Z väzenskej stravy sa vykľula skvelá pochúťka
Kuchársky životopis ťahúňa slovenského basketbalového majstra Slávie TU Košice Richarda Leška sa začína až za oceánom, v ďalekej Amerike. Odišiel tam v devätnástich, študovať i športovať. "Dovtedy som nebol nútený púšťať sa do varenia, po tej stránke sa o mňa starali babka s mamou. Mal som iba nejaké základy, napríklad pripraviť praženicu. Variť som sa naučil až v Amerike. Nijako zvlášť som sa na to nepripravoval, všetko záviselo od toho, či budem bývať na internáte, kde budem mať o stravu postarané, alebo niekde na súkromí, so spoluhráčmi."
Riešením bolo súkromie, kde boli spolubývajúcimi prevažne chlapci z Karibiku. "Tí boli vynikajúci kuchári. No mali sme to podelené, takže podľa rozpisu služieb vyšla príprava obeda či večere aj na mňa. Napokon som zistil, že variť nie je až také ťažké." Čosi sa priučil aj od nich, ale väčšinou mal svoje recepty. "Keď som mal šichtu pri sporáku ja, nestretol som sa s nijakou sťažnosťou a v kuchárskom rebríčku medzi spolubývajúcimi som bol niekde v strede. No som skôr taký pohodlný kuchár, do ničoho komplikovanejšieho som sa nepúšťal, ani som sa ich nesnažil presvedčiť o kvalite bryndzových halušiek." Asi by nebola šanca tromfnúť karibské špeciality v ich podaní. "Bola to perfektná vec. Aj keď spočiatku to vyzeralo tak, že to bude pre prasce, lebo nachystali obrovský hrniec, v ktorom všetko zmiešali, plno ryže, všelijakú zeleninu, kuracie stehná a exotické korenia. Čudoval som sa, čo to robia, či to je nejaká väzenská strava, ale chutilo to skvele."
Cestoviny á la Rišo
Suroviny: paradajkový pretlak (4-5 konzerv), pochúťková smotana, cibuľa, pár strúčikov cesnaku, nakladané šampiňóny, kuracie prsia, korenie podľa chuti, špagety alebo hocijaké cestoviny rôzneho tvaru. Príprava: Omáčka: zmiešame paradajkový pretlak so smotanou a trochu prihrejeme. Cibuľku a cesnak nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, pridáme kuracie prsia nakrájané na malé kúsky, šampiňóny, okoreníme (podľa chuti, osobne mám radšej menej pikantné jedlá) a orestujeme na oleji. Potom všetko zmiešame a chvíľku povaríme. Takto pripravenou omáčkou polejeme uvarené cestoviny.
Dobrú chuť!
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.