Mäsové guľky s provensálskym korením
Potrebujeme: 500 g mletého teľacieho a bravčového mäsa, 1 cibuľu, 1 žemľu, 1 vajce, soľ, mletú červenú papriku, 1 lyžicu pasírovaných paradajok, 1 lyžičku sušených provensálskych byliniek, olej, 1 zväzok cibuľky, 200 g paradajok, 1 dl mäsového vývaru, čerstvú bazalku, petržlenovú vňať.
Postup: Do mletého mäsa pridáme očistenú nadrobno pokrájanú cibuľu, namočenú žemľu, vajce a premiešame. Pridáme pasírované paradajky, provensálske bylinky, 2 lyžice vody a dokonale premiešame. Zo zmesi tvarujeme guľky. Zapekaciu nádobu vymastíme olejom, dno posypeme očistenou nadrobno pokrájanou mladou cibuľkou aj s vňaťou, na cibuľu uložíme guľky a vo vyhriatej rúre pečieme 15 minút. Pridáme umyté na kolieska pokrájané paradajky, podlejeme mäsovým vývarom, posypeme pokrájanou bazalkou a pečieme do mäkka. Počas pečenia polievame výpekom. Pred podávaním posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Plnené zapekané baklažány
Potrebujeme: 2 baklažány, soľ, 350 g mletého jahňacieho mäsa, 3 lyžice pasírovaných paradajok, 3 strúčiky cesnaku, 150 g špenátu, mleté čierne korenie, oregano, 3 paradajky, 150 g tvrdého syra, olivový olej.
Postup: Očistené baklažány pokrájame na tenké plátky, osolíme a necháme chvíľu postáť. Mleté mäso premiešame s pasírovanými paradajkami, očisteným pretlačeným cesnakom, umytým pokrájaným špenátom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, oreganom a dokonale premiešame. Baklažány vyžmýkame, na každý plátok dáme trochu mäsovej zmesi, zvinieme a tesne vedľa seba uložíme do vymastenej zapekacej nádoby. Obložíme zvyšnou mäsovou zmesou, pokrájanými paradajkami, pokvapkáme olejom a vo vyhriatej rúre zapekáme 15 minút. Posypeme pokrájaným syrom a dopečieme.
Cannelloni s plnkou
Potrebujeme: 250 g cestovín Cannelloni (trubičky), 250 g mletého mäsa, 2 cibule, 50 g mrazeného špenátu, 4 lyžica pasírovaných paradajok alebo paradajkového pretlaku, 80 g tvrdého syra, soľ, mleté čierne korenie, olovový olej, 6 plátkov tvrdého syra.
Postup: Cannelloni uvaríme podľa návodu na obale. Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme mäso a za stáleho miešania opražíme. Pridáme špenát, pasírované paradajky, pokrájaný tvrdý syr, osolíme, ochutíme oreganom a premiešame. Plnkou naplníme uvarené cestoviny a tesne vedľa seba uložíme do vymastenej zapekacej nádoby. Pokvapkáme olejom, prekryjeme plátkami syra a vo vyhriatej rúre zapečieme.
Mäsové guľky
Potrebujeme: 200 g mletého hovädzieho mäsa, 200 g mletého teľacieho mäsa, 200 g mletého bravčového mäsa, 2 žemle, 2 dl mlieka, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžička karí korenia, 2 lyžice pokrájanej petržlenovej vňate, olej.
Postup: Mleté mäso dáme do misy. Osolíme, pridáme 1 dl vlažnej vody a dokonale premiešame. Žemle pokrájame, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a pridáme k mäsu. Okoreníme mletým čiernym korením, karí korením, pridáme vajce, petržlenovú vňať a dokonale premiešame. Zo zmesi tvarujeme menšie guľky a vyprážame vo väčšom množstve oleja do zlatista. Guľky uložíme na papierové obrúsky a necháme chvíľu odkvapkať. Mäsové guľky môžeme aj ugrilovať.
Autor: Ivan HLAVENKA
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.