Korzár logo Korzár

Varíme - Mleté

Mäsové guľky s provensálskym korenímPotrebujeme: 500 g mletého teľacieho a bravčového mäsa, 1 cibuľu, 1 žemľu, 1 vajce, soľ, mletú červenú papriku,

Mäsové guľky s provensálskym korením

Potrebujeme: 500 g mletého teľacieho a bravčového mäsa, 1 cibuľu, 1 žemľu, 1 vajce, soľ, mletú červenú papriku, 1 lyžicu pasírovaných paradajok, 1 lyžičku sušených provensálskych byliniek, olej, 1 zväzok cibuľky, 200 g paradajok, 1 dl mäsového vývaru, čerstvú bazalku, petržlenovú vňať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup: Do mletého mäsa pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, namočenú žemľu, vajce a premiešame. Pridáme pasírované paradajky, provensálske bylinky, 2 lyžice vody a dokonale premiešame. Zo zmesi tvarujeme guľky. Zapekaciu nádobu vymastíme olejom, dno posypeme očistenou nadrobno pokrájanou mladou cibuľkou aj s vňaťou, na cibuľu uložíme guľky a vo vyhriatej rúre pečieme 15 minút. Pridáme umyté na kolieska pokrájané paradajky, podlejeme mäsovým vývarom, posypeme pokrájanou bazalkou a pečieme do mäkka. Počas pečenia polievame výpekom. Pred podávaním posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené zapekané baklažány

Potrebujeme: 2 baklažány, soľ, 350 g mletého jahňacieho mäsa, 3 lyžice pasírovaných paradajok, 3 strúčiky cesnaku, 150 g špenátu, mleté čierne korenie, oregano, 3 paradajky, 150 g tvrdého syra, olivový olej.

Postup: Očistené baklažány pokrájame na tenké plátky, osolíme a necháme chvíľu postáť. Mleté mäso premiešame s pasírovanými paradajkami, očisteným pretlačeným cesnakom, umytým pokrájaným špenátom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, oreganom a dokonale premiešame. Baklažány vyžmýkame, na každý plátok dáme trochu mäsovej zmesi, zvinieme a tesne vedľa seba uložíme do vymastenej zapekacej nádoby. Obložíme zvyšnou mäsovou zmesou, pokrájanými paradajkami, pokvapkáme olejom a vo vyhriatej rúre zapekáme 15 minút. Posypeme pokrájaným syrom a dopečieme.

SkryťVypnúť reklamu

Cannelloni s plnkou

Potrebujeme: 250 g cestovín Cannelloni (trubičky), 250 g mletého mäsa, 2 cibule, 50 g mrazeného špenátu, 4 lyžica pasírovaných paradajok alebo paradajkového pretlaku, 80 g tvrdého syra, soľ, mleté čierne korenie, olovový olej, 6 plátkov tvrdého syra.

Postup: Cannelloni uvaríme podľa návodu na obale. Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme mäso a za stáleho miešania opražíme. Pridáme špenát, pasírované paradajky, pokrájaný tvrdý syr, osolíme, ochutíme oreganom a premiešame. Plnkou naplníme uvarené cestoviny a tesne vedľa seba uložíme do vymastenej zapekacej nádoby. Pokvapkáme olejom, prekryjeme plátkami syra a vo vyhriatej rúre zapečieme.

Mäsové guľky

Potrebujeme: 200 g mletého hovädzieho mäsa, 200 g mletého teľacieho mäsa, 200 g mletého bravčového mäsa, 2 žemle, 2 dl mlieka, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička karí korenia, 2 lyžice pokrájanej petržlenovej vňate, olej.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mleté mäso dáme do misy. Osolíme, pridáme 1 dl vlažnej vody a dokonale premiešame. Žemle pokrájame, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a pridáme k mäsu. Okoreníme mletým čiernym korením, karí korením, pridáme vajce, petržlenovú vňať a dokonale premiešame. Zo zmesi tvarujeme menšie guľky a vyprážame vo väčšom množstve oleja do zlatista. Guľky uložíme na papierové obrúsky a necháme chvíľu odkvapkať. Mäsové guľky môžeme aj ugrilovať.

Autor: Ivan HLAVENKA

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 119
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 094
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 882
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 980
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 669
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 5 233
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 008
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 536
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu