niekoľkým slovenským teraristom ako potrava pre vtáky, ryby, ale aj tarantuly, chameleóny či hady. "Nápad chovať cvrčky vo mne vzbudil kamarát, ktorý choval chameleóna a nemal ho čím kŕmiť," povedal nám Šnajder. Starý dom neďaleko okresného mesta prispôsobil chovu hmyzu a postupne si z koníčka urobil živnosť. "Dnes sa dá povedať, že cvrčky ma uživia," konštatoval.
Chovateľom po celom Slovensku predáva cvrčky na litre. Jeden liter obsahuje asi 1000 jedincov. Podľa požiadavky však predáva aj malé, len niekoľkomilimetrové cvrčky. Malý, čierny hmyz sa liahne z vajíčok. "Po vyliahnutí je ich veľmi veľa. Keďže však u nich funguje kanibalizmus, ich počty sa do dospelosti výrazne zredukujú," hovorí chovateľ. Dospelý cvrček má požadovanú veľkosť asi po šiestich týždňoch.
O cvrčky sa okrem chovateľov začali v poslednom čase zaujímať aj niektorí majitelia reštaurácií. Tento lúčny hmyz už ponúkajú niektoré gurmánske domy v susedných Čechách. Chovateľ zo Zvolena ich však zatiaľ ako potravu pre človeka nepredáva.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.