organizmu. Ich nedostatok spôsobuje trvalé poškodenia.
Vitamíny sa zapájajú do celej škály procesov v mnohých systémoch ľudského organizmu. Väčšina z nich sa podieľa (ako súčasť enzýmov - urýchľovačov biochemických reakcií) na dôležitých procesoch látkovej premeny. Podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Existuje 13 základných typov vitamínov. Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť a preto ich musí získavať prostredníctvom stravy vo forme tzv. provitamínov. Tie sa potom menia na vitamíny. Označovanie jednotlivých vitamínov písmenami latinskej abecedy má historický pôvod a poradie je dané iba časom, kedy boli objavené.
Vitamíny sa delia na:
- rozpustné v tukoch (A, D, E, K, F)
- rozpustné vo vode (P, B, C, H).
***
Vitamín A (očný vitamín, retinol) - podporuje rast organizmu a zrakové vnemy, pri nedostatku dochádza k poruche rohovky a sietnice, zvyšuje odolnosť voči infekčným chorobám.
Zdroj: ryby a pečeňový tuk, mlieko, vajcia, mrkva (v rastlinných materiáloch sa nachádza len ako provitamín)
***
Vitamíny B - predstavuje skupinu veľmi dôležitých vitamínov označovaných B1 - B12
Vitamín B12 (kyanokobalamín)
Životne dôležitý pre tvorbu DNA, RNA a myelínu. Nevyhnutný aj na bunkové delenie a transport kyseliny listovej a jej derivátov do buniek.
Zdroj: mäso, hydina, ryby, vajcia, mliečne výrobky a niektoré druhy obohatených obilnín.
Vitamín B1 (thiamín)
Nevyhnutný na získavanie energie zo sacharidov, tukov a alkoholu. Bráni v tele tvorbe toxických látok, ktoré môžu poškodzovať srdce a nervový systém.
Zdroj: bravčovina, pečeň, srdce, obličky, obohatené obilniny, obohatený biely chlieb, zemiaky, orechy a strukoviny.
B9 - (Kyselina listová) - nedostatok sa prejavuje zhoršením krvného obrazu, zúčastňuje sa na dôležitých metabolických dejoch.
Zdroj: čerstvá listová zelenina, pečeň, mäso, vajcia
***
Vitamín C (kyselina askorbová) - potrebná pre normálnu funkciu všetkých orgánov ľudského tela, kostí, zubov. Uľahčuje tvorbu červených krviniek, podporuje vstrebávanie železa, pomáha pri zlomeninách, podporuje zrážanie krvi, lieči skorbut. Podieľa sa na tvorbe medzibunečnej základnej hmoty a podporuje odbúravanie cholesterolu v cievach. Nedostatok môže viesť k vyššej vnímavosti voči infekciám a celkovému horšiemu zdravotnému stavu.
Zdroj: čierne ríbezle, citrusové plody, šípky, kyslá kapusta, zemiaky, ovocie a zelenina
***
Vitamín D - spevňuje kosti, pretože podporuje ukladanie vápnika a horčíka v kostiach. Tvorí sa ožiarením pokožky ÚV lúčmi. Nedostatok spôsobuje zakrivenie chrbtice najmä v mladom organizme.
Zdroj: rybí tuk (predovšetkým makrela a tuniak), žĺtky, syry, mlieko a maslo.
***
Vitamín E (rastový faktor)
Vitamín E je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému. Pri nedostatku vitamínu E dochádza k nanizmu (trpasličí vzrast), pri nadbytku ku gigantizmu (obrovský vzrast).
Zdroj: klíčky pšenice, rastlinné oleje, mlieko, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.
***
Vitamín K (protikrvácavý faktor)
Upravuje zrážanlivosť krvi, umožňje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu.
Zdroj: pažítka, špenát, kapusta a iné zelené časti rastlín
Podľa www.zdravie.sk spracovala ren, foto: VEJA
Autor: ren
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.