neokrôchanosť, ako správanie sa pri stole. Pravidlá, určujúce správne stolovanie, vychádzajú väčšinou z estetických požiadaviek. Buďme teda voči ostatných stolovníkom ohľaduplní.
Úcta voči jedlu i sebe
Ak sme zamestnaní, denne jeme v spoločnosti iných ľudí, ktorí nás majú možnosť hodnotiť. To neznamená, že doma si môžeme dovoliť pololežanie na stole, vytieranie taniera striedkou chleba a vyjedanie z hrnca. Mali by sme mať úctu voči jedlu i voči sebe a iným a neučiť svojich potomkov takejto neslušnej benevolencii, ktorá s nimi pôjde ich životom.
Najťažšie je naučiť sa pri jedle vedieť vzpriamene, s lakťami, voľne položenými pri tele, aby sa stola dotýkalo iba zápästie, keď jedlo ani nekrájame, ani nenesieme do úst, ale ho žujeme. Na stole nemáme položené celé predlaktie a hlavou div že nezakrývame celý tanier, ako keby sme si nad ním naparovali tvár. Od vzpriameného sedenia, ktorým si nestláčame žalúdok, odrádza mnohých najmä pánov, že majú z taniera vysoko do úst a z plnej lyžice alebo vidličky im jedlo padá späť alebo na kolená. Z jedla si naberáme úmerne veľké sústa, aby sme nemali v ústach celé gule. Žujeme tak dlho, kým jedlo nie je rozdrobené a so zatvorenými ústami. S jedlom v ústach radšej nerozprávajme, nesmejme sa a nepýtajme sa nič vo chvíli, keď si partner naplnil ústa.
Ako jeme s príborom
- Nikdy ich nedržíme v celej pästi, ani sa prstami nedotýkame čepele noža. Malíčky neodťahujeme od ostatných prstov, je to smiešne, nie noblesné.
- Lyžicu nesieme k ústam šikmo, nie rovno špičkou ani širokou stranou a nie plnú. Nefúkajme do nej, postriekali by sme sa. Polievku ňou nechlaďme miešaním, ani prelievaním, radšej počkajme.
- Vidličkou narábame s bodcami dole alebo hore, podľa druhu jedla. Ryžu naberáme, keď sú smerom hore.
- Nôž do úst nepatrí nikdy! Je zaužívané naberať ním omáčku pred dojedením a nôž olizovať. Nožom krájame a prisúvame jedlo na vidličku.
- Ak dojeme, príbory položíme súbežne vedľa seba na tanier, aj so zvyškami jedla, držadlami smerom k vašej pravej ruke. Ak sa chceme napiť, príbory nechajme na tanieri, nie však vedľa seba, aby nám čašník tanier neodniesol.
ZAPAMÄTAJME SI: Dôležitý je rytmus jedenia, preto nejeme hltavo ani sa s jedlom nehráme, neodkrajujeme veľké sústa. Pri jedle si utierame ústa do obrúsku a radšej nepoužívajme špáradlo. Doma si vyčistime zuby v kúpeľni a v spoločnosti sa zmierime so zvyškami jedla v zube. Neodstraňujme ich nechtom, jazykom či cmúľaním a nikdy nie vyplachovaním minerálkou. Správajme sa kultúrne v každom prostredí, ukážme svoju vycibrenosť. Jesť môžeme s noblesou aj s pozadím neumytých hrncov v kuchyni, kde sme osobným príkladom deťom, veď s nimi stolujeme väčšinou len cez víkendy a občas pri večeri. (Pozn.! Nikdy nejedzme postojačky opreté o linku.)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.