ktorému dáme prednosť pred údeninami a sladkosťami.
Rakovina
Pri výskume tohto najobávanejšieho ochorenia sa prišlo na to, že 40 percent rakoviny u mužov a 60 percent u žien úzko súvisí so spôsobom výživy. U ľudí, ktorých strava obsahuje veľa ovocia a zeleniny, je výskyt rakoviny nižší. Zatiaľ je veľa dohadov o ich pôsobení. Vedci odporúčajú konzumovať najmä druhy s obsahom fytochemických látok. Vo väčšom množstve sa nachádzajú predovšetkým v kapustovitých druhoch zeleniny (kapusta, ružičkový kel, brokolica). Medzi fytochemické látky patrí betakarotén, indol, izotiokyanáty. Prirodzene sa vyskytujú vo všetkom ovocí a zelenine. Predpokladá sa o nich, že do istej miery chránia nielen pred rakovinou, ale aj pred srdcovými ochoreniami, artrídou, hypertenziou a degeneratívnymi chorobami. Ľudia, ktorí majú radi paradajky, sú vo veľkej výhode.
Stres
Životne dôležité látky, najmä vitamíny zo skupiny B, sa pri strese vstrebávajú oveľa rýchlejšie. Naordinujme si ich. Obsahuje ich listová zelenina, zemiaky, čerstvé ovocie, pšeničné klíčky, celozrnné obilie, strukoviny, orechy, semiačky i sušené ovocie. Doplňme si aj zásoby "céčka" z čerstvého ovocia a zeleniny.
Arteroskleróza
Stárnutím sa tepny zjazvujú a zanášajú tukovými vačkami s množstvom cholesterolu. Ohrození sú najmä ľudia s vysokou hladinou cholesterolu a fajčiari s vysokým tlakom. Ak sa niektorý z tukových plátov zo steny tepny odtrhne, vytvorí sa krvná zrazenina, trombus, ktorý blokuje prívod okysličenej krvi do srdca. Riziko znížime až na polovicu, ak starostlivo držíme diétu. Vyhýbajme sa tučným a ťažkým jedlám, ktoré zvyšujú zrážanlivosť krvi. Na zníženie hladiny cholesterolu obmedzíme príjem nasýtených mastných kyselín obsiahnutých v tukoch, masle, mäse a syroch, alebo ich nahradíme zdravšími rastlinnými olejmi. Čerstvé ovocie a zelenina svojimi antioxidačnými účinkami chránia tepny pred kôrnatením. Výsledky výskumov potvrdzujú, že čím viac listovej zeleniny zjeme, tým menšia je pravdepodobnosť ochorenia na srdcovú chorobu. Hladinu cholesterolu znižujú aj orechy bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Ženy v produktívnom veku sú proti trombóze odolnejšie vďaka estrogénu, ženskému hormónu. Po menopauze naopak sú práve ony na toto ochorenie náchylnejšie. Tvorbe krvných zrazenín zabraňujú ryby (sleď, makrela, sardinky, losos).
Vysoký krvný tlak
Ovplyvňujeme ho príjmom soli v potravinách, ale najmä našim zvykom prisoľovať jedlo. Už päť zdravých porcií ovocia, či zeleniny počas dňa napomôže úprave tlaku. Vďačíme za to draslíku neutralizujúcemu účinky vysokého príjmu soli. Tlak znižuje aj rybacie mäso - najmä konzumácia olejnatých druhov, nie však nakladané ani údené.
Autor: ren
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.