Korzár logo Korzár

Malá škola syrov

Syrov je celá škála - od jemných po korenené, od korenených po tvrdé. Kraľujú v studenej i teplej kuchyni, dajú sa len tak "zobkať" k vínu alebo sú

súčasťou tých najchutnejších delikates. Stačí si len vybrať ten pravý. Pri tom vám pomôže táto malá škola syrov aj s radami, ako ich uchovávať.

Čím sa vyznačujú

Ementál

Je na celom svete známy tvrdý švajčiarsky syr, ktorý sa vyrába pod rôznymi názvami vo Francúzsku, Rakúsku, Nemecku, Fínsku a v zámorí. Pravý ementál pochádza z údolia Emme a vyrába sa od 16. storočia. Švajčiari hovoria, že je možné kopírovať diery v ementáli, nie však jeho originálnu sladkú, jemnú, mliečno-orieškovú krémovú chuť. Pri varení sa roztekáva a "nitkuje", čo je dôležité pri zapekaní a pre fondue. U nás sa používa najviac v studenej kuchyni. K syrom ementálskeho typu patrí primátor, gruyer, moravský bochník, madeland.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Eidam

Tradičný syr z Holandska z čiastočne odstredeného mlieka. Vyznačuje sa jemnou chuťou aj vôňou, pre ktorú sa používa na vyprážanie a zapekanie. U nás je najbežnejšie používaný najmä v studenej kuchyni.

Gouda

Rovnako ako eidam patrí k nárezovým syrom v mladej a strednej zrelosti, ako vyzretý syr je vynikajúci na zapečené pokrmy pre svoju korenistú chuť. Má pravidelné dierkovanie v elastickej hmote.

Parmezán

Tvrdý syr s ochrannou zámkou, ktorú navrhol v roku 1612 Bartolomeo Riva. Vyrába sa rovnako ako v stredoveku a zreje jeden rok. Používa sa najmä k cestovinám, ktoré tvoria základ talianskej kuchyne.

Mozzarella

Porcelánovo biely guľatý syr príjemne kyslastý, s vôňou machu. Najlepšia je v deň výroby. Na trh ju dodávajú vo vákuovom balení aj v tekutine a zaúdenú. Veľmi chutná je v šaláte s paradajkami, bazalkou a olivovým olejom.

SkryťVypnúť reklamu

Niva (gorgonzola)

Syr s vnútornou plesňou ostrej chuti. Pôvodne špecialita z mestečka Gorgonzla, severne od Milána, známa z písomných správ medzi 9. - 12. storočím. Údajne vznikol z plesnivejúceho syra Stracchino, ktorého zvyšky dal hosťom zájazdového hostinca jeho majiteľ. Nič sa im nestalo a jeho zvláštnu chuť si dokonca pochvaľovali, takže Stracchino nechali pokaziť a tak vznikla gorgonzola. Niva je výborná na nátierky, na posypanie šalátov a teplých cestovinových jedál.

Lučina (mascarone)

Je čerstvý mäkký krémový syr zo smotany s vysokým obsahom tuku a mliečneho cukru. Preto á jemnú a sladkú chuť. Používa sa na prípravu sladkostí, ale aj do nátierok a pikantných pokrmov v studenej kuchyni.

Plesnivec, Hermelín (camembert)

Francúzska verzia, mäkký, plnotučný syr s povrchovou plesňou. Plesnivec, hermelín sa servíruje ako delikatesa na záver stolovania s vlašskými orechmi, sladkastými jabĺčkami s čerstvým bielym pečivom. Smaží sa v trojobale alebo ako rozpečená lahôdka.

SkryťVypnúť reklamu

Dobre im je v chladničke

Kto nemá vlhkú pivnicu, syrom bude dobre aj v chladničke alebo v komore, ak ich dáme do navlhčenej utierky. Najlepšie sa cítia v zásuvke pre ovocie a zeleninu v pôvodnom obale, alebo prebalené do alobalu, nikdy v papieri. Nemal by v chladničke zmrznúť. Pred podávaním ho nechajte hodinu v izbovej teplote.

Čerstvé syry, najmä krémové, tvarohové (napr. Lučina) by sa mali spotrebovať do 1 týždňa, mäkké a plesňové do 1 - 2 týždňov. Syry s výraznou vôňou dávame do chladničky v dobre zavretých sklenených alebo plastových nádobách.

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 99 818
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 192
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 924
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 136
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 188
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 922
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 614
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu