo smerom hore aj dole. Hrniec nebol úplne bezpečný, spôsobil aj úrazy, ale napriek tomu sa varenie v pare stalo veľmi populárne vo Francúzsku aj v Anglicku. Zaujímal sa oň dokonca Napoleon, keď sa koncom 19. storočia dostal k moci a vyzval Francúzov, aby navrhli také varenie v pare, ktoré by urýchlilo prípravu mäsa, aj znížilo cenu jedál. Za najlepší spôsob varenia bola odmena 20 tisíc frankov. Udelili ju parížskemu cukrárovi Appertovi za obdobu Papinovho hrnca, ale o niečo ťažšieho, drahého a nebezpečného. Po 50. rokoch namontovali na hrniec tlakomery, ale nič sa nezmenilo na bezpečnosti, pretože explózie neboli zriedkavosťou. Okrem toho, mäso z tohto hrnca bolo chuťovo nevýrazné a esteticky nepríťažlivé.

Trvalo do roku 1927, kým francúzsky konštruktér Gautier zostrojil tlakový hrniec s poistným ventilom. Upozorňoval na jeho negatívnu stránku - na upchatie a možnú explóziu. Je až neuveriteľné, ako dlho môže trvať vývoj niečoho úplne obyčajného, čím je aj tlakový hrniec. Veď trvalo 265 rokov, keď v roku 1944 traja bratia Lescuerovci, majitelia malej rodinnej továrne na hrnce, vedrá, kanvice a podobné nádoby, zavŕšili cestu Papinovho hrnca k bezpečnému a praktickému použitiu. Vyrobili tlakové hrnce z lisovaného hliníka s otočným ventilom a ďalším - bezpečnostným ventilom. Vrchnák pripevnili tak, aby sa v prípade potreby mohol mierne zdeformovať a umožniť únik pary. Tento vylepšený tlakový hrniec odporúčal ako bezpečný a na chutnú prípravu mäsa a rôznych pokrmov ideálny, jeden z potomkov Denisa Papina. Hrniec mal úspech, dobyl Francúzsko aj Európu a kupovali ho ženy na rýchlu prípravu večere, aj starí mládenci, ktorí ním ušetrili za súpravy bežných hrncov. Nasledovala jeho ďalšia inovácia v konštrukcii, v systéme prípravy zeleniny, v použití materiálu, v presnosti varenia pomocou elektronického časovača, takže po Papinovom kotlíku na štyroch nohách zostali už len muzeálne kusy a fotografie. Jedna z nich aj s fotografiu portrétu Denisa Papina ilustruje tento článok.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  2. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  3. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  4. Mecom ide na zelenú
  5. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  6. Marrákeš je červená perla Maroka
  7. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  8. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  9. Predplatné SME.sk len za 29 eur
  10. Ochutnajte všetky slovenské chute a farby. Tu ich majú najviac
  1. Plánujete kúpu nehnuteľnosti ? Správajte sa ako investor
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Ak sa chcete zotaviť po Covide, zamerajte sa na podporu zdravia
  4. Union prichádza s novinkami pre diabetológov
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  7. Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit
  8. Pripomíname dôležitý dátum –31. januára 2022
  9. Vysoká spotreba vody? Môže to byť nepovšimnutý únik vody
  10. 7 predsavzatí, ktoré pomôžu nielen vám
  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 7 749
  2. Predplatné SME.sk len za 29 eur 5 043
  3. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 4 906
  4. Marrákeš je červená perla Maroka 3 520
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 3 185
  6. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 2 953
  7. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 2 808
  8. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 2 462
  9. Mecom ide na zelenú 1 954
  10. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny 1 597

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Čo robíme na mobiloch 5 hodín denne?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 27. - Heroické dobývanie Antarktídy - Dosiahnutie južného pólu (1910 - 1913) - časť 1/2
  3. Viktor Pamula: Čo nám dali čiastočné výsledky sčítania obyvateľstva
  4. Jozef Legény: Mestské lesy Revúca 2012-2021: Šklbanie sliepky čo znáša zlaté vajcia. Rok 2026 - predaj vopred určenému záujemcovi?
  5. Dušan Vršanský: Informačná spoločnosť 21. storočia - ako RTVS zarába peniaze
  6. Anton Kaiser: Vzácne archeologické objavy germánskej kultúry
  7. Anna Milanová: Parfém... 2021
  8. Otilia Horrocks: Cestičkami na cintoríne... v Košiciach
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 14 076
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 9 089
  3. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 6 048
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 808
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 402
  6. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 4 304
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 255
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 2 725
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  4. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Čo robíme na mobiloch 5 hodín denne?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 27. - Heroické dobývanie Antarktídy - Dosiahnutie južného pólu (1910 - 1913) - časť 1/2
  3. Viktor Pamula: Čo nám dali čiastočné výsledky sčítania obyvateľstva
  4. Jozef Legény: Mestské lesy Revúca 2012-2021: Šklbanie sliepky čo znáša zlaté vajcia. Rok 2026 - predaj vopred určenému záujemcovi?
  5. Dušan Vršanský: Informačná spoločnosť 21. storočia - ako RTVS zarába peniaze
  6. Anton Kaiser: Vzácne archeologické objavy germánskej kultúry
  7. Anna Milanová: Parfém... 2021
  8. Otilia Horrocks: Cestičkami na cintoríne... v Košiciach
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 14 076
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 9 089
  3. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 6 048
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 808
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 402
  6. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 4 304
  7. Tomáš Harustiak: Je na Slovensku 56% katolíkov ? Ale kdeže ! 3 255
  8. Daniel Bíro: 10 zaujímavostí, o ktorých ste, možno, nevedeli 2 725
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  4. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu