Z histórie rias
Pred 2000 rokmi dodávali Kórejci riasy na cisársky dvor do Číny, kde boli cenené pre svoj liečebný účinok. V čínskej encyklopédii Ehr Ya sa uvádza dvanásť druhov rias, ktoré sa pravidelne konzumujú. Na ostrovoch Pacifiku má používanie rias dlhú históriu.
Taktiež vo východnej Európe sú dostatočné dôkazy konzumovania rias. Starí Kelti a Vikingovia žuvali dulsy na svojich dlhých cestách. Divoké riasy, laver (latinské označenie pre vodné rastliny), boli populárne od čias Rimanov. Ešte dnes sa predáva na trhoch Južného Walesu chleba - laver.
Štúdie, uverejnené pred nedávnom v Japonsku, podávajú informácie, že kde bolo konzumovanie rias vo väčšom množstve, ľudia boli zdravší a žili dlhšie. Príčiny smrti, ako krvácanie do mozgu a vysoký krvný tlak, boli veľmi zriedkavé.
Účinky a liečivé zložky
Medzi Japoncami je všeobecne známe, že pravidelná konzumácia rias dávajú jasný vzhľad, mäkkú pokožku, lesklé a husté vlasy. V mori spočíva pôvod života. Behom miliónov rokov na základe erózie zeme sa v mori zhromažďovalo množstvo minerálnych látok, ktoré sú nevyhnutné pre život. Riasy alebo morská zelenina obsahujú asi o 10-20 % viac minerálnych látok ako pozemská zelenina a dodávajú tie látky, ktoré potrebujeme vo väčšom množstve, ako je vápnik, železo, draslík, jód a magnézium, ale i v malých množstvách takzvané stopové prvky, u ktorých je naša spotreba minimálna, sú však pre naše telo nevyhnutné. Jód je ťažké získať z iných zdrojov ako z mora. Riasy obsahujú dostatočné množstvo jódu, ktorý zabraňuje zväčšenie štítnej žľazy.
Jednou zo špecifických vlastností rias je ich schopnosť eliminovať z tela rádioaktívne a ťažké kovy. Riasy obsahujú nemalé množstvo kyseliny alginovej, húževnatej tekutiny, ktorá udržuje bunky pohromade a umožňuje im žiť v okolí s konštantným pohybom tekutiny. Štúdie na univerzite v Montreale ukazujú, že kyselina alginová je schopná v ľudskom tele naviazať spojenie s jedovatými látkami a nechať ich vylúčiť prirodzenou cestou. Riasy sú cennou potravinou pre vegetariánov. Ponúkajú mnoho výhod pre priemyselné krajiny, kde sa v súčasnosti vyskytuje veľké množstvo prijímania chemických potravín. Veľké množstvo minerálov má alkalizujúci efekt v krvi a systém môže vyčistiť neutralizovaním kyselín, ktoré sa vytvoria na základe moderného spôsobu stravovania. Môžu obsahovať až o 25% viac bielkovín ako kravské mlieko, obsahujú málo kalórií, pretože obsahujú málo tuku. Svojím veľkým množstvom minerálov sa dajú porovnať s najbohatšou pozemnou zeleninou.
Čo obsahujú
Riasy obsahujú vitamíny A, B, C, D3, E, K a malé množstvo vitamínu B12, ktorý sa v potravinách rastlinného pôvodu nachádza zriedka. Riasy môžu taktiež rozpúšťať tuky a nahromadené hlieny, ktoré sa v tele vytvoria pri nadmernej konzumácií mäsa, mliečnych výrobkov a iných potravín.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.