Za kuchárske umenie by si dal trojku
Prednosta Miestneho úradu MČ Staré Mesto Ing. Ján Forgáč by si, ak by sa to známkovalo, dal za svoje kuchárske umenie trojku. "Som taký zlatý stred. Nepatrím ani ku gastronomickým hviezdam, ale ani som zatiaľ nikoho neotrávil. A to som, keď boli deti menšie, v prípade potreby varil úplne samostatne. Pritom ich brušká ani raz nezaboleli."
Nepúšťal sa síce do zložitých jedál, len takých bežnejších, ale vždy konzumovateľných. Pritom sa mu nič nepokazilo natoľko, že by to muselo skončiť v smetiach. "Vždy som varil tak, že sa to v prípade menšieho faux pas dalo ešte zachrániť," dodal na obranu. "Manželka bola pri sporáku nahraditeľná v minulosti, a keby bolo potrebné, tak aj teraz. Rodina by hladom nepomrela, ani by sme nemuseli zamestnávať susedov, rodinu či nebodaj donáškové služby," s miernou nadsádzkou zhodnotil J. Forgáč svoje vŕtenie sa pri sporáku s varechou v ruke.
Vie uvariť polievku, aj druhé jedlo. Keby si mal vybrať, tak uprednostňuje zeleninové a múčne jedlo pred mäsom. Nepatrí teda k tým, ktorí hovoria, že najlepším sladkým je vyprážaný rezeň alebo kus klobásy alebo slaniny. "Zeleninové jedlá sa podľa mňa aj ľahšie varia, a čo je podstatné, sú zdravšie. Preto je i môj recept zdravo zeleninový," dodal prednosta.
Dusená brokolica so syrom tofu
Suroviny: 300 g brokolice, 2 strúčiky cesnaku, 1,5 dl zeleninového vývaru, 100 g údeného syra tofu, 1 téglik bieleho jogurtu, mleté biele korenie, pažítka. Postup: Umytú a očistenú brokolicu podlejeme zeleninovým vývarom. Potom posypeme nadrobno nasekaným cesnakom a prikrytú dusíme, kým nie je mäkká. Pridáme na kocky nakrájaný syr tofu. Zmes okoreníme a ešte krátko podusíme. Pred podávaním polejeme bielym jogurtom a posypeme pokrájanou pažítkou.
Dobrú chuť!
lia
Autor: Konzervatórium Oslavovalo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.