Korzár logo Korzár

Jubileum tlakového hrnca

Tristodvadsaťosem rokov je celkom pekné jubileum pre ríšu moderných hrncov, či hrnca, ktorým sa začala nová éra varenia. V roku 1679 francúzsky vedec

a člen akadémie vied Denis Papin predstavil učencom aj laikom tlakovú nádobu pre úpravu potravín. Zostrojil ju s úmyslom zmäkčiť mäso a kosti, čo popísal v spise "Lacný a rýchly spôsob, ako zmäkčiť kosti a variť všetky druhy mäsa, vrátane popisu stroja, ktorý sa používa na tento účel."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Papin predviedol varenie v tlakovom hrnci a dal v ňom pripraviť večeru pre členov britskej Kráľovskej spoločnosti v Londýne, počas ktorej potom prednášal o výhodách varenia v pare. Všetci hostia sa po večeri zhodli v tom, že v Papinovom hrnci sa zachová prirodzená chuť jedla aj jeho výživná hodnota. Jeden z hostí - slávny architekt Wren, ktorý sa zapísal do dejín svetovej architektúry stavbou londýnskej katedrály sv. Pavla, vydal zbierku receptov pre varenie hovädzieho, baranieho, jahňacieho a zajačieho mäsa, rôznych druhov rýb, strukovín, čerešní a ríbezlí.

SkryťVypnúť reklamu

Hrniec sa podobal kotlíku na štyroch nohách, mal jednoduchú konštrukciu, ktorej súčasťou bolo závažie a toto sa v závislosti od tlaku pohybovalo smerom hore aj dole. Hrniec nebol úplne bezpečný, spôsobil aj úrazy, ale napriek tomu sa varenie v pare stalo veľmi populárne vo Francúzsku aj v Anglicku. Zaujímal sa oň dokonca Napoleon, keď sa koncom 19. storočia dostal k moci a vyzval Francúzov, aby navrhli také varenie v pare, ktoré by urýchlilo prípravu mäsa, aj znížilo cenu jedál. Za najlepší spôsob varenia bola odmena 20 tisíc frankov. Udelili ju parížskemu cukrárovi Appertovi za obdobu Papinovho hrnca, ale o niečo ťažšieho, drahého a nebezpečného. Po 50. rokoch namontovali na hrniec tlakomery, ale nič sa nezmenilo na bezpečnosti, pretože explózie neboli zriedkavosťou. Okrem toho, mäso z tohto hrnca bolo chuťovo nevýrazné a esteticky nepríťažlivé.

SkryťVypnúť reklamu

Trvalo do roku 1927, kým francúzsky konštruktér Gautier zostrojil tlakový hrniec s poistným ventilom. Upozorňoval na jeho negatívnu stránku - na upchatie a možnú explóziu. Je až neuveriteľné, ako dlho môže trvať vývoj niečoho úplne obyčajného, čím je aj tlakový hrniec. Veď trvalo 265 rokov, keď v roku 1944 traja bratia Lescuerovci, majitelia malej rodinnej továrne na hrnce, vedrá, kanvice a podobné nádoby, zavŕšili cestu Papinovho hrnca k bezpečnému a praktickému použitiu. Vyrobili tlakové hrnce z lisovaného hliníka s otočným ventilom a ďalším - bezpečnostným ventilom. Vrchnák pripevnili tak, aby sa v prípade potreby mohol mierne zdeformovať a umožniť únik pary. Tento vylepšený tlakový hrniec odporúčal ako bezpečný a na chutnú prípravu mäsa a rôznych pokrmov ideálny, jeden z potomkov Denisa Papina. Hrniec mal úspech, dobyl Francúzsko aj Európu a kupovali ho ženy na rýchlu prípravu večere, aj starí mládenci, ktorí ním ušetrili za súpravy bežných hrncov. Nasledovala jeho ďalšia inovácia v konštrukcii, v systéme prípravy zeleniny, v použití materiálu, v presnosti varenia pomocou elektronického časovača, takže po Papinovom kotlíku na štyroch nohách zostali už len muzeálne kusy a fotografie. Jedna z nich aj s fotografiu portrétu Denisa Papina ilustruje tento článok.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 049
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 656
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 928
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 722
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 768
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 164
  8. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 121
  1. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  2. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  3. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  4. Milan Srnka: Quo vadis, hokejová reprezentácia?
  5. Štefan Šturdzík: Po boji je každý generál.
  6. Anna Miľanová: Obchodovanie áno. Dačo za dačo. Zakúpenie, výmena, či iné ocenenie kvality tovaru.
  7. Eva Bachletová: Šéfovia a šéfky!
  8. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 226
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 302
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 072
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 903
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 856
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 794
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 037
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 597
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomas Hlavaty: Ateizmus a viera: Dve pasáže z Levovej homílie, ktoré vyvolávajú pochybnosti
  2. Ján Škerko: Sme vo vesmíre sami? Vesmírna prázdnota vo veľkom ničom
  3. Vladimír Krátky: Cintľavky - zobuďte sa !
  4. Milan Srnka: Quo vadis, hokejová reprezentácia?
  5. Štefan Šturdzík: Po boji je každý generál.
  6. Anna Miľanová: Obchodovanie áno. Dačo za dačo. Zakúpenie, výmena, či iné ocenenie kvality tovaru.
  7. Eva Bachletová: Šéfovia a šéfky!
  8. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 226
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 302
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 072
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 903
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 856
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 794
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 037
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 597
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu